Fotočlánky

  • Dominika

    Je obtížné v době, kdy cestovní kanceláře mají ve svých katalozích téměř každou destinaci, najít ve světě místo, které je relativně dostupné, ale i tak připravuje pro cestovatele spoustu nečekaných překvapení. Právě ostrov Dominika, vystupující z Karibského moře uprostřed souostroví Malých Antil, tímto místem je. Tvrdí se, že je v Karibiku ostrovem jediným, který by Kryštof Kolumbus poznal, kdyby se na něj vrátil.

     5
  • Jak na fotografování drobných ptáků

    Rád bych se s vámi v následujícím článku podělil o pár postřehů a návodů, které používám při fotografování ptáků. Drobní ptáci jsou totiž často vyhlédavaným fotografickým objektem velké většiny fotografů živé přírody.

     5
  • Šum v digitální fotografii

    V poslední době se častým tématem různých diskuzí a článků věnovaných digitální fotografii stává šum. Tento trend souvisí především s nástupem nové generace 8 Mpx přístrojů (Canon PowerShot Pro1, Minolta DiMAGE A2, Nikon Coolpix 8700, Olympus Camedia C-8080 Wide Zoom a SONY Cyber-shot DSC-F828), které díky vlastnostem použitých snímacích čipů mají s šumem větší problémy než jejich předchůdci.

     4
  • Uživatelské tonální křivky - Nikon D100 a D70

    Následující článek je věnován uživatelským tonálním křivkám pro fotoaparáty Nikon D70 a D100, které lze nahrát přímo do fotoaparátu. Dozvíte se, k čemu se tyto křivky využívají, jaké jsou jejich výhody a nevýhody a případně jakou křivku zvolit. Pozor, jedná se o opravdu velmi silný nástroj, který může při nesprávném použití nadělat více škody než užitku!

  • Fotografování bobrů v Čechách

    Po hrázi rybníka vede cesta z nedaleké hospody - stojím od ní asi deset metrů ve skrytu stromů. V pozdních nočních hodinách se tudy vracejí hospodští hosté. Ve světle měsíce vidí na příjezdové cestě k rybníku moje zaparkované auto a já jednoho z nich slyším: "to je auto toho vola, tady je má zaparkované a potom někde dole honí bobry...". I takto může vypadat názor některých lidí na jeden druh fotografické činnosti – fotografování bobrů, o kterém si budeme dnes povídat.

  • Dobře fotit nestačí, ostatní je marketing

    Dnes mám pro vás klasickou success story, kdy na začátku bylo lokální portrétní studio a na konci je celosvětové impérium podnikající i v oblastech fotografii poněkud vzdálených. Jak už to v takových příbězích chodívá, ani dnes nebude chybět nesmírné osobní nadšení, píle a profesionálně odvedená práce.

     3
  • 1.1.1 Proč fotit černobíle

    Tento článek je prvním z rozsáhlejší série zabývající se černobílou fotografií. Jedná se o články určené především těm, co s tímto odvětvím fotografie nemají žádné zkušenosti, ale láká je vyzkoušet si udělat fotku od A do Z vlastníma rukama.

  • Fotografování hologramů

    Předmětem článku není vysvětlovat jak se pořizují hologramy. To je technicky náročná záležitost, vyžadující zdroj kohorentního světla - laser. Ten mívají k dispozici jen speciální pracoviště a výzkumné ústavy. S vlastními hologramy se však dost často setkáváme hlavně na různých výstavách, kde se používají pro záznam např. významných historických předmětů. Zobrazují je trojrozměrně. Předměty na hologramu mají proto ve srovnání s fotografií reálnější vzhled. Hologramy, které prochází rukami každého z nás, jsou ochranné prvky pasu či bankovek. Pokud se pokusíte takovýto hologram vyfotografovat, zjistíte, že to vůbec není jednoduché. Právě o tom je tento článek.

     1
  • Téma dne: Kancelářská potřeba

    Jednou za dva měsíce probíhá na FotoAparátu soutěž "Téma dne", která vznikla spontánně za účelem umět se odreagovat v naší každodenní honičče. 27.května v 00:00 hodin jsme s napjetím očekávali, co všechno se tentokrát vyklube pod názvem "Kancelářská potřeba/Kancelářské potřeby". Soutěž trvala pouhé dva dny - skončila 28. května ve 24:00 hodin a výsledky jsou zde! Hrnek FotoAparátu získala již podruhé Stanislava Brůhová. V článku najdete se Stanislavou rozhovor a to nejen o její nedávné cestě do Etiopie. Velkou inspirací je pro nás všechny nadšení, které celou soutěž provázelo.

     7
  • Prez. digifotek 5 - systémy virtuál. fotoalb

    Pokud chcete ukazovat své fotografie nejen svým známým a přátelům, ale případně i širšímu publiku, pak se jako nejjednodušší jeví umístit je na některém ze systémů virtuálních alb na internetu. Z jejich rozsáhlé řady stručně přiblížíme čtyři takové systémy, existující na českém internetu: Album Olympus, Album Volný, Album Foto.cz a Galerie Grafika.cz.

     2