V dnešní recenzi si představíme další „retro“ fotoaparát: pěkný, celokovový kousek od firmy Olympus, která celou svou řadou OM-D a PEN fotoaparátů se - řekl bych úspěšně - snaží vtisknout designu svých fotoaparátů ten „retro" nádech a podobu fotopřístrojů druhé poloviny minulého století. Představujeme Olympus PEN-F. 

Když se dívám na fotoaparát pro dnešní recenzi, tak mne přepadá notná dávka nostalgie a vzpomínek na kdysi tak oblíbené dálkoměrné i SLR fotoaparáty, jakétehdy vyráběli snad všichni výrobci fotoaparátů. Dnes, kdy je módní vyrábět a prodávat „retro gothaj“ a „retro mléko“ se tomuto trendu nevyhnul ani fotografický průmysl. Zvláště Olympus vsadil již před několika lety na tento styl a zvolil ho pro svoji tehdy novou řadu fotopřístrojů, kterým dnes říkáme bezzrcadlovky nebo kompakty s výměnnými objektivy. A osobně si myslím, že Olympus to opravdu umí. Dnešní podoba nového PEN-F částečně vychází z PENu F z roku cca 1963, ale je samozřejmě vybaven nejnovější elektronikou i novým čipem s vyšším rozlišením, než jaký byl u nedávného OMD-EM10 Mk.II.

Olympus PEN F ze 60.let 20.století                Olympus PEN F 2016

Když vezmeme nový PEN-F do ruky, překvapí nás příjemnou hmotností a i přes jednoduchý hranatý a plochý design dobře padne do ruky. Snad jen malá poznámka ke kruhovému ovladači na přední straně, kdy mne občas vadilo vroubkování toho voliče které se „otiskovalo“ do ukazováčku pravé ruky. Co mne osobně (jako strojaře) vždy velmi nadchne, je naprosto perfektní dílenské zpracování celokovového těla tak, jak je u fotoaparátů OMD i PEN již samozřejmostí. Prostě žádné plastové tělo, ze kterého by na první pohled koukala snaha o co nejlevnější výrobu. I drobné detaily jsou vyrobeny a sesazeny s pečlivostí bez vůlí, aby výsledkem byl oku lahodící výrobek.

Jak je patrné z fotografií, většina ovládacích prvků má své samostatné tlačítko či kruhový volič, tak jak tomu bývalo kdysi na klasických filmových fotoaparátech.

Na přední straně je dole nalevo od bajonetu tlačítko náhledu hloubky ostrosti. a nad ním již zmiňovaný kruhový volič kreativních funkcí (ovládání barevného profilu, monochromatického profilu, uměleckého filtru a úpravy barev), na pravé straně nahoře je indikátor samospouště spojený s AF lampou. Na horní straně, z levého strany, je umístěn kruhový hlavní vypínač, za ním je vystouplá šachta elektronického hledáčku, patice pro externí blesk (je součástí balení), před ní jsou dva otvory vstupu stereo mikrofonu.

V druhé polovině máme kruhový volič expozičních režimů se s ní kruhový volič nastavení, kde v předním je umístěna spoušť, v jejímž středu je i závit/konektor pro klasickou starou kabelovou spoušť. Dalšími ovládacími prvky jsou: tlačítko pro nahrávání videa, standardně označené červenou tečkou, kruhový volič korekce expozice v rozsahu –3 až +3 po 1/3EV a na zadní straně vedle el.hledáčku umístěná dioptrická korekce a tlačítko pro přepínání displej/hledáček, programovatelné tlačítko Fn2 a Fn1. Dole vedle zadního dopleje najdeme klasické rozmístění ovládacích prvků okolo čtyřsměrového kruhového voliče s nabídkou nastavení ISO, vyvážení bílé, funkcí blesku, snímání a AF ostřících bodů. V samostatných tlačítkách tu máme lupu, koš, prohlížení snímků, tlačítko MENU a INFO. Na levé straně fotoaparátu jsou 3 otvory reproduktoru a na pravé pod dvířky, jsou umístěny připojovací konektory.

Vše zakončíme na spodní – hladké- straně, kde jsou pouze dvířka, za kterými se schovává baterie a slot pro SD kartu. Závit pro stativ je umístěn správně v ose objektivu. Ačkoliv některé fotoaparáty dnes již umožňují nabíjení baterie přes USB konektor, bez nutnosti vyndávat baterii z fotoaparátu, Olympus se zatím drží klasické metody se samostatnou nabíječkou.

PEN-F je vyráběn z kvalitní hliníkové slitiny v klasickém dvojím barevném provedení a to celočerném, a nebo stříbrném s černým pryžovým středem. Ve stejném designu jsou vyráběny i objektivy. Kompatibilní jsou všechny objektivy m4/3 Olympus M.Zuiko a Panasonic, případně pomocí redukcí i další.

Základní parametry

  • Čip: 4/3“ Live MOS (17,3×13 mm)
  • Procesor: TruePic VII
  • Rozlišení: 20,3 MPix
  • formát JPG – 5184×3888 pixel, formát ORF 12 bit – 5200×3904 pixel
  • Antiprachový ultrazvukový filtr
  • 5-osá stabilizace obrazu + M-IS1, M-IS2 (posun snímače)
  • Bajonet: Micro Four Thirds , pro objektivy M.Zuiko a Panasonic.
  • Formát: ORF(RAW),JPG,
  • Video: MOV – MPEG4 AVC / H.264, AVI, 1920×1080 – 60p,50p,30p,2­5p,24p.
  • El.hledáček: 2,36 mil. bodů
  • 3“ dotykové LCD: 1,04 mil. bodů
  • P/A/S/M režimy expozice
  • korekce lichoběžníku (korekce perspektivy) – pouze pro JPG
  • ISO: 80 – 25600
  • Exp.čas: 1/8000 – 60s (30 min.B)
  • stavitelná prodleva expozice, tiché snímání
  • Barevný prostor: sRGB / AdobeRGBSD / SDHC / SDXC karty
  • Zabudovaná Wi-fi, součástí balení externí blesk FL-LM3
  • Rozměry: 124,8×72,1×37,3 mm
  • Hmotnost: 427g (včetně baterie a SD karty)

Hledáček a LCD

Hledáček je elektronický, typu OLED, s vysokým rozlišením 2,36 mil. bodů (jako je u posledních typů OMD fotoaparátů) se 100% pokrytím pole. Je dostatečně veliký, se zvětšením 1,23×, s velmi jemnou kresbou a možností dioptrické korekce – 4,0 + 2,0.

Aktivace EVF je automatická, přiložením přístroje k oku. V hledáčku si můžete navolit různé zobrazení, např. pomocnou mřížku pro rozdělení pole do 12 polí nebo 9 (třetinový systém), středového kříže nebo úhlopříčky. Stejně tak je možné si nastavit zobrazení histogramu, 2 druhů vodováhy, zobrazení všech informací, a nebo naopak informace žádné, což dává dohromady velký počet možností – podle vašeho přání nebo zvyklostí. Tyto možnosti nabízí i všechny předchozí OMD fotoaparáty. O přednostech elektronických hledáčků není třeba již psát, jejich výhody jsou známé. Snad jen už poslední zmínka: vybrat si můžete ze tří typů zobrazení informací, buď 2× zobrazení pod obrazem hledáčku a nebo, pokud vás to neruší, zobrazení přes obraz, kdy se obraz promítá přes celé zobrazovací pole. Samozřejmostí je i nastavení jasu hledáčku a jeho barevné teploty.

V elektronickém hledáčku můžete vidět: 1. Stav baterie, 2. Režim snímání, 3. Přiřadit uživatelské režimy C1-C4, 4. Dostupný čas nahrávání, 5. Počet uložitelných statických snímků, 6. Citlivost ISO, 7. Vyvážení bílé, 8. Kontrola jasů a stínů, 9. Nahoře: Ovládání intenzity blesku, Dole: Indikátor expoziční korekce, 10. Hodnota expoziční korekce, 11. Hodnota clony, 12. Expoziční doba, 13. Aretace AE, 14. Značka potvrzení AF, 15. Blesk, 16. Vodováha (zobrazí se při namáčknutí tlačítka spouště).

A tak jak jsem doporučoval i minule. Více informací lze naleznout ve  volně stažitelném návodu na stránkách Olympusu, který opravdu doporučuji prostudovat. Dnešní fotoaparáty nabízí velké množství různých nastavení a funkcí, a myslet si že hned všechny „objevíte“ a budete umět využívat, je bláhové a naivní.

Zobrazení s histogramem
Zobrazení s vodováhou
Superpanel
Nabídka funkcí

LCD je prakticky stejné jako u předchozích fotoaparátů řady OMD, jedná se o 3“ širokoúhlý (7,6cm) TFT displej s poměrem stran 3:2. Displej je dotykový s variabilním úhlem natočení, možností vyklápění doleva od přístroje. Rozlišení displeje je také staronové s 1,04 mil. obrazových bodů. Korekce jasu a barevného podání je možná v 7 úrovních. Zadní displej zobrazuje stejné informace jako hledáček s již zmíněnou výhodou dotykového ovládání pro výběr funkcí, AF bodu či přímo expozice. Pro zobrazení výsledných snímků je možné si vybrat ze zobrazení 1,4,9,25…až po 100 + kalendář s vyznačenými dny jste fotografovali. To vše vám usnadní přehled nad výslednými fotografiemi, možnost jejich prohlížení, zvětšování až 14×, editace fotografií, ať již jpg nebo i RAW. U RAW si můžete dodatečně vyzkoušet ART umělecké filtry na již hotových fotografiích.

Zobrazení s histogramem
Zobrazení celého snímku
Výběr bodu pro zvětšení
Až 14× zvětšení detailu

Tlačítkem MENU se dostanete do nabídky nastavení rozdělené do již standardních 5 skupin, kde je každá skupina rozdělena do více stránek a dalších nabídek pro nastavení jednotlivých funkcí. Tlačítko INFO vám zase pomůže s nápovědou pro každou funkci, jak jí nastavit a co vlastně dělá.

Nabídka MENU
Nabídka přehrávání
Nastavení funkcí a tlačítek
Nabídka funkcí

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    04.07.2016 23:12

    Měl jsem ho v ruce a moc se mi líbil. K výtkám bych si však ještě dovolil za sebe zmínit dvě: chybí mi možnost nastavit si nejdelší čas závěrky pro auto ISO a přístroj nemá těsnění jako mají OM-D (byť asi vydrží dost, díky špičkovému dílenskému zpracování).
    Jinak hrozně fajn přístroj.

  • jerrycho
    jerrycho
    08.07.2016 13:21

    Ahoj Jakube. Nejdelší čas závěrky lze nastavit i v Auto ISO, jen je potřeba tuto možnost zapnout v menu. Ve výchozím nastavení je v manuálním expozičním režimu také ruční ISO.

  • Vai
    Vai
    08.07.2016 23:57

    Jerrycho, bohužel nepíšete pravdu. Manuální režim a použití AUTO ISO zde s tímto nesouvisí. Konfigurovatelnost funkce AUTO je totiž u Olympusu už x let stále nedostatečná. PEN-F, stejně jako jiné přístroje od Olympusu, umožňuje v nastavení AUTO ISO definovat pouze horní a dolní mez citlivosti ISO. Toť vše. Citlivost ISO se automaticky zvyšuje tehdy, pokud narazí na dobu expozice 1 / ekvivalentní ohnisková vzdálenost a nebo na uživatelem nastavený synchronizační čas pro blesk (což je úplně jiné nastavení v menu). Neexistuje tedy žádný způsob, jak nastavit vlastní nejdelší čas expozice pro Auto ISO.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram