Minule jsme se představili první ze dvou nedávno uvedených modelů nových SLT „zrcadlovek“ a to model A77, který se vymykal dosavadní řadě SLT, které se vyznačuje hlavně menší velikostí než klasické DSLR. Spolu s A77 byl představen i levnější model s označením SLT A65. Dnes se v testu zaměříme, zda je opravdu jednodušší variantou a nebo je třeba rovnocenným partnerem modelu A77.

Sony A65

Na první pohled je A65 identická s profesionálnější A77, ale opravdu jen na první pohled. Její tvar a design je sice velmi podobný, vycházející z A77, ale jsou zřejmé určité rozdílnosti, ač jich není mnoho. Celkově je tělo o něco menší (nižší o 5mm a kratší o 10mm), ale to je patrné pouze, když je dáte vedle sebe. Hlavní rozdíly jsou tři. Na horní straně chybí podsvícený LCD displej se zobrazením základních údajů. Uchycení zadního 3" LCD je podstatně jednoduší, na jednom kloubu, převzaté z A33 a A55. A tím posledním a poněkud velkým rozdílem je rozmístění a počet tlačítek pro určité funkce na zadní i horní straně. Zde můžete vidět porovnání velikosti a tvaru s předchozí SLT A77.

Zepředu Shora
Zezadu Strany

Zjednodušeně se dá říci, že A65 je o trochu zmenšené tělo, ale s ovládacími prvky A33 a A55. Ale to neznamená, že by to bylo nějak špatná volba. Naopak. Vše je přehledné a podstatné funkce mají své ovládání velmi dobře dosažitelné. Jediné co mne osobně chybělo, je zadní otočné kolečko pro volbu clony a času. Ale to Sony dalo zatím pouze na 4 zrcadlovky (A700, A850, A900, A77). Na druhou stranu jsem měl pocit, že se A65 drží lépe než A77, i když je o cca 5mm nižší. Asi je to tím, že je o poznání lehčí. Mě osobně A65 připomínala moji starou A200 (no starou, A200 má pouze 3,5 roku…ale dnes se na stáří fotoaparátů bohužel díváme trochu jinak než v předchozích letech) zkrátka příjemná do ruky, vyvážený poměr velikosti a váhy, kdy vertikální grip snad ani není nutné pořizovat.
Jak je vidět z přiložených obrázků, ve vybavenosti ovládacích prvků vypadá A65 na první pohled jako chudší příbuzná než vyšperkovanější A77, ale velmi rychle člověk zjistí, že vše co potřebuje má na dosah a dá se velmi rychle nastavit. Rozmístění zadních prvků je dostatečné a možnost naprogramovat si určité funkce na dvě horní tlačítka na zadní straně, beru jako bonbónek, který mile potěšil. Jediné co bych snad konstrukci vytknul, je umístění otočného kloubu pro LCD. Jeho umístění dole mi nepřijde jako moc šťastné řešení. Levý bok by byl praktičtější pro situaci, kdy člověk stojí před fotoaparátem a potřebuje kontrolovat záběr a mít tak LCD otočeno dopředu. Protože při takovém záběru je fotoaparát skoro vždy na stativu, je možnost otočení LCD dolů do stativové hlavy tak trochu nesmysl.

Hledáček a LCD

Hledáček

Hledáček je stejný jako u A77 a je fest dobrý, pokud to mám říci z osobní zkušenosti. Co se týče parametrů, tak má vysoké a jemné rozlišení a zvětšení 1,1× s možností nastavení dioptrie –4 až +3. Dle mého názoru je tento elektronický hledáček lepší kvality než klasický optický. Tím, že je hledáček elektronický, zobrazuje se intenzita světla a tím člověk hned ví jak výsledná fotka bude vypadat a navíc máte možnost si v Menu nastavit co vše chcete, aby se v hledáčku zobrazovalo. Zjednodušeně řečeno, vše co se zobrazuje na LCD je možné zobrazit i v hledáčku – Histogram, vodováha, přehled všech funkcí. Při rychlém pohybu do stran také už nedochází k roztrojení obrazu, jak se to bohužel stávalo třeba u předchozí A35. Díky jeho velikosti 1,1×, má člověk zase pocit, že se dívá na „velké kino“ a ne „do díry v kanále“, jak je tomu u DSLR s velikostí hledáčku okolo 0,7×. V základním nastavení je zapnuté automatické přepínání mezi hledáčkem a LCD.
LCD je širokoúhlé, 3“ typu Xtra Fine TruBlack s rozlišením 921000pixel. Jak už jsem zmínil na začátku, oproti předchozímu A77 je systém vyklápění jednoduší, ale dostatečný, až na nedokonalost s vyklopením pro pozorování LCD před fotoaparátem. Pokud LCD je opatřeno antireflexní vrstvou, pak by chtěla trochu vylepšit. Zobrazení je možné v mnoha režimech stejně jako hledáček.

Zobrazení grafické Zobrazení všech informací
Zobrazení bez informací Zobrazení s vodováhou
Zobrazení s histogramem Zobrazení funkcí pouze na LCD

Pro zobrazení naexponovaných snímků je možné si vybrat z několika typů zobrazení. Zobrazit samostatný snímek, s informacemi o expozici, s histogramem nebo v náhledech. Každé místo je možné cca 12× zvětšit pro kontrolu zda bylo dobře zaostřeno. Zobrazení karel Menu je stále stejné, což je fajn, zde je konzervativní přístup plusem, a stejně tak funguje i tlačítko nápověda, kdy si může zobrazit nápovědu jak pro funkce, tak rady a návody pro okruh témat, který chcete zrovna fotit. Zkrátka taková malá kniha o fotografování.

Zobrazení čistého snímku Zobrazení s informacemi
Zobrazení s histogramem Zobrazení 9 náhledů
Zobrazení karet menu Zobrazení karet menu

Tak jako u A77 je tlačítko Fn vstupem do nabídky funkcí zobrazených na LCD a zadním křížovým voličem s prostředním potvrzovacím, si vybíráte určitou funkci a měníte její nastavení. Jednoduché a přehledné. Měnit hodnotu funkce můžete i pomocí předního otočného voliče. Je to o jeden krok rychlejší.

Zobrazení funkcí tlačítkem Fn Zobrazení funkcí tlačítkem Fn
Výběr funkce a úprava hodnoty pomocí zadního křížového voliče Výběr funkce a úprava hodnoty pomocí předního voliče

Tak jako se u A77 znovu objevila funkce „chytrého telekonvertoru“ tak je i u A65. Umožňuje zvětšit aktuální ohniskovou vzdálenost o 1,4× a 2×. Snímky jsou tvořeny jen středovou částí čipu, takže při zvětšení ohniska o 1,4× má výsledný snímek velikost 12MPix a při 2× zvětšení má velikost 6Mpix. Tuto funkci nelze používat při snímání videa. Je přístupná na zadní straně na jednom ze dvou tlačítek.
Osobně mi umístění „pouhých“ 2 tlačítek za zadní straně nahoře přišlo lepší pro rychlé ovládání fotoaparátu, než jejich velký počet u A77, i když u A77 má každé tlačítko trochu jiný tvar a lze si časem jejich polohu zapamatovat. U A65 máte v základním nastavení dvě funkce a to již zmiňované „chytré tele“ a pod druhým tlačítkem se skrývá aretace expozice. Mne osobně se více hodila možnost si toto tlačítko přeprogramovat na funkci „zvětšení zaostření“. Ta umožňuje zvětšování 6× a 12× pro případnou kontrolu AF nebo lze tuto funkci využít pro MF zaostřování. Mne osobně nadchla právě pro MF, kdy máte fotoaparát přirozeně přiložený u oka a můžete rychle a přesně ručně zaostřit. Slovem „nepřirozeně“ myslím MF ostření přes zadní LCD.

Kromě ní můžete si pro toto tlačítko vybrat z následujícího přehledu funkcí: Kompenzace expozice / Režim pohonu / Režim blesku / Režim aut.zaostřování / Oblast AF / Detekce obličejů / Snímání úsměvu / ISO / Režim měření / Kompenzace blesku / Vyvážení bílé / DRO / Auto HDR / Vlastní nastavení / Obrazový efekt / Velikost Snímku / Kvalita / Fixace AEL / Přepnutí AEL / fixace AEL / přepnutí AEL / Sledování objektu / Uzamčení AF / Náhled clony / Náhled výsledku snímku / Chytrý telekonvertor / Zvětšení zaostření.

Snímání s využitím celého čipu Snímání se 1,4x zvětšením
Snímání s 2x zvětšením Zobrazení pro zvětšení zaostření
Zvětšení cca 6x Zvětšení cca 12x

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    13.02.2012 20:49

    neřekl bych že by se nějak zasekával..ale je pravdou že testovaný fotoaparát nevystavuji -20°C a nižším teplotám.. obecně jde ale kapacita baterie rychleji dolů... zde je dobré mít foťák v báglu, či baterku v kapse kalhot...

  • Petr Wroblowský
    Petr Wroblowský
    14.02.2012 12:02

    Jsem mile překvapen fotkou se Sigmou 10-20. Obecně kvituji použití objektivů s různou "papírovovou kvalitou" !

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    15.02.2012 09:44

    Jak funguje automatické zaostřování u videa? Slyšel jsem, že právě 65ka je v tohle dobrá.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    15.02.2012 10:46

    na zkušebním videu je právě video z večerních hodin, na projíždějící auta, a myslím že pohoda. Asi jen jednou při 5 krátkých videosekvencích (cca 1 minuta) video jednou zaostřilo opožděně, ale jinak se drželo velmi dobře

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    15.02.2012 10:48

    poslední dny co jsme měl A65 jsem jí vyzkoušel i s novým Tamronem USD a musím říci že jeo velmi povedená sestava, velmi rychlá a přesně ostřící. Sám objektiv má výbornou kvalitu

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (10)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram