• Jan Pohribný – současná luminografie část 1.

    Jan Pohribný ve své volné tvorbě využívá především kouzla luminografie. Jedná se o technicky a časově poměrně náročnou techniku kreslení a malby světlem na fotografiích. Co je to vlastně luminografie? Jak můžete luminografii využít při své vlastní tvorbě? Co k tomu potřebujete? A jakou nejdelší expozici Jan použil při tvorbě svého díla? Čtěte již v rozhovoru.

     2
  • Podrobné srovnání: Nikon D7500 vs. D500 vs. D7200

    Ve středu Nikon představil novou digitální zrcadlovku Nikon D7500, která převzala mnoho funkcí ze špičkového modelu D500. Ostatně, velký pokrok se očekával, když už to jsou více než dva roky od představení předchozího modelu v sedmitisícové řadě. Teď budou muset potenciální kupující řešit celkem složitý problém – koupit levnou D7200, dobře vybavenou, ale stále kompromisní D7500 nebo špičkovou D500. Podrobné srovnání i s praktickou tabulkou parametrů přinášíme v tomto článku.

     1
  • Robert Vano – Mistři ve fotografii, část 2.

    Kdy se fotograf stává mistrem? Je to věkem? Nebo si tento titul vyslouží za své celoživotní dílo? Za svou vytrvalost? Jedno procento lidí prý dostane talent od boha, ostatní musí každý den cvičit a trénovat. Někdy ovšem stačí, když o vás nějaký novinář napíše, že jste mistr. Opravdový mistr u své tvorby prý zůstává až do konce svého života...

     1
  • Jak jsem fotil Urban Challenge

    Možná každý neví, co vlastně Urban Challenge je. Ani já jsem to nevěděl až do doby, kdy se v televizi začala objevovat reklama na tuto novou sportovní akci. Jedná se o první ročník běhu na 5 km v netradičním prostředí uzavřeného průmyslového areálu s umělými nebo přírodními překážkami. Organizátoři až do startu tajili podobu většiny překážek a i trasa běhu byla velkou neznámou. Od začátku to zkrátka vypadalo jako dobrá příležitost si zafotit něco neobvyklého. Ale jak na to? Trasa neznámá, překážky nedostupné, areál uzavřený za plotem. Nadějí byla informace, že se bude běhat několik hodin ve vlnách po 15 minutách a v menších skupinkách. To dávalo šanci fotit po celé trase a dost času na výběr vhodného místa u každé překážky. Že byl tento předpoklad až příliš optimistický jsem zjistil 17.10., v den závodu. Ale začněme od začátku...

     0
  • PhotoHint: Vybíráme použitou zrcadlovku: na co pozor + pár tipů

    Mnoho lidí nakupuje s oblibou z druhé ruky - je to levnější, seženete i modely, které už na trhu nejsou... ať jde o oblečení, auta nebo fotoaparáty. Ale má to svá rizika. Dnes si zkusíme říci pár základních rad, jak nenaletět a zmínit několik pro a proti nákupu použité zrcadlovky.

     2
  • Téma "Hráči" - hodnocení Okem profesionála únor 2017

    V únoru jste měli možnost vkládat své fotografie do soutěže "Okem profesionála" na téma "Hráči". Fotografie hodnotil profesionální fotograf Milan Šusta - v článku přinášíme galerii vybraných snímků s jeho komentáři. Vítězný získává cenu od Centrum FotoŠkoda. Podívejte se, jak toto téma bylo zpracováno.

     3
  • Robert Vano – Mistři ve fotografii, část 1.

    Robert Vano střelhbitě vyjmenuje jména legendárních fotografů, mistrů ve svém oboru, které obdivuje. Jednomu z nich mnoho let stál po boku jako asistent. S žijící legendou fotografie Sarah Moon se Robert setkal osobně. Povečeřel s ní v den svých šedesátých narozenin v pražské restauraci. Robert zastává názor, že nemůžete být současně nejlepším rodičem a nejlepším fotografem. Musíte si vybrat...

     1
  • Jan Pohribný – produktová fotografie

    Jan Pohribný se po studiu Střední průmyslové školy grafické v Praze a Filmové a televizní fakulty AMU věnoval především reklamní a ilustrační výtvarné fotografii. Fotografování produktové fotografie vyžaduje odbornou znalost zákonitostí světla a je velmi náročné na techniku. Z ateliérového prostředí se s produktovou tvorbou postupně přesunul do exteriérů a zajímavých interiérů. Logisticky i technicky je fotografování produktů mimo ateliér velmi náročné. Ovšem i v jednoduchosti je krása, a tak si někdy vystačíte s dobrým nápadem. A co je u produktové fotografie opravdu důležité? O tom už níže. 

     0
  • Tip na příslušenství - stativová L-destička k fotoaparátu

    Pokud často fotografujete na stativu, může vám přijít vhod takzvaná "L-destička", která je střižena přímo na míru vašemu přístroji, umožňuje chytit fotoaparát ke stativu vertikálně i horizontálně a v neposlední řadě může zlepšovat i držení či váš přístroj chránit před poškozením. Obecně tato "elka" spolupracují se systémem Arca-Swiss Quick Release System.

     5
  • Vyhlášení výsledků Okem profesionála leden 2017: Mlha

    Lednovým tématem seriálu Okem profesionála bylo "Mlha". Vaše fotografie hodnotil profesionální fotograf Kamil Varga. Přinášíme galerii vybraných prací s komentáři od Kamila, který také jeden soutěžní příspěvek vybral jako vítězný.

     3