• Fotografování losů v parku Denali

    Setkání fotografa pana Rostislava Stacha a jeho kolegy s losy se tentokrát uskutečnilo ve velkém národním parku Denali v USA na Aljašce. Rozlehlý národní park leží v pohoří Aljašské hory s nejvyšším vrcholem Mount McKinley (6 194 m), který je i nejvyšší horou Severní Ameriky. A samozřejmě nechybí ani podrobný popis fotografické výbavy.

     1
  • Jak si vybrat stativ?

    Vám, kteří chcete mít kvalitní fotografie a mít možnost fotografovat kdykoliv, třeba i v noci při měsíčním světle, není stativ příslušenství, ale je to prostě nutnost. Jako všechno má své háčky. Opět existují stativy dobré i špatné. Vzhledem k tomu, že stativ přežije nejspíše váš digitální fotoaparát, je dobré o tom něco vědět. Tento článek má pomoci s výběrem a vychází z mých zkušeností s fotografováním přírody a fotografováním na cestách.

     3
  • Formáty dat pro digitální fotografie

    Digitální fotoaparáty nabízejí ukládání digitálních dat v různých formátech. Nejběžnější jsou JPEG, TIFF a RAW. Znát výhody a nevýhody jednotlivých formátů je důležitým základem pro práci s digitálními obrazy. Článek je zaměřen na funkce, nikoliv na to, jak se jednotlivé formáty vytvářejí.

     0
  • Čepkelická rezervace

    V Čepkelické rezervaci lovil beze zbraně pouze s fotoaparátem pan Stach - fotograf Podkrušnohorského zooparku. O jeho setkání s ledňáčkem, losí rodinkou a pracovitými, ale i velice opatrnými bobry si můžete přečíst v jeho článku. Nechybí ani popis „zbraně“ a zdůvodnění, proč zrovna ji vzal s sebou.

     1
  • S fotoaparátem na kulíšky

    Kulíšek je nejmenší evropská sova. Její fotografování vyžaduje mimo dokonalého ovládání fotografické techniky i trpělivost, umění pohybovat se v přírodě, ale i trochu štěstí. O své zkušenosti s fotografováním tohoto nádherného dravečka se s námi podělil fotograf Rostislav Stach. Součástí článku jsou jedinečné snímky, které doplňují krásný fotografický příběh. A právě tímto příběhem uzavíráme na FotoAparátu.cz příspěvky roku 2002.

     4
  • Stativy III.

    V posledním díle seriálu o stativech se zamyslíme nad tím, jaký stativ je ten pravý. Odpověď na tuto otázku není jednoduchá. Proto si představíme několik základních technických parametrů podle kterých bychom měli stativy vybírat.

     4
  • Stativy

    V předešlém díle seriálu o stativech jsme se seznámili s tím proč používáme stativ. V dalším pokračování seriálu se dozvíte z jakých částí se skládá a do jakých skupin můžeme stativy rozdělit. V článku navíc naleznete mnoho zajímavých doprovodných ilustrací. Čtěte dál.

     3
  • Interpolace a komprese obrazových dat

    Dnes se dozvíte, co je interpolace a komprese digitálních obrazových souborů. Není to jako v klasické fotografii. Špičkové čidlo a optika není zdaleka jedinou podmínkou kvalitní digitální fotografie. Interpolace nasnímaných dat může výrazně zlepšit nebo naopak zhoršit výsledný fotografický obraz. Komprese datových souborů nasnímaných fotoaparátem nebo skenerem vám může ušetřit hodně peněz za drahé paměťové karty.

     4
  • Odolnost a spolehlivost fotoaparátů, 2.díl

    Tento článek je pokračováním dílu Odolnost a spolehlivost fotoaparátů – fakta a reklama. Dnes si projdeme kritické části fotoaparátu, které jsou náchylné k opotřebení, což vás může připravit o spoustu jedinečných snímků. Probereme si, jak k těmto poškozením dochází a jaký je jejich vliv na kvalitu snímků a spolehlivost funkce fotoaparátu. Věřím, že vám článek pomůže s tím, do čeho investovat, při zvážení vaší kapsy a potřeb.

     3
  • Odolnost a spolehlivost fotoaparátů, 1.díl

    Fotoaparáty se stále více stávají spotřebním zbožím, o což se většinou snaží i marketingová oddělení velkých výrobců. Za stejnou cenu vzrůstá množství nabízených funkcí. Menší důraz je kladen na odolnost přístroje, za kterou dnes musíte tvrdě platit. V dnešním článku se zamyslím nad tím, jak se vyvíjel přístup výrobců k těmto parametrům, o kterých se zejména u levnějších přístrojů příliš nehovoří.

     4