Novinky z Photokina 2016 I.

Rok se s druhým rokem sešel a opět tu máme veletrh Photokina, na němž najdete vše, co se fotografování a fototechniky týče. Firmy si sem nechávají ty největší „pecky“ na přelom roku. A že je na co koukat!

Na pondělních tiskových konferencích byly uvedeny novinky Panasonic, Sony, Fujifilm a Olympus, které si od úterního rána je možné naživo osahat na stáncích výrobců.

Panasonic

Panasonic předvedl novinku G80, která nahrazuje současný model G7 – jde tedy o bezzrcadlovku střední třídy „zrcadlovkového střihu“. Má starý známý 16MPx senzor, ovšem bez low-pass filtru a nahrává kvalitní 4K video. Podporuje dual-IS a je utěsněn proti nepřízni počasí.

Větší peckou však bude ohlášený topmodel GH5, který přinese do segmentu profesionálně zaměřených bezzrcadlovek 6K video. To odpovídá 18MPx rozlišení. Pokud přepnete „jen“ do 4K, dostanete rychlost snímání 60p. Zatím si však na něj budeme muset počkat – jde jen o předběžné ohlášení.

Kromě toho došlo na udatování řady kompaktů s 1" snímačem – LX-15 je kapesní přístroj s objektivem ekv. 24–75mm a skvělou světelností F1.4–2.8. FZ-2000 je nástupce oblíbené FZ-1000,t tedy superzoomu. Hlavní změnou je objektiv s delším dosahem: 24–480mm ekv. F2.8–4.5. Viditelně došlo k posunu směrem k videu, FZ2000 umí ještě kvalitnější 4K záznam s ještě více nastavením.

Sony

Sony dle očekávání uvedlo vlajkovou loď bajonetu A – Sony Alpha a99 II. Jde o SLT zrcadlovku formátu fullframe. Byť píši „dle očekávání“, mnoho lidí bylo skeptických z důvodu jistého ustrnutí vývoje řady A-mount, která musela uvolnit místo ve vývoji bezzrcadlovkám, které Sony chce protlačit jako plnohodnotnou alternativu k DSLR.

Alpha a99 II znamená návrat k zrcadlovkám a to ve velkém stylu – 42MPx BSI senzor, 12fps sériové snímání s průběžným AF (hybridní modul + senzor), ISO až 102400 a 4K video – to vše v těle menším, než původní a99. Zachováno však zůstalo dobré utěsnění těla či polohovatelný displej.

Fujifilm

Fuji udělalo velký rozruch předběžným oznámením středoformátového přístroje GFX. Dnes se někdy zapomíná, že Fujifilm je tradičním výrobcem středoformátových přístrojů. Nyní dostávají i digitální verzi. Je to pro výrobce již typicky bezzrcadlovka, ale jaká!

50MPx 44×33mm senzor je dnes „standard“, ale jde o novou, vylepšenou verzi. Zajímavý je odnímatelný hledáček, který je digitální a můžete ho měnit za hledáčky jiné (třeba úhlový, otočný) a nebo úplně sundat. Spolu s ní přijdou tři objektivy a další tři jsou slíbené.

Hasselblad

Fuji není s novinkami ve světě středoformátu sám. Vývoj nového typu oznámil i Hasselblad – V1D je sice zatím jen koncept, ale je zajímavý svým čtvercovým 75MPx senzorem.

Olympus

Kromě PENu E-PL8 (16MPx, 3-osá stabilizace, 8.5 fps), který díky novému designu ocení zejména dámské publikum, byla za Olyho hlavní hvězdou večera očekávaná novinka OMD E-M1 II. Jde o bezzrcadlovku profi třídy, zaměřenou na rychlost a odolnost. 18fps s průběžným AF je něco, co se jen tak nevidí, stejně jako krátký burst 60fps, který zvládne ukládat i full-res RAWy. Ostření jsme si mohli vyzkoušet a bylo opravdu bleskurychlé. S dobrým objektivem neváhám S-AF přirovnat k DSLR a průběžné ostření se velmi blíží profi zrcadlovkám. Olympus také konečně naskočil do vlaku 4K videa a nabízí i Cinema 4K s vysokým bitrate.

Nový senzor má 20MPx a ostřící body fázové detekce v téměř celé ploše snímače (všechny křížové).

Přibyly i nové „Pro“ objektivy – ekvivalent padesátky v podobě 25mm F1.2, který by měl patřit mezi nejrychlejší objektivy systému (AF) a profií cestovní zoom 12–100mm F4 s vestavěnou stabilizací (při spolupráci s IS v E-M1 II umí účinnost až 6.5EV).

Další novinky

Z dalších novinek zmiňme Objektivy od Sigmy řady Art: 85mm F1.4, 500mm F4, a 12–24mm F4, vše pro fullframe.

Metz oznámil mecablitz M400, kompaktní blesk s GN 40.

YI je nová čínská značka, která ohlásila 20MPx 4K m4/3 bezzrcadlovku:

   

Novinkám se budeme dále věnovat a přineseme vám zprávu o dalších zajímavostech, které na Photokině 2016 v Kolíně nad Rýnem objevíme.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram