Test Canon EOS 30 díl I.

V posledních testech jedno-okých zrcadlovek jste se většinou setkávali s přístroji pro začínající fotografy. Tentokrát však uděláme výjimku. Do redakce fotoaparátu byla totiž zapůjčena zrcadlovka Canon EOS 30, která je určena nejenom pro začátečníky, ale i pro pokročilé a profesionální fotografy. O výsledcích jejího testování se můžete dočíst v následujícím prvním dílu redakčního testu.

úvod

Canon EOS 30

Na pole analogových fotoaparátů přibyla v roce 2000 nová zrcadlovka značky Canon. Řada EOS byla tak obohacena v pořadí již o čtvrtý model. Ve Spojených státech se začal prodávat s názvem EOS Elan 7 a na našem trhu ho najdete pod označením EOS 30. Na první pohled již poznáte, že tělo přístroje jen částečně vychází z předchozího modelu EOS 50. Přístroj byl totiž kompletně inovován, zmenšen a navíc vybaven novými funkcemi. Do redakce nám byl zapůjčen s objektivem Canon EF 28–135mm f/3.5–5.6 IS USM. Tělo EOS 30 je v současnosti nabízeno za 23 990,– Kč a samotný objektiv za 31 990,– Kč. Fotoaparát této kategorie je určen pro začínající a pokročilé fotografy hledající kvalitní jednookou zrcadlovku střední třídy (viz technické parametry v databázi FotoTechniky).

konstrukce

pohled na bajonet

Ačkoliv bylo tělo přístroje zmenšeno oproti předchozímu modelu EOS 50, stále působí díky své váze a rozměry pevným a robustním dojmem. Většina částí přístroje je vyrobena z plastu přičemž všechny části mají černou povrchovou úpravu. Grip na držení pravou rukou je potažen měkkou gumou pro pevné uchopení. Jako doplněk a nadstandardní úpravu považujeme také gumový potah levé strany těla přístroje, který zvyšuje komfort při držení v levé ruce a především při snímání na výšku. Všechny ovladače přístroje jsou vhodně umístěny a do nejmenších detailů propracované. Hlavní otočný volič režimů a otočný ovladač programů má navíc pogumované části pro pohodlné a přesné otáčení. Masivní gumová očnice umožňuje pohodlné přiložení oka a zároveň dobré odstínění případného parazitního světla. Bajonet objektivu je kovový. Jediný komponent, který nás na přístroji překvapil a zároveň zklamal, je plastové vedení filmu, které by si v této cenové kategorii zasloužilo být kovové. Kontrolní okénko filmu na zadní stěně přístroje je vyrobeno z tmavého plastu a informace o založeném filmu jsou jen těžko viditelné při slabším světle.

battery pack

Tělo přístroje váží 575 gramů a připočteme-li váhu dvou baterií typu CR 123A dostaneme se na váhu 607 gramů. Pro ekonomičtější provoz, pohodlnější držení, lepší vyvážení a výborné vertikální snímání doporučujeme jako nadstandardní výbavu battery pack BP 300. Ten je možné doplnit jak čtyřmi klasickými alkalickými bateriemi typu AA, dobíjecími NiMH nebo NiCd akumulátory, ale také párem lithiových baterií CR 123A.

ovládání

Ovládání EOS 30tky nadchne nejenom příznivce klasických mechanických jednookých zrcadlovek, ale i ty, jenž hledají nové a pohodlnější funkce pro rychlé a snadné ovládání přístroje. Fotoaparát je totiž vybaven ovládacími prvky, které jsou na pravém místě, lehce dostupné a pohodlně volitelné. Ukazováček pravé ruky lehce ovládne jak spoušť, tak i nedaleko vzdálený hlavní ovladač. Přičemž palec pravé ruky má zároveň k dispozici manuální volič zaostřovacího bodu, tlačítko blokování AE a FE a velký otočný ovladač rychlého nastavení. Na horní části těla nedaleko LCD displeje je umístěn ovladač pro přepínání režimů automatického ostření a spínač řízení ostřících bodů okem. Levá ruka má naopak k dispozici méně používané, avšak také důležité funkce. Těmi je například příkazový ovladač programových funkcí, páčka režimu posouvání filmu nebo vypínač rychlého nastavení otočného voliče zadní stěny.

Všichni jsme ocenili tlačítko pro výběr režimů měření. To je totiž zabudováno v zadní stěně přístroje a je lehce dostupné palcem levé ruky. Jedinou výtku bychom měli k umístění tlačítka pro optickou kontrolu hloubky ostrosti. Tlačítko je totiž položeno příliš blízko objektivu v přední části přístroje. Stává se tak méně dostupné pro prsty levé ruky, především v těch případech, kdy jsme levou rukou drželi tělo objektivu. Pro použití objektivů s delšími ohnisky a pro uživatele s většími prsty vřele doporučujeme použít již zmiňovaný battery pack. Ten nejenom ušetří již zmiňovanou spotřebu baterií, ale navíc umožní uživateli snímat ve vertikální poloze díky vestavěné přídavné spoušti a tlačítku blokování AF. Jediné co battery packu chybí je hlavní ovladač, tím je však vybaven u modelů vyšší řady jako je EOS 5 nebo EOS 3.

hledáček

Pentagonální hranol hledáčku je umístěn v úrovni očí a jeho matnice poskytuje zobrazení 92% skutečného pole v horizontálním snímání a 90% zobrazení ve vertikální poloze při použití objektivu s ohniskem 50 mm zaostřeném na nekonečno. V levé části okuláru je zabudovaný malý otočný volič pro volbu korekce dioptrie, která umožňuje nastavení rozsahu od –2,5 do +0,5 D. Matnice je velmi jasná a poskytuje uživateli maximální komfort zobrazení obrazu, přičemž struktura je jen těžko viditelná pouhým okem. Poměrně silná gumová očnice způsobovala horší zobrazení pro ty z nás, kteří nosí brýle. Vzdálenost oka od hledáčku vymezená brýlemi a mohutnou gumovou očnicí totiž zabraňovala viditelnost rohů obrazu matnice a částečně i dolního vestavěného displeje hledáčku. Na matnici jsou viditelné všechny ostřící body, přičemž aktivní bod svítí červeně. V dolní části matnice je umístěn zelený LCD displej, který zobrazuje informace o rychlosti závěrky, cloně, blokování AE/FE, velikosti kompenzace expozice AE, velikosti kompenzace zábleskové expozice, úrovni ručního nastavení expozice, bracketingu, zapnutém zdroji světla pro redukci červených očí a informace řízení ostření okem. Data zobrazená na displeji v hledáčku jsou aktivní celkem 4 vteřiny po namáčknutí spouště. Ve velkém množství zobrazovaných informací nám podobně jako u ostatních doposud testovaných přístrojů chyběla indikace počtu pořízených snímků. V některých diskusích jsme byli pro tento výrok kritizováni, že ho stále uvádíme. Přiznáváme, že hodnocení displeje hledáčku se může zdát subjektivní, ale kritika tohoto nedostatku u levnějších modelů a opomenutí u přístroje dražšího by bylo jistě paradoxní. Gumová očnice je odnímatelná. V přiloženém manuálu doporučují výrobci pravidelnou demontáž gumové očnice a instalaci krytu hledáčku při snímání ze stativu. Domníváme se, že je to postup víceméně složitý a při časté výměně může dojít k opotřebení plastového zámku hledáčku. K odstínění parazitního světla při snímání ze stativu bychom spíše doporučili pouze zastínit hledáček přiložením dlaně ruky, ale musíme zároveň dbát, aby na druhé straně nedošlo k nežádoucímu otřesu přístroje.

kompatibilita objektivů

Fotoaparát je vybaven bajonetem typu Canon EF a je plně kompatibilní se všemi objektivy Canon EF.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram