Fotočlánky

  • Multifunkční zařízení – proč a jaké pro domácí tisk fotografií

    Multifunkční zařízení, která kombinují do jednoho přístroje přinejmenším tiskárnu, skener a kopírku se široce prosazují i pro běžné fotografické účely. V článku jsou zhodnoceny výhody a omezení těchto zařízení nejen pro domácí tisk fotografií, ale i pro skenování, kopírování a sdílení fotografií pomocí Internetu. Praktické ukázky jsou prezentovány s použitím multifunkčního zařízení HP Photosmart 2610.

     1
  • Fotografování zvířat v Kostarice

    Kostarika je v tropické střední Americe rájem zvířat a láká zoology i amatérské přírodovědce. Koncentrace živočišných druhů je tak vysoká, že přivábí i mnoho fotografů ze všech koutů světa. Protože mám k latinské Americe blízko, příliš jsem se nerozmýšlel a lovit zvířátka na paměťovou kartu fotoaparátu jsem vyrazil i já.

  • Kamil Varga: Luminografie

    Kamil Varga patří mezi naše přední fotografy, kteří se zabývají luminografií. Co je luminografie? Jaký si vybrat model? Jaké byly začátky? Povídali jsme si s profesionálním fotografem Kamilem Vargou, absolventem FAMU u profesora Šmoka.

     0
  • 2.1.5. Praktický návod pro vyvolání černobílého negativu

    Kapitola Černobílý negativ seriálu Černobílá fotografie v rámci naší FotoŠkoly dnes pokračuje pátým dílem. Tak se konečně dostáváme k části, na kterou většina ze začínajících temnokomorníků asi čeká nejvíce. Ve fotoaparátu je naexponovaný negativ, všechny chemikálie nakoupeny a naředěny, už jste sehnali i teploměr a ostatní nezbytné pomůcky (možná už máte na cvičném negativu natrénováno i soukání do vývojnice), takže nezbývá než „jít na věc“.

  • Kerala - Jižní Indie

    Kerala je jedním z jižních států Indie. Návštěva je zde pro Evropana nejvýhodnější od října do února. V tuto dobu je tu únosné klima odpovídající našemu létu. Kerala se rozkládá podél západního pobřeží Indického oceánu v délce asi 400 km. Žije tu 30 mil. obyvatel na rozloze 38 800 čtverečných kilometrů. V článku si Keralu přiblížíme více - hlavně na fotografiích.

     3
  • Je Canon FD mrtev? III.díl

    Recenze dvou pevných FD objektivů a jejich konfrontace se současným L-kovým zoomem. Pokud kroutíte hlavou, jak je možné srovnávat dvě neporovnatelné skupiny objektivů -- zoomy a pevná skla -- pak vezte, že to možné je. Nechal jsem se inspiravot mnoha diskuzními fotofóry, kde se podobné otázky probírají (až přiliš) často, a protože není nad vlastní zkušenost, rozhodl jsem se celou věc prozkoumat. Tak tedy, jak je na tom Canon? Jsou současná skla o tolik lepší, nebo si připlácíme pouze za pohodlí AF, USM a IS? Myslím, že odpověd zde najdou jak zarytí stoupenci starých, cenově dobře dostupných manuálních skel, tak i příznivci pokroku.

  • Svět kolem Annapuren II.

    Sedlo Thorong La ve výšce 5416 m je nejvyšším místem treku kolem masívu Annapuren. Zároveň je i rozhraním mezi zeleným údolím Marsyandi Khola a nehostinným územím Transhimálaje, které přechází na severním okraji do Tibetské náhorní plošiny. Za sedlo se monzun nedostane. Suchá oblast je součástí území dolního Mustangu. Na suchých, erozí rozpraskaných hřebenech hor stojí prastaré kláštery, kde přežívají poslední zbytky téměř neporušené tibetské kultury. Pokud chcete poznat, jak zde lidé žijí, musíte opustit hlavní trasu treku a vyrazit úzkými stezkami o kus dál.

     1
  • Národní parky Kostariky

    …je časně ráno, slunce vychází ve střední Americe velmi brzy, a já už hodinu sedím v podřepu ve vysoké trávě a pevně svírám monopod s teleobjektivem. Ačkoli jsem se nepřesunul ani o metr, vyfotil jsem za tu dobu několik druhů zvířat. Od barevných pěvců v koruně stromu přes volavky rusohlavé v trávě, až po kondora havranovitého na nedaleké cestě. Do Kostariky jsem se vydal za přírodou a fotografováním zvířat a její krásu se pokusím přiblížit v tomto článku.

  • Věční poutníci

    Zvířata migrují na naší planetě odedávna. Přítomnost lidí je sice už mnohde vytlačila z jejich tradičních tras, stále však existují i místa, kde se jejich pravidelné putování odehrává stejně jako před staletími. Jedním z nich je keňská přírodní rezervace Masai Mara. Na přelomu července a srpna se Masai Mara stává místem shromáždění statisícových stád pakoňů, zeber a gazel, která sem dostatek pastvy láká až z tanzanského národního parku Serengeti. Pakoně sice představují pouze jeden z migrujících druhů, svou početností však jednoznačně dominují nad svými souputníky. Stávají se tak hlavními protagonisty dramat, která s sebou každoročně tato (až 4500 km dlouhá) pouť přináší. Prubířským kamenem jejich úspěchu je těsně před cílem řeka Mara. Její překročení znamená výzvu nejen pro zvířata, ale i pro fotografy, kterým se tak otevírá možnost zachytit odvěký boj o přežití v jeho nejsyrovější podobě. Článek je současně pozvánkou na stánek FotoAparátu.cz na Interkameře v Praze v pátek 15.dubna ve Veletržním paláci, kde Vám Vašek Šilha promítne své fotografie z přírodní rezervace Masai Mara.

  • Svět kolem Annapuren I

    Annapurna I je prním osmitisícovým vrcholem, na který vystoupil člověk. Svět kolem Annapuren je magickým územím bílých štítů, starých budhistických klášterů a nádherných lidí. Přes 300 km dlouhou cestu v plné „fotografické polní“ jsem uskutečnil v říjnu 2004. Článek je zároveň pozvánkou do Průmyslového paláce v Praze 14.dubna ve 12:00 a ve 14:00 na stánek FotoAparátu.cz, kde pro vás spolu s horolezcem Radkem Jarošem, dobyvatelem pěti osmitisícovek, pořádáme fotografickou přednášku Himálaj od 1000 až po 8848 m n.m.

     9