• Skorec vodní

    Skorec vodní je krásný pták, kterého občas zahlédneme u horských či podhorských potoků a říček. Jeho fotografování je velmi náročné a vyžaduje velkou trpělivost a znalost jeho chování. Autor se s námi podělí nejenom o své zkušenosti s fotografování tohoto stále vzácnějšího ptáka, ale zároveň i o krásný i když smutný příběh.

     9
  • 2.1.1 Černobílé filmy a neg. vývojky

    Pokud jste se právě rozhodli začít s černobílou fotografií, tak bude ještě pár dní trvat, než se Vám budou v koupelně přilípnuté na kachlíkách sušit Vaše zvětšeniny, ale už teď Vás čeká první rozhodnutí - jaký film použít? Nezapomeňme, že nehledáme nejlepší film (takový ani neexistuje), ale film, se kterým co nejsnáze dosáhneme výborných a konstantních výsledků při domácím zpracování. Na rozdíl od barevného negativu nebo pozitivu u černobílého procesu musíme vždy uvažovat v rovině kombinace film-vývojka. A protože je tato otázka složitější než se na první pohled zdá, měl by Vám následující článek pomoci v rozhodování.

  • Akty I.

    Historie aktu je stará jako historie lidstva. Počátky aktu je možné nalézt na jeskynních malbách prehistorických lidí….. Při pozorném studiu historie fotografování aktu zjistíte, že všechno už tu bylo. Autor článku má s fotografováním aktu zkušenosti. Určitě pomůže tohle čtení vám, kteří zatím nevíte, jak začít. Na začátek totiž nebudete potřebovat žádné superstudio ani špičkovou zrcadlovku s rychlým autofokusem.

     7
  • Jak na fotografování drobných ptáků

    Rád bych se s vámi v následujícím článku podělil o pár postřehů a návodů, které používám při fotografování ptáků. Drobní ptáci jsou totiž často vyhlédavaným fotografickým objektem velké většiny fotografů živé přírody.

     5
  • Šum v digitální fotografii

    V poslední době se častým tématem různých diskuzí a článků věnovaných digitální fotografii stává šum. Tento trend souvisí především s nástupem nové generace 8 Mpx přístrojů (Canon PowerShot Pro1, Minolta DiMAGE A2, Nikon Coolpix 8700, Olympus Camedia C-8080 Wide Zoom a SONY Cyber-shot DSC-F828), které díky vlastnostem použitých snímacích čipů mají s šumem větší problémy než jejich předchůdci.

     4
  • Uživatelské tonální křivky - Nikon D100 a D70

    Následující článek je věnován uživatelským tonálním křivkám pro fotoaparáty Nikon D70 a D100, které lze nahrát přímo do fotoaparátu. Dozvíte se, k čemu se tyto křivky využívají, jaké jsou jejich výhody a nevýhody a případně jakou křivku zvolit. Pozor, jedná se o opravdu velmi silný nástroj, který může při nesprávném použití nadělat více škody než užitku!

  • Fotografování bobrů v Čechách

    Po hrázi rybníka vede cesta z nedaleké hospody - stojím od ní asi deset metrů ve skrytu stromů. V pozdních nočních hodinách se tudy vracejí hospodští hosté. Ve světle měsíce vidí na příjezdové cestě k rybníku moje zaparkované auto a já jednoho z nich slyším: "to je auto toho vola, tady je má zaparkované a potom někde dole honí bobry...". I takto může vypadat názor některých lidí na jeden druh fotografické činnosti – fotografování bobrů, o kterém si budeme dnes povídat.

  • Dobře fotit nestačí, ostatní je marketing

    Dnes mám pro vás klasickou success story, kdy na začátku bylo lokální portrétní studio a na konci je celosvětové impérium podnikající i v oblastech fotografii poněkud vzdálených. Jak už to v takových příbězích chodívá, ani dnes nebude chybět nesmírné osobní nadšení, píle a profesionálně odvedená práce.

     3
  • 1.1.1 Proč fotit černobíle

    Tento článek je prvním z rozsáhlejší série zabývající se černobílou fotografií. Jedná se o články určené především těm, co s tímto odvětvím fotografie nemají žádné zkušenosti, ale láká je vyzkoušet si udělat fotku od A do Z vlastníma rukama.

  • Fotografování hologramů

    Předmětem článku není vysvětlovat jak se pořizují hologramy. To je technicky náročná záležitost, vyžadující zdroj kohorentního světla - laser. Ten mívají k dispozici jen speciální pracoviště a výzkumné ústavy. S vlastními hologramy se však dost často setkáváme hlavně na různých výstavách, kde se používají pro záznam např. významných historických předmětů. Zobrazují je trojrozměrně. Předměty na hologramu mají proto ve srovnání s fotografií reálnější vzhled. Hologramy, které prochází rukami každého z nás, jsou ochranné prvky pasu či bankovek. Pokud se pokusíte takovýto hologram vyfotografovat, zjistíte, že to vůbec není jednoduché. Právě o tom je tento článek.

     1