Nové objektivy Meyer Optik Görlitz

V Německu se rozhodli oživit značku tradičního (a dnes již zaniklého) výrobce objektivů Meyer Optik Görlitz. Za vším stojí společnost Globell Deutschland. Nejedná se o pokračování firmy, spíše skutečně jen značky - ale s ní se vrátily některé tradiční designy a byly představeny nové - a my jsme měli možnost si je osahat.

Právě dnes byl oznámen objektiv Trimagon 95mm F2.6. Jedná se o manuální portrétní objektiv s optickou konstrukcí tripletu. Byť jde o nový design, vychází ze starších konstrukcí Meyer Optik Görlitz (nemá však „divoký“ bokeh, zato lepší ostrost). Jak vypadá se podívejte na obrázku:

Protože se jedná o „žhavou novinku“, zatím jsme jen v ruce neměli. Ale fotky-samply z něj už jsou:

*Edit 1.7.2016: Trimagon 95mm F2.6 jde do prodeje za €1699.

Ozkoušeli jsme si však jinou novinku – nedávno představený Meyer Optik Görlitz Trioplan 100mm F2.8.

Tentokrát se jedná o oživení původní optické formule – trioplan byl vyráběn v minulém století pro dobové systémy zrcadlovek.

Nový trioplan se vyznačuje odlišným vnějším designem, povrchovou úpravou a moderními antireflexními vrstvami. Optika je ale totožná.

Proč jsou tyto objektivy zajímavé? V první řadě jde o zajímavý bokeh. Díky jednoduché (a dnes opuštěné) konstrukci tripletu (3 členy ve 3 skupinách) je podání bokehu výrazně odlišné od současných počítačově kalkulovaných a velmi komplexních objektivů. Objevují se v něm jakési „bublinky“ místo bodových světel a přechod ostrosti do neostrosti má zajímavou „záři“. Je to dáno přítomností optických chyb, které se dnes většinou snažíme odstranit a přitom mohou mít pro některé fotografické žánry estetický přínos nad rámec pouhého zobrazení reality. Jmenovitě jde o portrétní fotografii či fotografování detailů. Tyto konstrukce mívají vysokou středovou ostrost s rychlým úbytkem k okrajovým oblastem (což u portrétu nevadí).

Kvůli těmto vlastnostem jsou dnes tyto staré objektivy vyhledávané a jejich cena jde poměrně nahoru. Původní objektivy lze používat přes různé adaptéry. Ty nové se pak vyrábí se současnými bajonety (Canon, Nikon, Fuji X, m4/3, Sony E, ale i tradiční M 42).

Objektiv by měl jít do prodeje počátkem roku 2016. Pokud to nemůžete vydržet, máte zatím jen možnost koupit si originál na eBay:-)

Některé další objektivy, které jsme si prohlédli:

Somnium 85mm F1.5

Figmentum 85mm F2.0

Figmentum 35mm F2.0

Nocturnus 35mm F0.95

Pokud máte o objektivy Meyer Optik zájem, najdete je v nabídce Centrum FotoŠkoda.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram