Další retroobjektiv na trhu: Leica Thambar 90mm F2.2

Leica vrátí do výroby objektiv z roku 1935 pro svůj systém dálkoměrů M. Retro objektivy jsou v módě kvůli svému odlišnému charakteru (de facto optickým vadám) oproti moderním sklům. Specialitou Thambaru je měkká kresba díky silné sférické aberaci ('Soft Focus'). 

Soft Focus objektivy nabízejí (obvykle na nižších clonách) „snovou“ kresbu, měkké, ale detailní kontury a jemný bokeh.

V móďě byly spíše dříve, protože dnes se dá tento efekt do jisté míry emulovat v grafickém editoru; optická cesta k žádanému výsledku ale vypadá prostě lépe a proto se tyto objektivy opět pomalu vrací na trh.

Jedním z nich je i objektiv Thambar 90mm F2.2, který nedávno oznámila Leica a který se zároveň veze na „retro vlně“, protože jde o objektiv již dříve vyráběný – konkrétně od roku 1935.

Tou dobou měl samozřejmě závit, nová verze bude s bajonetem. Jinak půjde o totožnou konstrukci.

Opticky objektiv tvoří čtyři členy ve třech skupinách, vše doplněno dvacetilamelovou (!) clonou.

K objektivu se bude dodávat ještě filtr se středovou skvrnou, která blokací světla v optické ose dosáhne zvýšení efektu sférické aberace z okrajů čoček.

Objektiv má dokonce dvojí značení clony – jedno pro fotografování bez filtru a druhé pro fotografování s tímto filtrem, který samozřejmě ubírá světlo.

Objektiv nebude levný, ale to je u Leicy normální; cena bude dělat £5095.

Bohužel, koupí originálu také moc neučetříte – vyrobilo se jich jen cca 3000 a ceny jsou na trhu objektivů z druhé ruky podobné…

Více informací v odkazu: https://en.leica-camera.com/…hy/Leica-M/M-…

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram