• Praxe s digitální zrcadlovkou Canonem EOS 1D Mark II

    Když v roce 2004 Canon uvedl nástupce svého modelu nejvyšší třídy reportážní zrcadlovky EOS 1D Mark II, řekl jsem si, že tohle je přístroj mých snů. Po roce se můj sen splnil a já si užívám focení převážně sportovních akcí s jednou z nejlepších digitálních zrcadlovek. Rád bych se s vámi podělil o postřehy z praxe.

  • FotoInspirace, 1.díl - Digitální IR fotografie

    Zaujaly vás v naší FotoGalerii infračervené fotografie a chtěli byste to taky zkusit? Nemáte s tímto žánrem doposud žádnou zkušenost? Pokud je vaší odpovědí ano, tak právě vám je určen tento článek. Pokusím se vám v něm nastínit základy infračervené digitální fotografie tak, aby se snadno k jejím základům dostal i úplný začátečník. Součástí článku jsou samozřejmě i praktické ukázky a osobní zkušenosti a finty z praxe. Takže pokud vás toto téma zaujalo, tak jdeme na to!

  • Fotografujeme vitráže

    Fotografování vitráží je fascinujícím hledáním detailů, které zůstávají většině ostatních návštěvníků zcela utajeny. Ideální podmínky pro fotografování jsou za tmavých deštivých dnů, kdy jsou menší kontrasty a barvy vitráží jsou sytější. Vitráže se vyrábějí velmi podobně po mnoho staletí a obrazy zalité olovem podávají svědectví o době, kdy vznikaly.

     4
  • Multifunkční zařízení – proč a jaké pro domácí tisk fotografií

    Multifunkční zařízení, která kombinují do jednoho přístroje přinejmenším tiskárnu, skener a kopírku se široce prosazují i pro běžné fotografické účely. V článku jsou zhodnoceny výhody a omezení těchto zařízení nejen pro domácí tisk fotografií, ale i pro skenování, kopírování a sdílení fotografií pomocí Internetu. Praktické ukázky jsou prezentovány s použitím multifunkčního zařízení HP Photosmart 2610.

     1
  • Fotografování zvířat v Kostarice

    Kostarika je v tropické střední Americe rájem zvířat a láká zoology i amatérské přírodovědce. Koncentrace živočišných druhů je tak vysoká, že přivábí i mnoho fotografů ze všech koutů světa. Protože mám k latinské Americe blízko, příliš jsem se nerozmýšlel a lovit zvířátka na paměťovou kartu fotoaparátu jsem vyrazil i já.

  • 2.1.5. Praktický návod pro vyvolání černobílého negativu

    Kapitola Černobílý negativ seriálu Černobílá fotografie v rámci naší FotoŠkoly dnes pokračuje pátým dílem. Tak se konečně dostáváme k části, na kterou většina ze začínajících temnokomorníků asi čeká nejvíce. Ve fotoaparátu je naexponovaný negativ, všechny chemikálie nakoupeny a naředěny, už jste sehnali i teploměr a ostatní nezbytné pomůcky (možná už máte na cvičném negativu natrénováno i soukání do vývojnice), takže nezbývá než „jít na věc“.

  • Je Canon FD mrtev? III.díl

    Recenze dvou pevných FD objektivů a jejich konfrontace se současným L-kovým zoomem. Pokud kroutíte hlavou, jak je možné srovnávat dvě neporovnatelné skupiny objektivů -- zoomy a pevná skla -- pak vezte, že to možné je. Nechal jsem se inspiravot mnoha diskuzními fotofóry, kde se podobné otázky probírají (až přiliš) často, a protože není nad vlastní zkušenost, rozhodl jsem se celou věc prozkoumat. Tak tedy, jak je na tom Canon? Jsou současná skla o tolik lepší, nebo si připlácíme pouze za pohodlí AF, USM a IS? Myslím, že odpověd zde najdou jak zarytí stoupenci starých, cenově dobře dostupných manuálních skel, tak i příznivci pokroku.

  • Národní parky Kostariky

    …je časně ráno, slunce vychází ve střední Americe velmi brzy, a já už hodinu sedím v podřepu ve vysoké trávě a pevně svírám monopod s teleobjektivem. Ačkoli jsem se nepřesunul ani o metr, vyfotil jsem za tu dobu několik druhů zvířat. Od barevných pěvců v koruně stromu přes volavky rusohlavé v trávě, až po kondora havranovitého na nedaleké cestě. Do Kostariky jsem se vydal za přírodou a fotografováním zvířat a její krásu se pokusím přiblížit v tomto článku.

  • Věční poutníci

    Zvířata migrují na naší planetě odedávna. Přítomnost lidí je sice už mnohde vytlačila z jejich tradičních tras, stále však existují i místa, kde se jejich pravidelné putování odehrává stejně jako před staletími. Jedním z nich je keňská přírodní rezervace Masai Mara. Na přelomu července a srpna se Masai Mara stává místem shromáždění statisícových stád pakoňů, zeber a gazel, která sem dostatek pastvy láká až z tanzanského národního parku Serengeti. Pakoně sice představují pouze jeden z migrujících druhů, svou početností však jednoznačně dominují nad svými souputníky. Stávají se tak hlavními protagonisty dramat, která s sebou každoročně tato (až 4500 km dlouhá) pouť přináší. Prubířským kamenem jejich úspěchu je těsně před cílem řeka Mara. Její překročení znamená výzvu nejen pro zvířata, ale i pro fotografy, kterým se tak otevírá možnost zachytit odvěký boj o přežití v jeho nejsyrovější podobě. Článek je současně pozvánkou na stánek FotoAparátu.cz na Interkameře v Praze v pátek 15.dubna ve Veletržním paláci, kde Vám Vašek Šilha promítne své fotografie z přírodní rezervace Masai Mara.

  • Akty II.

    Druhý díl seriálu o aktech navazuje na článek Akty I. Dnes se dozvíte více o tom, jak se nedostat do konfliktu se zákonem a o tom, jak si obstarat dobrý model pro fotografování aktů. Že to není jednoduché a jaké jsou základní principy, se dočtete právě v tomto díle.

     9