• Fotografování koncertů

    Jednou z mnoha oblastí fotografie je fotografování koncertních vystoupení. V dnešní době tato oblast tvoří jakousi uzavřenou komunitu pro malou hrstku fotografů, kteří mají možnost dostat se ke hvězdám showbussinesu velice blízko a zároveň i do míst, kam se běžný člověk nikdy nedostane, nebo jen s obtížemi.

  • 2.2 Vyvoláním to nekončí

    Kapitola Černobílý negativ seriálu Černobílá fotografie v rámci naší FotoŠkoly dnes pokračuje šestým dílem.
    Takže v cívce máte ustálený a důkladně vypraný váš první vlastnoručně vyvolaný negativ a myslíte si, že máte vyhráno. Není tomu úplně tak...

     9
  • Je Canon FD mrtev? IV.díl

    FD Canon a makrofotografie - popis možností a praktické zkušenosti.
    Makrofotografie je velice populárním žánrem fotografie, ukazuje nám zcela jiný pohled na svět. Motivy lze najít téměř na každém kroku, stačí si jich všimnout a zachytit je na fotografickou emulzi či paměťové médium. Podívejme se nyní podrobněji, co nám může nabídnout FD Canon.

  • Je to nádherný pocit, dívat se kachnám do očí…

    Fotografie přírody zaznamenává za celá desetiletí neustálý vývoj. Stejně tak, jako se vyvíjí používaná technika, stejně tak její tvůrci neustále vymýšlejí nové "fígle", jak své fotografie ještě více vylepšit, jak jim dát nový rozměr, nový úhel pohledu. A právě o jednom z nových úhlů pohledu při fotografování života kolem vod je i můj následující příspěvek.

  • Světlo v makrofotografii

    Když jsem si před mnoha lety koupil svou první analogovou zrcadlovku a navštívil Alpy, tak jsem si při pohledu na zasněžené vrcholky hor, na kterých se ze západem slunce odehrávala neuvěřitelná hra barev, uvědomil, jak důležité je světlo a jak nám může docela všední krajinu změnit k nepoznání. Světlo je nám při fotografování velkým pomocníkem, avšak často nám přináší i krušné chvíle. Portrétní i krajinářská fotografie je na dobrých světelných podmínkách zcela závislá. U makro fotografie to však platí snad ještě více.

  • FotoInspirace, 2.díl - Fotografování vážek

    Snad každý fotograf, který rád jezdí do přírody, zkoušel někdy vyfotit vážku. Tato krásná stvoření už inspirovala i mnoho našich čtenářů, kteří přispívají svými snímky do FotoGalerie. A tak mne napadlo, že by toto téma stálo za samostatný článek. Motivoval mne především fakt, že se tyto fotografie objevují stále častěji - někteří z nás se již každoročně velmi těší na začátek “vážkařské“ sezóny. Také z ohlasů v komentářích pod fotografiemi je zřejmé, že o téma "fotografování vážek" je velký zájem. Proto se na vážky v tomto článku podíváme podrobněji a to především z fotografického hlediska. Řekneme si něco o tom, kde vážky hledat, kdy na ně vyrazit a jaká je nejvhodnější fotografická technika. To vše ve srozumitelném podání tak, aby si potřebné dovednosti snadno osvojili i začátečníci.

  • Šum

    Kolikrát jste si již položili otázku: "A jak moc šumí?" Následující článek se pokusí porovnat šum při stejných nastaveních fotoaparátů Canon EOS 300D, Nikon D70 a Olympus E-300. A proč právě těchto? Čtěte dále...

  • Kreativní filtry pro krajinářskou fotografii

    Jistě se již dlouho těšíte, že nám tu všem Robert Mekiš prozradí něco málo ze svých postupů, kterými dosahuje tak dobrých výsledků. Kdo zná jeho fotografie ví, o čem píši. Následující článek je první ze série, v níž nám odpoví na otázku: "Jak na to?" Jehož téma je filtry v krajinářské fotografii.

  • Makrofotografie - praxe

    Svět drobných tvorů a rostlin je ukryt před našimi zraky, a tak jej při toulkách naší přírodou velmi často přehlížíme. Nejen velcí a nápadní tvorové jsou vyhledávanými objekty fotografů, ale v poslední době i ti drobní a nenápadní, kteří nás teprve při pozornějším pohledu uchvátí svými tvary a strukturami. Avšak kde je hledat a kdy? Tak právě na tyto otázky bych se vám pokusil v následujících článcích odpovědět. Již několik let se věnuji vědeckému studiu hmyzu, které mi velmi výrazně pomáhá při makrofotografii. Rád bych vás seznámil s některými skupinami, jejich životními návyky a manýry, které vám při jejich fotografování mohou pomoci. Podíváme se na techniku, která je vhodná pro makrofotografii a také na to, jak ji správně používat. Berte tento seriál také jako pozvánku na workshop, který se bude konat na podzim 2005. Na něm bychom společně navštívili některé zajímavé hmyzí zástupce v jejich přirozeném prostředí.

  • Srnčí říje

    Rok fotografa přírody bývá velmi často rozdělen na období, na která se dokáže těšit doslova a do písmene jako malý kluk. Většinou už dlouho před tím s ním není žádná řeč a pokud je, stejně se brzy stočí k onomu pomyslnému datu, kterým zrovna momentálně žije a je úplně jedno, jestli je to fotografování zimujících brkoslavů severních, či na sotva rozmrzlých, ještě ledových vodách, první navrátivší se kachny a divoké husy...