Fotočlánky

  • Montserrat

    Protože je neustále ohrožován sopkou Soufriére Hills, je Montserrat z ostrovů Malých Antil nejméně navštěvovaným. Z ostrova se vystěhovala téměř polovina obyvatel a infrastruktura této karibské země poněkud strádá. Při plavbě Karibikem jsem jej však nechtěl vynechat, již z Prahy jsme domlouvali návštěvu Montserrat Volcano Observatory, kde, jak jsme se přesvědčili, mají geologové s hlídáním sopky hodně napilno.

     0
  • 2.1.3 Použití barevných filtrů

    Používání barevných filtrů nedílně patří do repertoáru kreativní černobílé fotografie. Pomocí filtru můžete zvýraznit mraky nebo jiné prvky v kompozici vašeho snímku. V článku najdete praktické informace o filtrech, pro co je který v užitečný. Nasazení barevných filtrů vám určitě pomůže k ještě lepším černobílým snímkům.

     9
  • Jak se fotí automobilové závody

    V článku budete mít možnost ponořit se do prostředí automobilových závodů. Dovíte se, jak používat při focení závodů servoostření a taky například, co to je švenkování.

  • Guadeloupe

    Existují dva francouzské departementy, kde i v zimních měsících, když u nás rtuť teploměru klesá pod bod mrazu, naleznete stále příjemných více jak 28°C. O jednom z nich, Martiniku, jsem psal minule. Nyní se podíváme na severně položený ostrov Guadeloupe. Stejně jako jeho ostrovní sousedé je vulkanického původu a v jeho centrálním pohoří najdete aktivní sopku.

     6
  • Canon EOS 20D pohledem fotografa divoké přírody

    Ve dnech 5.- 7. listopadu 2004 proběhl v Krušných horách v pořadí druhý fotografický workshop, zaměřený na fotografování zvířat. Na tuto akci nám mimo jiné, zapůjčila firma CANON novou digitální zrcadlovku Canon EOS 20D. Zkoušel jsem jeho schopnosti pro případné profesionální využití při fotografování zvířat a musím uznat, že mě tento fotoaparát velice příjemně překvapil. Pro zájemce o další podorbnosti je k dispozici i test fotoaparátu Canon EOS 20D.

  • Martinik

    Není to tak dlouho, co se naše země stala součástí Evropské unie, proto je zajímavé vědět, že území EU nekončí s hranicemi Evropy, ale že ostrovy patřící pod modrou vlajku se žlutými hvězdičkami nalezneme i daleko za oceánem. Jedním z nich je tropický Martinik, ležící v pásu ostrovů Malých Antil, omýván Karibským mořem, jenž je zámořským departmentem Francie (stejně jako např. Guadeloupe a Francouzká Guayana). Některé jeho zajímavosti se pokusím na dalších řádkách přiblížit.

     5
  • 2.1.2. Fotíme černobíle, základní rozdíly oproti barevnému vidění

    V minulém díle jste měli možnost si vybrat tu vaši optimální kombinaci filmu a vývojky, se kterou hodláte začít. Možná nedočkavě očekáváte, že teď se konečně budeme věnovat zpracování naexponovaného filmu. To je častá chyba. Dřív, než vyrazíte s foťákem nabitým černobílým negativem vstříc první reportáži, výletu nebo jen tak "po bytě", zopakujeme si pár pravidel a pouček pro černobílé focení. Ty vám pomohou, abyste nebyli z prvního filmu zklamáni.

  • Arches National Park

    Díky nespočetnému množství skalních útvarů a kráse rudohnědých pískovcových bloků, patří národní park Arches právem mezi nejfotografovanější parky na Americkém kontinentu. V dnešním článku si ho představíme slovem i obrazem.

     2
  • Prez. digifotek 8 - program XNView

    XNView patří mezi volně dostupné jednoduché programy pro prohlížení a případnou úpravu fotografií, ale nás bude zajímat i to, že také dobře poslouží k vytváření jednoduchých virtuálních fotoalb.

     1
  • Jak se fotí demonstrace

    Fotografování na demonstracích není zrovna idylka. Je to však určitě příležitost jak získat fotografie, které mohou ovlivnit veřejné mínění a doslova změnit svět. Proto tenhle druh fotografie láká mnoho lidí, kteří často riskují i vlastní život. Fotografovat v takovýchto situacích vyžaduje vedle fotografického vidění a citu pro okamžik i perfektně zvládat vlastní fotografickou techniku. Autor se s námi podělí o své zkušenosti s fotografováním pražských demonstrací pořádaných různými organizacemi u příležitosti konání MMF.

     6