• Celebrity zblízka

    O tom, kdo v dnešní mediální době je a kdo není skutečnou celebritou, vedou učené dámy a učení pánové (kteří mezi ně ovšem sotva kdy budou patřit) vášnivé spory. Vypůjčím si tedy raději terminologii z přírody a úvodem upřesním, že v tomto článku bych chtěl napsat něco o fotografování veřejně známých osob v jejich přirozeném prostředí.

  • Makrofotografie - Pro ty, kdo o tom chtějí vědět více.

    Za makro lidé často považují fotografie, které makrofotografií nejsou. V úvodním dílu seriálu se dozvíte, co je makrosnímek a jak se liší výtvarná a přírodovědná makrofotografie. Zároveň si ukážeme, proč je důležité, aby dobrý makrosnímek v sobě obsahoval měřítko. Co to "ta makrofotografie" vlastně vůbec je? Začtěte se a uvidíte.

  • Vesmír II.

    Přinášíme Vám druhý díl článku, který je věnován fotografování vesmíru amatérskými a "dostupnými" prostředky. Zvedněme někdy hlavu a podívejme se vzhůru, najděme tam další rozměr a pokusme se jej dostat na papír. Článek navazuje na Vesmír I.

     6
  • Fotografování sportovních akcí II.

    Minule jsme skončili u hokeje, tentokrát to vezmeme přes házenkářskou halu ven – za koly, poháněnými gravitací, nohama i motory. Pro jistotu už v tomto intro upozorňuji případné čtenáře, že focení házené jsem se věnoval týden (po prvním zápase mě to chytlo víc, než jsem tušil), downhill jsem absolvoval jediný, a jen pokud jde o rally mám za sebou pár let jako divák a poslední dva roky s fotoaparátem. Takže mě berte s rezervou…

  • Vesmír I.

    V naší Galerii jsem narazil na několik fotografií, o nichž jsem si myslel, že by mohlo jít o "kradené fotky". Kontaktoval jsem autora a musel jsem smeknout a omluvit se. A o co šlo? O nic méně, než o snímky z hlubin vesmíru, snímané víceméně na amatérské úrovni. Výsledkem naší diskuse jsou dva články. Začtěte se do prvního dílu a nechte se Pavlem Vabrouskem inspirovat. Petr Koritina

  • Jednou vzít ven místo fotoaparátu třeba rýč…

    …Seděl jsem v krytu na malé naplavenině říčního koryta a sledoval skrze hledáček fotoaparátu to dlouhé nic nedění na větvičce před sebou. Dole kousek pode mnou tekla řeka a bublala si do pěny svoji monotónní písničku, tu a tam přerušenou šplouchnutím rybky.

  • Fotografování koncertů II.díl

    V předchozím článku, který se týkal fotografování koncertů, jsem se podrobněji zaměřil na technické vybavení. To je sice velice důležité, ale další a neméně důležitou věcí jsou instrukce pořadatelů před vystoupením, omezení týkající se fotografování a pokud je to možné, tak i výběr vhodného stanoviště pro fotografování. Tím jsem alespoň částečně nastínil obsah dalšího článku.

  • Fotografování sportovních akcí - I.díl

    Reportáž je jedním z typických žánrů fotografie. Na sportovištích v interiéru i exteriéru se každý den před diváky odehrávají neopakovatelné okamžiky, plné dramat a emocí. Zkusme se podívat na to, jaká cesta vede k jejich fotografickému zachycení a jaké radosti a strasti nás při tom mohou potkat. Předesílám, že to sice bude pohled objektivem, ale rozhodně velmi subjektivní.

  • Malování světlem

    Co si počít, když chladné počasí vygumuje z krajiny všechny barvy? Než si zoufat, bude lepší vyčarovat si vlastní. Tentokrát k tomu nebudete potřebovat žádný amulet, temnou komoru ba dokonce ani počítač. Veškeré nezbytné ingredience jsou k nalezení v každé běžné domácnosti, stačí se jen pozorně dívat. Při hledání se nezapomeňte poohlédnout i po dávno ztracených dětských snech, hravosti a špetce fantazie.

  • Kde nalézt mravence a brouky

    Všude kolem nás jsou milióny drobných tvorů, kteří většinou unikají našim pohledům. Hmyz je nejpočetnější živočišnou skupinou na Zemi. Na každého člověka připadá více jak 250 miliónů hmyzích jedinců. Samozřejmě i u nás žijí tisíce druhů hmyzu, avšak pokud chcete vidět ty nejbizardnější zástupce hmyzí říše, musíte navštívit tropické oblasti. Při procházce naší přírodou...