Nikon D5300. Další přírůstek do rodinky zrcadlovek firmy Nikon přináší drobná vylepšení a pro někoho i převratné doplňky. Je to například přítomnost integrovaného GPS čipu. Více se dočtete v redakčním testu.

Funkce

A jak je na tom D5300 s dalšími funkcemi? Je samozřejmě kompletně počeštěný. Fotoaparát není vybaven druhým samostatným LCD displejem (tedy kromě toho v hledáčku), a tak se veškeré údaje o parametrech a nastaveních zobrazují na hlavním LCD monitoru.

Také samotné menu uživatelských funkcí je velmi dobře vyřešené, což snad ani nebude již nikdy jinak. Celé menu má opět kontextovou nápovědu, to je především pro začátečníky praktická záležitost. Pokud vám totiž při procházení menu nebude nějaká funkce jasná, tak stačí na zadní straně přístroje stisknout tlačítko s ikonkou otazníčku a na LCD monitoru se vám ihned zobrazí doprovodný text (samozřejmě také v češtině), který vám přesně řekne k čemu je daná funkce užitečná a jak se používá.

Velmi podstatnou funkcí je systém automatického zaostřování. Nikon D5300 je vybaven AF modulem Nikon Multi-CAM 4800DX s TTL fázovou detekcí, 39 zaostřovacími poli (včetně 9 křížových snímačů) a pomocným světlem AF. Tím se zcela shoduje s D5200 i např. D7000. K dispozici je dále obvyklá paleta nastavení, jako kontinuální ostření, jednorázové zaostření, plně automatické či plně manuální zaostřování. Správné zaostření je indikováno kontrolkou v hledáčku a také akustickým pípnutím (které je ale možné vypnout v případě, že by rušilo okolí). Ostření mě velmi potěšilo – kvalitní, přesné…
Další podstatnou funkcí je možnost natáčení videa. To zvládá stejně jako předchůdce. Nemá smysl zde psát přesné specifikace ale FullHD je k dispozici. Při využití nejvyšší kvality a rozlišení je k dispozici maximální délka záznamu 10 minut. Odměnou je pak výborná kvalita videa. Ale pozor. Zoomovat však nedoporučuji. Pokud zapnete průběžné ostření, bude to slyšet a přeostřování bude vidět – rušivě. Stejně tak při točení zcela tiché scény je v nahrávce cosi jako tichounké cvakání. Zřejmě stabilizace. Když jsem ji vypnul, byla nahrávka zcela tichá. Nechybí ani doprovodných funkcí, jako je možnost fotografování v průběhu natáčení (se skokem v záznamu) a také dodatečný sestřih videa přímo ve fotoaparátu. Zvuk je zaznamenáván interním stereofonním mikrofonem (lze jej i vypnout a zaznamenávat bez zvuku). Lze zakoupit i externí stereofonní mikrofon ME-1, který lze upevnit do sáněk pro blesk a propojit s fotoaparátem kabelem. Ukázku videa najdete zde.

Dále samozřejmě nechybí řada běžných funkcí a expozičních režimů. Zejména pro začínající uživatele byla rozšířena nabídka poloautomatických motivových režimů, z nichž některé jsou opravdu velmi specializované, jako například samostatné režimy pro fotografování dětí, fotografování při světle svíčky anebo třeba jídla. Pro pokročilejší nemohou chybět obvyklé režimy předvolby expozičního času, clony a také plně manuální režim. Na voliči expozičních režimů pak také najdeme volbu speciálních efektů, např. efekt miniatury, či efekt nočního vidění. Ten funguje prostě – zesílí na maximum a černobíle uloží dostupné „světelné“ informace. Maximální ISO ? Ukazuje Hi3. Tedy 102400. Při tmě, kdy už skoro nic nevidíte, je výsledek jako zrnění v černobílé televizi. Samozřejmě, na to je režim určen. Zajímavé je, že ostřit šlo pouze v režimu živého náhledu, nikoliv v klasickém režimu. Nicméně v režimu živého náhledu i tak dobře ostří, v klasickém režimu aparát neostří (?). Ve všch těchto režimech je však aparát plně automatický, do expozice „si nenechá mluvit“.

U fotoaparátů Nikon je již obvyklá funkce Active D-Lighting, která softwarově zesvětluje tmavé části snímků. V továrním nastavení je v automatickém režimu a doporučil bych to tak nechat. Funguje to již pár let velmi dobře. I všechny zde uvedené snímky jsou exponované s aktivovanou touto funkcí. Lze ji však aplikovat i v režimu prohlížení na daný snímek. Funkce je dostupná pro všechny ISO (pro D5200 nebyla pro nejvyšší).
V menu retušování je dostatečná nabídka úprav vytvořených fotografií. Jistě ji využijí nejen „hračičkové“.

Odcitoval bych část z rok staré recenze D5200: „Vybavenost funkcemi fotoaparátu Nikon D5300 je tedy také vynikající a ani při delším přemýšlení mě opravdu nenapadá, co by zde v tomto ohledu mohlo chybět. Vlastně napadá. Integrovaná GPS… Ale to bude časem jistě také.“ A je to tu!

GPS, WiFi

GPS v čemkoliv mám hodně rád. Trochu (dost) mě mrzí, že v kdejakém kompaktu je GPS integrovaná a u zrcadlovek kde nic tu nic. D5300 to mění. To je ta skvělá zpráva. Ovšem u citlivosti nečekejte zázraky. Chytit signál a udržet jej není silná stránka D5300. Ve volném prostoru se chytí do pěti minut. Pokud jsem aparát nesl v ruce, tak se chvílemi signál ztrácel, pravda, bylo to v mírně zalesněném terénu. Při focení krajiny (a o to půjde především) GPS souřadnice u snímku budou, pokud chvíli počkáte (maximálně zmíněných pět minut) a pokud nebudete dávat aparát do batohu. Přesnost ihned po chycení signálu nemusí být velká. Ale to je standardní. Snímek s GPS v závěru testu „je vedle“ o 200 metrů. Ponechat zapnutou funkci zápisu GPS protokolu nedoporučuji. Za čtyři dny to spolehlivě aparát vybije. V každém případě mě přítomnost GPS nadchla a považuji ji za obrovský přínos.

WiFi aneb ovládání pomocí chytrých zařízení. Funguje skvěle. Jen je třeba do „chytrého“ instalovat aplikaci Wireless Mobile Utility. Obejdete tak potřebu dálkové spouště, kterou je jinak nutné dokoupit. Přenos obrazu a následné focení ovládané z telefonu v první chvíli možná i nadchne.

Kompletní informace najdete na stránkách www.nikon.cz.

Nikon D5300 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jiří Novotný 1
    Jiří Novotný 1
    06.01.2014 21:41

    Dobrý den, prosím potvrďte mi můj pocit, že se Nikon D 5300 vypořádává se šumem lépe než Nikon D 5200? Jiří

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    06.01.2014 23:18

    Upřímně nemyslím, že to mohu z fotografií prohlásit. Barevný šum snad (to je ale také otázka scény), ale to lze při změně SW čekat. Důležitější k celkové kvalitě bude "drobnůstka" - absence antialiasingového filtru, který imho D5200 ještě má. V každém případě realita je taková, že šum je minimální tam, kde před pár lety neexistovalo dostupné ISO (např. stařeček D70 končil na ISO 1600,ale ono to je jen cca 5 let, co jsem ji přestal mezi lidmi ve větším vídat).

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram