Je to nádherný pocit, dívat se kachnám do očí…

Fotografie přírody zaznamenává za celá desetiletí neustálý vývoj. Stejně tak, jako se vyvíjí používaná technika, stejně tak její tvůrci neustále vymýšlejí nové "fígle", jak své fotografie ještě více vylepšit, jak jim dát nový rozměr, nový úhel pohledu. A právě o jednom z nových úhlů pohledu při fotografování života kolem vod je i můj následující příspěvek.

Labuť se zvědavě přijíždí podívat na novou kupu rákosí.

Řeč bude o fotografování přímo ve vodě za použití různých plovoucích zařízení, na kterých je umístěn fotoaparát těsně nad hladinou a fotograf je ovládá přímo z vody, čili sám je také ve vodě.
Napsal jsem nový úhel pohledu, ale v zahraničí se tento způsob fotografování používá s velkým úspěchem již několik let. Já jsem se o něm dočetl v jednom z francouzských fotografických časopisů, které jsem si kupoval při svých cestách kamionem po Evropě.

V jako již v předešlém mém příspěvku o srnčí říji tady na „FA“ bych rád upozornil na skutečnost, že zde popisuji své vlastní zkušenosti a poznatky, a že některé poznatky, také foto-vor používajících kolegů fotografů, se od těch mých mohou lišit.

Kryt je lehce přenosný (před odchodem k fotografování). Před "uložením" k voru se snažím vybrat co nejlepší místo.

Na přelomu loňského a letošního roku jsem začal uvažovat o stavbě nového foto-voru, ten původní byl postaven na základně europalety a byl hrozně těžký. Rozhodl jsem se pro pěnový polystyren, slepený pomocí speciálního lepidla. Poté jsem ho natřel mnoha nátěry barvy, která je ředitelná vodou, ale po zaschnutí je k vodě netečná (Balakom) a naposledy jsem ho ještě několikrát přetřel stejným druhem venkovního laku (Balalak). Za pěkných dnů, které panovaly v předjaří, jsem stihl udělat i dva nátěry denně. Před konečnou fází zalakování jsem do horní části zasadil a zalepil ještě podložku se šroubem pro stativovou hlavici (používám 141 RC od Manfrota), kam se potom pomocí rychloupínací destičky snadno připevní samotný fotoaparát.

Oceněný snímek.

Už v loňském roce jsem s některými takto získanými snímky slavil úspěch v několika fotografických soutěžích a tato fotografická disciplína si mne velmi získala. Velmi jsem se těšil na jaro, až se poprvé s novým foto-vorem vydám na první fotografickou výpravu na jeden z velmi atraktivních rybníků, kde žije velmi početná kolonie racků a spousta dalších ptačích druhů.
Musím předeslat, že první cestě ještě předcházela po-zimní kontrola těsnosti mých neoprénových kalhot, které jsou pevným švem napevno spojeny s botami, takže se jedná o velmi pevný komplet, který je na prsou opatřen malou kapsou. Neoprénový materiál je nezbytný i pro několika hodinový pobyt v dubnové vodě. Znám lidi, kteří se brodili i mnohem dříve a naopak i velice pozdě, sám také toužím po snímcích, kdy první sněhové vločky dopadají na hladinu ještě nezamrzlého rybníka… V létě je v neoprénu sice teplo, ale po několika hodinách přece jen slabě provlhne a příjemně ochladí.

Uprostřed dění, zamaskován a vtažen do děje v přírodě. Detail "otevřeného foto-voru" s uchycením fotoaparátu.

Konečně nastal den „D“ (30. dubna) a já jsem velmi snadno pomocí dvou „pavouků“ připevnil nový vor na zahrádku našeho auta a hurá k rybníku. Spolu s mojí partnerkou Maruškou a kamarádem fotografem Jardou Vogeltanzem jsme se sešli již brzy ráno u rybníka a já se hned strojil do „pracovního“. Na Marušku s Jardou připadla úloha statistů, Jardu jsem navíc poprosil o vytvoření dokumentačních fotografií, stejného úkolu se velmi úspěšně zhostila se svým fotoaparátem i Maruška.

Racek při startu "tahá vodu".

Nad hladinou poletovalo několik desítek racků chechtavých a svým křikem dávali jasně najevo, že jsou tady zpátky a že zakládají právě své rodiny. Na vodě se pohupovaly kachny různých druhů a skřivan nad blízkým polem volal, že nás všechny zase hrozně rád vidí…

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Ivan Tomášek
    Ivan Tomášek
    25.09.2005 14:09

    Honzo super. Díky za poutavé čtení. Sice jsem se k němu dostal až dnes, ale.....

  • Libor Brodský
    Libor Brodský
    26.09.2005 18:02

    autor ma muj obdiv a smekam, zvirata ve volne prirode osobne povazuji za nejkrasnejsi fototema a je videt, ze je to take jedno z nejnarocnejsich (na techniku, vybaveni, trpelivost, volny cas, vhodne misto atd...)

  • Koca - Standa Kocůrek
    Koca - Standa Kocůrek
    24.10.2005 08:16

    nebudu používat superlativy, protože to bych opakoval jen mnoho nadšených kolegů fotografů přede mnou. Nicméně navýsost luxusní záležitost. Těším se na další fotečky na FA. Dobré světlo :-))

  • BURZUM
    BURZUM
    26.01.2006 00:04

    nadherne!do ted jsem nemel tuseni,ze neco jako fotovory existuji!Krasne inspirativni a za to,moc diky!Jan TATAR

  • Zdeněk Ondrášek
    Zdeněk Ondrášek
    12.01.2010 17:41

    parádní příspěvek
    dady

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (32)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram