• Prez. digifotek 5 - systémy virtuál. fotoalb

    Pokud chcete ukazovat své fotografie nejen svým známým a přátelům, ale případně i širšímu publiku, pak se jako nejjednodušší jeví umístit je na některém ze systémů virtuálních alb na internetu. Z jejich rozsáhlé řady stručně přiblížíme čtyři takové systémy, existující na českém internetu: Album Olympus, Album Volný, Album Foto.cz a Galerie Grafika.cz.

     2
  • Co chtějí tiskaři od fotografa?

    Obsah článku osvětlí a přiblíží požadavky tiskáren vůči zapáleným fotoamatérům a fotografům předávajících své fotografie ke zpracování do grafických studií a tiskáren. Budou to požadavky na nejpoužívanější technologii tisku a tou je offsetový tisk. Offsetem ať plošným či rotačním ( stejná technologie tisku jen s rozdílem v množství tištěných materiálů )se tisknou většiny barevných tiskovin, jako jsou letáky, katalogy, pohlednice, časopisy atd.. Podmínky pro offset můžeme použít jako výchozí i pro ostatní technologie tisku.

  • Jaká tiskárna tiskne levněji?

    Spotřeba a cena inkoustu je jedním z nejdůležitějších parametrů, které určují cenu vámi doma vytisknuté fotografie. Mohl by to být jeden z nejdůležitějších parametrů, pro volbu tiskárny. Bohužel spotřebu inkoustu většinou žádný výrobce nikde moc neuvádí. Ono ji totiž není jednoduché jednoznačně určit, neboť ji ovlivňuje příliš mnoho různých parametrů. Článek je o tom, jak se spotřeba inkoustů měří a jak ji lze ovlivnit.

     8
  • Tipy na archivaci digitálních fotografií

    Když se zeptáte uživatelů, jakou výhodu jim přináší digitální fotografie, téměř všichni uvádějí možnost mazání nepodařených obrázků a tedy úsporu nákladů vedoucí k větší „tvůrčí svobodě“. Podle mne zásadní výhoda digitální fotografie spočívá v možnostech jejího zpracování a v okamžitém přístupu k obrázkům, které byly pořízeny před lety – samozřejmě za podmínky efektivní archivace

  • Je Canon FD mrtev?, I.díl

    Pár úvah pokročilého fotoamatéra neustále hledajíc tu svou cestu ve velkém světě fototechniky, jenž se rozhodl na pár měsíců opustit pohodlnost světa moderních zrcadlovek. Cílem článku bude seznámení s jednou z mnoha možností, kterak za rozumný peníz vybudovat kvalitní fotovýbavu. Řeč bude o historickém Canon FD systému.

  • Dírková komora snadno a rychle

    Na FotoAparátu.cz se občas věnujeme speciálním fotografickým technikám. Nyní se již po několikáté setkáme s dírkovou komorou, dozvíte se jaký formát zvolit pro dírkový fotoaparát, jak si dírkový fotoaparát vyrobit včetně návodu k získání "správných" fotografií. Samozřejmostí jsou příklady fotek včetně komentáře. Najdete zde odkazy i na další články o dírkové komoře.

  • Prez. digifotek 4 - jednoduché intern. služby

    Nyní je asi čas představit si podrobněji jako první dříve zmíněné jednoduché internetové služby - tj. službu Úschovna a službu Internetového virtuálního disku.

     0
  • Komunikace v novinářské praxi

    Pokud vás ani minulý díl nezviklal ve vašem rozhodnutí stát se fotoreportérem, pak je pro vás určena další ze série článků o novinářské fotografii. Pro práci fotoreportéra nestačí být jen dobrým fotografem, ale uplatníte přitom i celou řadu poznatků z oblasti psychologie, sociologie nebo estetiky. Dnes si povíme, jak například komunikace s lidmi je při této profesi velmi důležitá a každodenně prověřovaná.

     6
  • Prezentace digifotek 3 - základní otázky

    Skoro každý fotograf si pokládá otázku proč a pro koho vlastně fotografuje a zda to, jak se svými výtvory zachází je ten správný způsob. Tato otázka vyvstává jako obzvlášť naléhavá při přechodu do digitální fotografie. Tato technologie nabízí nové možnosti distribuce a prezentace fotek, které v období "klasiky" nebyly možné. Vznikají nové problémy, které vyžadují i nové přístupy. Článek by měl čtenáře přimět zamyslet se nad souvislostmi, přednostmi a úskalími jednotlivých způsobů sdílení fotografií.

     3
  • Prezentace digifotek 2 - pojmy a možnosti

    Tento díl je určen vám, které zajímá fotografování, ale počítače a internetové technologie pro vás zatím zůstávají hlavní překážkou pro vstup do světa prezentace digitálních fotografií. Proto zahájíme malým slovníčkem některých termínů a zkratek. Zároveň shrneme základní možnosti distribuce digifotek, z nichž většina byla zmíněna již v úvodním dílu. Ti pokročilejší mohou tento druhý díl přeskočit.

     0