Zkuste ulovit ISS, mezinárodní orbitální stanici

Ještě jste nezkoušeli? Něco, co má rozměr 108×74 metrů a je to od vás vzdálené pět set a více kilometrů a ještě se to pohybuje rychlostí 7 kilometrů za sekundu? 

Vyfotit přelet ISS přes Slunce a nebo přes Měsíc není příliš tak složité. První, co musíte zjistit je, kdy a kde to letí. K tomuto na internetu naleznete několik stránek. Já konkrétně používám Transit Finder. Jednoduše zadáte svou polohu a pak si necháte spočítat výhled na 30 dní dopředu. Většinou za tímto jevem budete muset cestovat. Stačí si jen vybrat, zdali to bude Slunce nebo Měsíc, a pak vhodné místo a čas pro vás. U Slunce vždy budete mít siluetu ISS. U přeletu přes Měsíční kotouč může nastat více kombinací, přelet ve dne a nebo v noci, dále v noci může být stanice i osvětlená Sluncem. Tyto všechny informace vyčtete z přehledně poskytnutých dat. Důležitá je i úhlová velikost stanice, já si vybírám vše co je nad 45“ a tak do 50 km cestování.

Pak už je to o počasí, kdy oblačnost může zhatit vaše plány. Dlouhodobá předpověď nemá moc význam, někdy čekám až do poslední chvíle, kdy pár hodin před přeletem kontroluji oblačnost v oblasti. To, co ještě doporučuji, v den přeletu zkontrolovat opět čas a pozici. Stanice občas dělá korekci dráhy. Je celkem normální, že místo přeletu na Zemi, kde je vidět se o pár kilometrů posunuje.

A a jde se fotit. Pro focení je třeba použít teleobjektiv, aspoň 300 mm. POZOR, pro focení přeletu přes Slunce je potřeba použít filtr. Já používám dva filtry na sobě: ND1000 a ND32. Pro přelet přes Sluníčko jsem používal Canon EOS 5D IV, objektiv Canon EF 100–400 IS L a parametry pro fotku jsou 1/5000 při f/8.0 a ISO 100. Na přelet přes Měsíc není filtr třeba. Pro fotku přeletu přes Měsíc sem použil Canon EOS 7Da jako objektiv hvězdářský dalekohled SW Newton s ohniskem 1000 mm. Čas byl nastaven na 1/8000, clona je daná konstrukcí dalekohledu f/5.0 a ISO vycházelo na 400. Takže s cropem jsem byl rázem na 1600 mm.

Stativ je nutností a zároveň sériové snímání. Nastavené na maximum, které vymáčknete ze svého přístroje. Pak už vyfotit a vše složit do jednoho snímku.

A závěrečná rada? Seřiďte si hodinky, lítá to na čas.

Tak ať se to podaří.

Libor Hašpl bude přednášet na Setkání fotografů 24. března. Podívejte se na kompletní program!

www.mychparfotek.cz

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram