Test Nikon D5: Profesionál s velkým N

Nikon D5 je novým nejvyšším modelem výrobce - fotoaparát pro profesionály. Zaměřený je na fotografii sportu, reportáže a vůbec pro práci v náročných podmínkách. Má nanejvýš odolné tělo, nejnovější AF modul s 153 body, snímá rychlostí 12 sn./s (14 se zamknutým zrcátkem) a umí nastavit citlivost ISO 100–102400, rozšířeně 50–3280000. Zvládne i 4K video.

Nikon D5 navazuje na model D4s, který tvořil vrchol nabídky výrobce dosud. Jde opět o fotoaparát bez kompromisů, zaměřený na pracující profesionály.

Tomu odpovídá i výbava a zpracování – fotoaparát je celokovový, s vysokou odolností a zabudovaným baterry gripem pro dlouhou výdrž na baterii (3780 sn. dle CIPA).

Srdcem přístroje je nový fullframe čip s rozlišením 20MPx ale zejména vysokou citlivostí 100 – 102 400, rozšířeně 50 – 3 280 000.

Hlavní předností této řady je a byla vysoká rychlost, jak ostření, tak sériového snímání. Nikon D5 oproti předchůdci oboje vylepšuje – nový AF modul má 153 ostřících bodů (55 volitelných, zbytek pomocných, celkem 99 křížových, středový bod ostří a do –4EV a všechny ostatní do –3) a sériové snímání rychlostí 12 sn./s (14 se zamknutým zrcátkem). Při rychlosti 12 sn./s zvládne přístroj i průběžně přeostřovat.

U Nikonu mysleli i na to, že fotograf někdy potřebuje dodat i kvalitní video – Nikon D5 tedy natáčí rovnou v rozlišení 4K (3840×2160, 30p). Jde o „full-pixel readout“, tedy nejsou vynechávány řádky ani spojovány pixely, ale natáčí se v cca 8MPx výřezu z čipu (odpovídá přibližně formátu DX s 1.5× crop faktorem).

Novinkou v této řadě Nikon je i dotykový displej – na ten se s jeho rozlišením 2359000 bodů a úhlopříčkou 3,2" kouká velmi dobře.

Zajímavostí je, že existují rovnou dvě verze Nikonu D5 – jedna s dvěma CF sloty a jedna s dvěma XQD sloty.

Najdou se však i další novinky; pokud se o Nikon D5 chcete dozvědět víc, přečtěte si celou recenzi:

TEST FOTOAPARÁTU NIKON D5

…pokračovat ve čtení…

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram