Postřehy z Czech Press Photo

Letošní ročník přináší výrazné reportážní fotografie od autorů jako jsou například Robert Barca, Roman Vondrouš, Peter Korček a mnoho dalších. Fotografie roku byla pořízena mobilem. Výstava na Staroměstské radnici trvá až do 30. ledna 2018, nenechte si ujít. Vybral jsem pár snímků, které mě zaujaly. Celkový přehled najdete na webu Czech Press Photo.

Letošní ročník přináší výrazné reportážní fotografie od autorů jakými jsou Robert Barca, Roman Vondrouš, Peter Korček a mnoho dalších. Dále nás může překvapit zajímavými soubory z wildlife, módy či konceptuální fotografie. Je vynikající, že máme v současnosti mimo legendy jako Josef Koudelka, Antonín Kratochvíl či Jindřich Štreit v České republice hned několik výborných reportážních fotografů. Reportážní fotografie je složitá. Klade si velké cíle i co se týče výtvarné stránky, její tradici tvarovalo mnoho světových fotografů, nejznámější z nich je asi Henri Cartier Bresson.

Roman Vondrouš, ČTK, Aktualita, nominace (single)

Jedna z nejpoutavějších fotografií výstavy. Jde nejen o skvělý průhled, ale zároveň o jednu z nejčastějších tváří v médiích vůbec, což dělá tuto fotografii takřka šokující.

 Zima, nuda a hlad v Bělehradu

Milan Jaroš, Respekt, Problémy dnešní doby, vítěz

Tato série fotografií je od zkušeného reportážního fotografa, kterým je Milan Jaroš. Autor upozorňuje na důležitou tématiku, která by nás všechny měla zajímat. Jde o uprchlíky na území Evropy, konkrétně v Bulharsku. Jedná se o téma, které vyžaduje pozornost od všech evropských zemí. Co se týče fotografické stránky souboru, zajímavě zde barevně hrají opakující se žluto-oranžové barevné akcenty, které vytvářejí autorův rukopis. Zároveň se jedná o barvu často symbolizující změnu či revoluci. Ze souboru mě nejvíce zaujala fotografie modlící se postavy, která je zachycena v popředí. V pozadí je muž překřížen tvary zábradlí, což dodává fotce ještě větší emocionální hodnotu. Fotografie má sílu ať už z hlediska atmosféry dodané světlem či nestřeženého výrazu.

Klára Cvrčková, Vzlétnout, Institut tvůrčí fotografie

Soubor „Vzlétnout“ od Kláry Cvrčkové má jednoduchý koncept, který je však zpracován velmi dobře po estetické i technické stránce. Už název navádí k tomu, že půjde pravděpodobně o snímky z pohledu z velké výšky, avšak kvalita a úprava linií je velice dobrá, takřka přípomínající tilt-shift objektiv.

Vladimír Novotný Kiva, Mladý Janáček, Esprit časopis Lidových novin

Další soubor, který mě na výstavě zaujal, je soubor fotografií módy, na první pohled zajímavý už z názvu „Mladý Janáček“. Navádí diváka k přemýšlení, zda-li jde skutečně o potomka nebo třeba přenesený význam. Je překvapivé, na jak dobré obrazové úrovni fotografie jsou, přestože v celém souboru vystupuje jen jeden mladý model. I když jde o větší soubor, každý snímek vás upoutá něčím novým a zároveň všechny mají jednotný styl.

Prchavé okamžiky, Jiří Hřebíček

Příroda,věda a životní prostředí, vítěz

Vítěz kategorie Prchavé okamžiky Jiří Hřebíček přinesl na Czech Press Photo zajímavou sérii fotografií racků, která nám ukazuje, jak wildlife fotografie může být pojata výtvarně. Ačkoliv jsou zvířata většinou ve velké vzdálenosti od fotografa a technika váží několik desítek kilogramů, někteří fotografové umí dostat do wildlife fotky emoce, pohyb, výtvarnou stránku i kvalitu. 

A na závěr zajímavost, hlavní cena „Fotografie roku" byla pořízena mobilem.

Oslavy vítězství Hizballáhu nad Izraelem, Martin Bandžák

Problémy dnešní doby (single)

Více o Czech Press Photo 2017 najdete na oficiálních stránkách https://www.czechpressphoto.cz/. Tradiční výstava na Staroměstské radnici potrvá do 30. 1. 2018, denně  je otevřena od 10 do 19 hodin.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram