Fotočlánky

  • 2.1.4. Základní vybavení pro vyvolání černobílého negativu

    Kapitola Černobílý negativ seriálu Černobílá fotografie v rámci naší FotoŠkoly dnes pokračuje čtvrtým dílem, kde si představíme základní vybavení pro vyvolání černobílého negativu. Většinou jde o pomůcky dobře známé, nenáročné na údržbu a mohou být všechny pohromadě přenášeny na jedné větší fotomisce.

  • Jaký papír pro domácí tisk fotografií?

    Článek obsahuje základní informace nutné k výběru papírů pro tisk barevných a černobílých fotografií na inkoustových tiskárnách. Ukazuje možnosti, které nabízí správná volba fotopapíru jak pro kvalitní fotorealistický tisk rodinných a upomínkových snímků, tak i pro nejnáročnější fotografy k realizaci jejich tvůrčích záměrů. Problematika je ilustrována několika příklady tisků fotografií na fotopapírech Hewlett-Packard a tiskárně HP Photosmart 8450. Článek je určen pro čtenáře, kteří uvažují nebo začínají s domácím tiskem fotografií.

  • Fotografování kolibříků v tropickém lese

    S kolibříky jsem se poprvé setkal na ostrově Martinik a jejich fotografování jsem poté trénoval v prosinci 2004 v Kostarice. V článku bych se rád podělil o zkušenosti. Předpokládám, že většina fotoamatérů kolibříka nikdy nespatří, avšak popisované postupy lze stejně dobře využít při fotografování jiných drobných ptáků nebo většího hmyzu. Článek je doplněn množstvím fotografií. Při zobrazení velké fotografie najdete navíc expoziční hodnoty a informace o pořízení snímku.

  • Fotografická montáž

    Montáž patří mezi nejstarší fotografické disciplíny. Dlouhá desetiletí však patřila především do hájemství vyspělých a technicky zdatných tvůrců. Rozvoj digitalizace zpracování obrazu ji však přiblížil doslova širokým masám. Následující článek nabízí všem zájemcům stručný návod, jak takovou montáž „vyrobit“ ať už v komoře pod zvětšovákem nebo na obrazovce počítače (věřím, že půjde-li vývoj digitálních aparátů vpřed stejnou rychlostí, jako dosud, brzy se dočkáme možnosti montovat fotografie přímo v přístroji).

     6
  • Fotografujeme v zimě

    Začínáte s fotografováním? Našli jste nový fotoaparát na Vánoce pod stromečkem? A jezdíte na hory? Fotíte rádi v zimě? Pokud si na některou z těchto otázek odpovíte ano a nemáte ještě s fotografováním mnoho zkušeností, tak se vám možná bude hodit následující článek, ve kterém se dozvíte několik základních rad a postupů, jak chránit sebe i svou fototechniku v zimním období.

  • Panoramatický dokument? Proč ne.

    Většina fotografů zachycuje na panoramata především krajinu. Panoramatický snímek díky své jedinečné perspektivě umí podtrhnout dramatičnost situace. Proto se hodí i pro fotografickou reportáž nebo dokument. V článku se dozvíte řadu tipů a informací, které vám mohou pomoci při vlastní tvorbě. Autor vychází ze svých zkušeností s klasickým ruským panoramatickým přístrojem Horizont.

     6
  • Jak jsem potkal krokodýly

    Ocitnout se s fotoaparátem v ruce na safari ve Východní Africe je snem snad každého, kdo si kdy alespoň letmo přičichl k focení přírody. V prosinci roku 2002 a v létě roku 2004 se mi naskytla příležitost tuto zemi navštívit. V následujícím článku bych se chtěl s vámi podělit o své zážitky a fotografie při návštěvě safari.

  • Prezentace digifotek 9 - program Irfan View, jednoúčelové programy

    Podobně jako XNView, popsaný v minulém dílu (odkaz zde), je i program IrfanView schopný nejen obrázky prohlížet nebo upravovat, ale i vytvořit jednoduché internetové fotoalbum, příp. spustitelnou prezentaci (slideshow). V závěrečném dílu si ještě popíšeme dva jednoduché programy (JPG Cleaner, SetNameToTime), určené jen k jednomu typu operací.

     1
  • Jak se fotí v ZOO

    Předpokládejme, že jste běžný návštěvník a vyrazíte do ZOO na fotoprocházku. Ne každý má „známosti“, aby udělal pěkný snímek díky tomu, že se dostal do zákulisí, či mohl fotit i mimo otevírací dobu, kterou si zvířata moc dobře uvědomují. Všechny snímky jsou tedy z míst, kam se dostane každý – před klecemi a teráriemi. Výjimky budou uvedeny. Přiznávám, že článek je koncipován pro začátečníky. Kdo se chce podívat na profisnímky ze ZOO (a nejen odtud), ať se podívá na www.fotolovy.cz, kde se představuje dvorní fotograf chomutovského zooparku Rosťa Stach.

     8
  • Podle čeho vybírat tiskárnu

    Domácí tisk fotografií nabízí v současné době nepřeberné možnosti pro občasného i vysoce náročného fotografa. Lze proto předpokládat, že „digitální černá komora“ se i u nás rozšíří do obdobné míry jako kdysi bylo domácí zpracování černobílé fotografie. Článek je věnován základním doporučením k výběru vhodného typu fotografické tiskárny s ohledem na požadavky fotografujících.

     0