Kerala - Jižní Indie

Kerala je jedním z jižních států Indie. Návštěva je zde pro Evropana nejvýhodnější od října do února. V tuto dobu je tu únosné klima odpovídající našemu létu. Kerala se rozkládá podél západního pobřeží Indického oceánu v délce asi 400 km. Žije tu 30 mil. obyvatel na rozloze 38 800 čtverečných kilometrů. V článku si Keralu přiblížíme více - hlavně na fotografiích.

Podnebí

Kerala je jedním z jižních států Indie. Návštěva je zde pro Evropana nejvýhodnější od října do ledna až února. V tuto dobu je tu únosné klima odpovídající našemu létu. Během února-března nastupují velká horka s teplotami až ke 35–40°C. Vedra pak vystřídá období velkých srážek trvající do září.

Obyvatelstvo

Kerala se rozkládá podél západního pobřeží Indického oceánu v délce asi 400 km. Žije tu 30 mil. obyvatel na rozloze 38 800 čtverečných kilometrů, což představuje poměrně vysokou zalidněnost. Největší města se nacházejí právě na březích oceánu. Hlavním městem je Thiruvanantha­puram s téměř milionem obyvatel. Za ním následuje Kochi&Ernakulam s třičtvrtě milionem. Těmto místům doporučuji se raději vyhnout. Jsou přetížena nepřeberným množstvím lidí a prehistorických automobilů a zamořena exhalacemi a hlukem.

Doprava

Do Keraly je možno se dopravit letadlem z Mumbai, Bangalore a Chenai – toto jsou města z mezinárodním provozem a pohodlným spojením s Evropou. Místem přistání v Kerale je pak buď Kochi&Ernakulam pro severní Keralu nebo Thiruvananthapuram pro jih. Další možnost je vlakové spojení opět z Mumbai(Bombay) nebo Chenai (Madras), které trvá cca jeden a půl dne.

Nízké a střední polohy

Země je bohatá zejména laskavým vlhkým klimatem a s tím spojenou úrodností jak nížin v širokém pásu podél moře, tak i středních poloh. Zde se daří zemědělství tzn. pěstování rýže, různým druhům palem, ovoci a zelenině. Ve středních polohách pak rozličným druhům koření a ořechů. Po úbočích hor Západního Ghátu, oddělujících Keralu od sousedního Tamilnadu, se táhnou fotogenické čajové plantáže. S průzračností horského vzduchu tu ostře kontrastuje kouřový opar nad vesnicemi v údolích. V nejvyšších polohách a na náhorních planinách je původní vegetace. Jsou tady přírodní rezervace a neproniknutelné džungle se zvěří a ptactvem. Nejznámější a nejhezčí jsou rezervace Periyer se stejnojmeným jezerem ležícím na náhorní planině u hranice s Tamilnadu a ptačí rezervace Thattekkad v oblasti přímořských jezer.

Bambus Maniok
Čajové plantáže Buvol
Palmové plantáže 2 Palmové plantáže

Horské oblasti

Velmi fotogenická je i horská oblast Cardamom Hills s rezervací Anamalai a centrem pěstování čaje Valparai. Nejběžnějšími zvířecími obyvateli těchto oblastí jsou opice a sloni, prý tu žijí i veliké šelmy. Pro nepřístupnost těchto míst je fotografování zvířat poměrně obtížnou záležitostí. Nejschůdnější fotografování je u napajedel v brzkých ranních hodinách nebo v podvečer. Domorodci nedoporučují však pohyb nezasvěceným pro velké množství jedovatých hadů.

Horská řeka Keralská vesnice

Vodstvo

Daleko přístupnější pro fotografování přírody jsou tzv. backwaters. Jsou to delty řek nebo říček na mořském pobřeží rozlévající se do širokých vodních ploch. Půda vzniklých ostrůvků překypuje zelení palem, lián a skýtá útočiště spoustě pestrobarevných ptáků a motýlů. Velmi exoticky tu působí i domorodci z pobřežních vesniček dopravující vše na dlouhých dřevěných kánoích. Je možné si pronajmout loďku nebo dokonce bambusový hausboot a hezky pohodlně zdokumentovat celý tento prazvláštní svět. Takovéto oblasti s pěstitelstvím různých druhů korýšů se táhnou téměř sto kilometrů ve střední části pobřeží Keraly. Zde je možné najít také ptačí rezervace.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Peter Orlický
    Peter Orlický
    04.05.2005 21:21

    Pláž v Kovalam je úchvatná. Bol som tam dva krát a dufam že sa tam ešte niekedy dostanem. Zaujímalo by ma či aj tam riadilo tsunami.

  • Bretislav Micek
    Bretislav Micek
    07.09.2005 14:07

    Plaz v Kovalam nebyla zasazena vlnou Tsunami, ta prisla k vychodnimu pobrezi indie.. Jinak naprosty souhlas, plaz je skutecne paradni.

  • David Stařík
    David Stařík
    02.07.2006 17:02

    No ty fotky jsou docela dost slabe.... No rozhadne budu moct posoudit, za mesic a pul tam letim, tak uvidime :)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram