Sony - nový fullframe objektiv Zeiss 50mm F1.4

Portfolio FE objektivů Sony se dnes rozrostlo o další kousek - Zeissovskou autofokusovou padesátku se světelností F1.4. Bude tvořit vrchol nabídky výrobce v daném ohnisku.

FotoAparát.cz byl u oficiálního odhalení objektivu.

Sony představuje nový objektiv Zeiss Planar 50mm F 1.4. Je určen pro bezzrcadlovky bajonetu E, tedy někdejší NEXy a současné Alphy, zejména FF řadu a7. Jde již o čtvrtou padesátku pro systém, třetí fullframovou. A to nezapočítáváme AF Samyamg 50mm F1.4 a celou řadu FE objektivů manuálních (Zeis Loxia, Mitakon Speedmaster…).

Je tedy jasné, že nový objektiv se musí něčím vymezit, a taky že ano. Půjde o vrcholový model a jako takový nebude levný ani kompaktní. Od toho tu je tu FE 50 F1.8 a nový Samyang. Levnější bude i jinak skvělý Zeiss 55 F1.8.

Váha je 778g a rozměry 84×108mm. Cana? 1800 EUR. Za ni dostanete objektiv s optickou konstrukcí sestávající z 12 členů v 9 skupinách (což je cca dvojnásobek členů proti „běžné“ padesátce), z toho dva asférické a jeden ED.

Samozřejmostí jsou Zeissovy T* vrstvy.

Objektiv je tedy prostě pro ty, kteří chtějí to nej a nehledí na cenu.

Má utěsněnou konstrukci, ačkoliv ne zcela (chybí gumový kroužek na bajonetu, jako má řada G Master), má dedikovaný clonový prstenec s třetinami kroků, který umí přepínat mezi „klikáním“ a hladký chodem či bajonetovou sluneční členů typu tulipán.

Autofokus obstarává super Sonic Wave Motor a ostření je - jak jsme se mohli přesvědčit - tiché a rychlé. Více v připravovaném preview. Nyní se můžete podívat alespoň na samply v plném rozlišení (na těle a7R II), než pro vás připravíme podrobnější článek o prvním testování objektivu.

Zeiss FE 50mm F1.4, ILCE-7RM2, F1.4, 1/1600 s, ISO: 100, komp. exp. 0,WB Ru?n? Zeiss FE 50mm F1.4, ILCE-7RM2, F1.4, 1/640 s, ISO: 100, komp. exp. 0,WB Ru?n?
Zeiss FE 50mm F1.4, ILCE-7RM2, F5.6, 1/400 s, ISO: 100, komp. exp. 0,WB Ru?n? Zeiss FE 50mm F1.4, ILCE-7RM2, F1.6, 1/8000 s, ISO: 100, komp. exp. 0,WB Ru?n?

Z prvních dojmů ale musíme pochválit špičkovou středovou ostrost už od F1.4, už po mírném zaclonění skvělou ostrost až do rohů, příjemný bokeh a nízké chromatické aberace. 

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram