Olympus PEN-F

Nový Olympus PEN-F designem navazuje na původní model PEN-F z r. 1963, což byla half-frame zrcadlovka na kinofilm. Digitální PEN-F má samozřejmě senzor 4/3 a bajonet m4/3, jako ostatní modely řady PEN (nebo OM-D). Jde však o model trochu jiného typu, než jsme od výrobce byli zvyklí dosud: tělo je sice kompaktní, hranaté, jak se na PEN sluší a patří a vychází z designu původního PEN-F (takže těžké retro). Má však elektronický hledáček jako mají OM-D (OLED, 100%, 1.23×, 2360000 bodů), jen umístěný mimo osu objektivu. Z řady OMD je také vypůjčená funkce pixel-shiftu, kdy lze pomocí multiexpozice vytvořit fotku s násobně vyšším rozlišením (ta přišla v OM-D E-M5 II). Stejně tak je u PENů nový plně polohovatelný displej místo jen výklopného (byť má oboje své výhody a nevýhody). Displej je 1040000 bodové 3" LCD.

Test fotoaparátu Olympus PEN-F

V dnešní recenzi si představíme další „retro“ fotoaparát: pěkný, celokovový kousek od firmy Olympus, která celou svou řadou OM-D a PEN fotoaparátů se - řekl bych úspěšně - snaží vtisknout designu svých fotoaparátů ten „retro" nádech a podobu fotopřístrojů druhé poloviny minulého století. Představujeme Olympus PEN-F. 

Olympus - nový PEN-F s 20MPx a EVF

Olympus představil nový model bezzrcadlovky řady PEN. Na rozdíl od všech dosavadních PENů přináší některé novinky, známé jen z řady OM-D. Konkrétně je to elektronický hledáček a režim multiexpozice pro vyšší rozlišení. Má rovněž nový senzor - 20MPx.

fotografie pořízené Olympus PEN-F (13)

související články

Nové fotoaparáty

Nejpoužívanější fotoaparáty