V dnešní recenzi se podíváme na nedávnou novinku Panasonic DMC-TZ100, která spadá do oblasti kompaktů vyšší třídy - velmi podobnou např. Sony RX-100. Tyto a podobné fotoaparáty spojuje pevné, kvalitní, kovové tělo, precizní dílenské zpracování, čip o velikosti 1" a rozlišení cca 20 MPix. V případě dnešního Panasonicu. TZ100 se navíc jedná o 10x zoom s rozsahem 25 - 250mm.

Režimy expozice

Nabídka expozičních programů je standardní, P – programová automatika, A – preference clony, S – preference času a M – manuál, iAUTO – plná automatika a ještě iAUTO plus. Dále tu máme nabídku scénických programů – SCN, kdy máte možnost si vybrat z 24 nastavení pro určitá témata. Již jsem se u předchozích fotoaparátů pozastavoval nad tím, zda je nutné mít tolik různých „motivů“, ale je to věcí výrobce. Kdo má o tato nastavení zájem, určitě si to své oblíbené najde. Některé z nich vám mohou pomoci, ale opravdu nevím, co si mám představit u přednastavení typu „Sladký dětský obličej“, „Chutný pokrm“ a nebo „Lákavý dezert“.


Expozimetr pracuje ve 3 expozičních režimech: celkové poměrové měření, měření s zvýrazněným středem a bodové. Pokud jste si z žádného z přednastavených filtrů nevybrali tak je tu ještě možnost 22 efektových filtrů, jak ukazují následující obrázky:

Pokud nemáte jistotu, zda je zvolená expozice správná, je tu velká možnost nastavení snímání v Bracketingu a vybrat si pak jen tu fotografii, která vám vyhovuje.

A ještě bych zmínil jednu funkci, a tou je fotografování v režimu 4K. V nabídce jsou různá nastavení. U jednoho jsou výsledné snímky uloženy jako dávkový MP4 soubor. U dalšího si můžete vybrat požadovaný snímek ze sekvence snímků, které jsou u všech nastavení pořízeny rychlostí 30 snímků/s (buď si uložíte všechny snímky, nebo v následném zobrazení prohlížení snímků si vyberete pouze ten, který vám nejvíce vyhovuje a ten jediný se vám uloží na SD kartu). Rozlišení snímku odpovídá 8MPix.

Zaostřování a režimy snímání

TZ100 používá režimy AF ostření a to S-AF (statický, pro jeden snímek) a nebo C-AF (kontinuální). Dále nabízí další uživatelské nabídky AF režimu jako je třeba Makro. Samozřejmostí je manuální ostření s možností zvětšení obrazu až 16×. Výběr ostřícího bodu je možné přes zadní křížový volič. Vestavěná AF lampa vám pomůže při nízkém osvětlení. Závěrka pracuje s časy 60s – 1/2000s, s možností trvale otevřené závěrky a je možné použít mechanickou nebo elektronická závěrku. V režimu SH – Rychlého sériového snímání je možné za určitých podmínek zaznamenávat až 60 snímků/s.

Panorama

Funkce Panorama umožňuje tvorbu panoramatických snímků, a to otáčením fotoaparátu při expozici. Je možné nastavit ve kterém směru, a velikost – standardní a širokoúhlé. Velikost při standardním rozlišení je maximálně 8176 × 1920 pixel. 

Vestavěný blesk a externí blesky

Vestavěný výklopný blesk pracuje v režimech AUTO, Redukce červených očí, Doplňkový a Pomalá synchronizace s dlouhým časem. Výrobce udává dosah až 8m. Fotoaparát nemá patici pro externí blesky což je škoda. Zvláště při delším ohnisku, kdy clona velmi roste, je malý blesk poněkud podhodnocený. Ukázka je při ISO 800, ohnisku cca 40mm a cloně 3,5.

Záznam videa

Záznam videa je možný ve 4 formátech a rozlišeních. Nejmenší je video VGA – 640×480 pixel s rychlostí 25 snímků/s ve formátu MP4 s průměrnou datovou velikostí 4MB/s.

Dalším je HD formát – 1280×720 pixel s výstupem 25 snímků/s. ve formátu MP4 a velikostí 10 MB/s. Dalším formátem je Full HD – 1920×1080 pixel a to hned v několika typech, ve formátu MP4, rychlostí 25 snímků/s a velikostí 17 MB/s až po formát AVCHD s rychlostí 50 snímků/s a velikostí záznamu 28 MB/s. Nejvyšší lahůdkou je ovšem video v 4K kvalitě – 3840×2160 pixel s rychlostí 25 snímků/s ale velikostí záznamu 100 MB/s, což bude velmi náročné jak na přehrávání tak i na archivaci dat. Ještě jednu specialitu TZ100 nabízí a tou je vysokorychlostní video Full HD – 1920×1080 pixel s výstupem 100 snímků/s. Při přehrávání se pak záznam přehrává zpomaleně. Vysokorychlostní video je omezeno na souvislý záznam 7,5 minuty a nebo 4GB velikost souboru.

A ještě bych upozornil na takovou drobnost, že při použití videa je trochu jiné „ohnisko“ záznamu. Při záznamu Full HD – 1920×1080 pixel se efektivní ohnisko objektivu upraví ořezem na rozsah 31–310mm. Při vysokorychlostním videu je to rozsah 32–320mm a při 4K videu na rozsah 37–370mm. V ukázce je vysokorychlostní video.  (cca 44MB)

A ještě full-res framegrab z videa výše:

Závěr

Panasonic TZ100 je poměrně nenápadný a přitom funkcemi nadupaný kompakt vyšší třídy. Použití kvalitních kovů a slitin, společně s kvalitním zpracováním, z něj dělá fotoaparát, který by vám měl dlouho vydržet. Snažil jsem se vypíchnout alespoň něco z jeho funkcí, ale pokud o něj máte zájem, rozhodně je dobré se seznámit i s dalšími možnými nastaveními, které nabízí. Český manuál, který je volně stažitelný má přes 400 stran a to není možné během několika dní vše vyzkoušet ( stáhnete ho zde)

Ale abych jen nechválil :). Mne osobně mrzí, že objektiv, který je svým rozsahem ideální pro rodinné využití, má na delším konci již poměrně velkou minimální clonu F5,9, která omezuje použití interního blesku, a stejně tak pořizování snímků za zhoršených světelných podmínek. Ruku na srdce, stabilizace všechno opravdu nevyřeší… Další nepříjemnost jsem pociťoval při AF ostření např. v sále při umělém osvětlení, kdy ostření bylo velmi pomalé a mělo problémy zostřit i na poměrně kontrastní předměty. No a do třetice porovnání kvality barev a hlavně kontrastu uloženého JPG vůči snímku v RW2 (následně zpracovaného základními a jednoduchými funkcemi v grafickém editoru) bylo výrazně v neprospěch JPG. Prostě bylo málo kontrastní a to i při relativné slunečném počasí. A nejsem si jistý, zda uživatelé a potencionální zájemci o tento fotoaparát jsou ti, kteří se věnují a nebo chtějí ještě věnovat následným úpravám fotografií v počítači. To je u fotoaparátu za téměř 19 tisíc několik otázek na zváženou. 

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Testovací snímky

Pro expoziční údaje najeďte myší nebo rozklikněte, možný rozklik až do 20MPx. Foceno do JPG.

Lumix TZ100, 9.10 mm , F5.0, 1/1000 s, ISO 125, kom. exp. 0, WB Automatick?

Lumix TZ100, 22.60 mm , F4.4, 1/13 s, ISO 3200, kom. exp. -1/3, WB Ru?n? Lumix TZ100, 14.30 mm , F5.6, 0.8 s, ISO 500, kom. exp. -1/3, WB Automatick?

Lumix TZ100, 91.00 mm , F5.9, 1/60 s, ISO 400, kom. exp. -1/3, WB Automatick?

Lumix TZ100, 9.10 mm , F8.0, 1/80 s, ISO 125, kom. exp. -1/3, WB Automatick? Lumix TZ100, 37.60 mm , F5.2, 1/100 s, ISO 200, kom. exp. 0, WB Automatick?

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    22.04.2016 14:26

    No jo, ta cena. Dokud se prostě budou dobře prodávat kompakty s 1/2,3 senzorem, tak kompakty s jednopalcovým senzorem s cenou dolů nepůjdou.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram