Fotočlánky

  • Makrofotografie - praxe

    Svět drobných tvorů a rostlin je ukryt před našimi zraky, a tak jej při toulkách naší přírodou velmi často přehlížíme. Nejen velcí a nápadní tvorové jsou vyhledávanými objekty fotografů, ale v poslední době i ti drobní a nenápadní, kteří nás teprve při pozornějším pohledu uchvátí svými tvary a strukturami. Avšak kde je hledat a kdy? Tak právě na tyto otázky bych se vám pokusil v následujících článcích odpovědět. Již několik let se věnuji vědeckému studiu hmyzu, které mi velmi výrazně pomáhá při makrofotografii. Rád bych vás seznámil s některými skupinami, jejich životními návyky a manýry, které vám při jejich fotografování mohou pomoci. Podíváme se na techniku, která je vhodná pro makrofotografii a také na to, jak ji správně používat. Berte tento seriál také jako pozvánku na workshop, který se bude konat na podzim 2005. Na něm bychom společně navštívili některé zajímavé hmyzí zástupce v jejich přirozeném prostředí.

  • Etiopie

    Možná, že někteří z vás již četli na našich "rodinných cestovatelských stránkách" reportáž o Etiopii – úžasné, avšak málo navštěvované a velmi vzdálené zemi. Fotoaparát.cz mne požádal, abych popsala zkušenosti fotografa-turisty v této zemi.

  • Srnčí říje

    Rok fotografa přírody bývá velmi často rozdělen na období, na která se dokáže těšit doslova a do písmene jako malý kluk. Většinou už dlouho před tím s ním není žádná řeč a pokud je, stejně se brzy stočí k onomu pomyslnému datu, kterým zrovna momentálně žije a je úplně jedno, jestli je to fotografování zimujících brkoslavů severních, či na sotva rozmrzlých, ještě ledových vodách, první navrátivší se kachny a divoké husy...

  • Takhle asi ne...

    Koncem léta roku 2003 jsem pořídil digitální fotoaparát. Sloužil výborně svému účelu až do chvíle, kdy mě napadlo s ním zkusit fotit pod vodou. Nejdříve jsem zjistil, že originální podvodní pouzdro na něj neexistuje ...

  • Noční fotografování v Miami

    Miami je jedno z nejzajímavějších amerických měst. Není to jenom Miami Beach a jeho známé noční podniky kolem Ocean Drive. Velmi zajímavý je i Downtown, kde se občas jen těžko domluvíte anglicky. Město ožívá v noci. A to je ten čas, kdy je třeba vyrazit se stativem a zachytit něco z jeho kouzla.

     7
  • Praxe s digitální zrcadlovkou Canonem EOS 1D Mark II

    Když v roce 2004 Canon uvedl nástupce svého modelu nejvyšší třídy reportážní zrcadlovky EOS 1D Mark II, řekl jsem si, že tohle je přístroj mých snů. Po roce se můj sen splnil a já si užívám focení převážně sportovních akcí s jednou z nejlepších digitálních zrcadlovek. Rád bych se s vámi podělil o postřehy z praxe.

  • Jiří Křenek - rozhovor

    Jiřímu Křenkovi je teprve třicet let, ale svou dosavadní tvorbou už získal výrazné postavení v současné české fotografii. Fotografuje hlavně závody Formule 1, ale vytvořil i několik tématických souborů své volné tvorby. Více se o něm můžete dozvědět v rozhovoru, který nám poskytl.

  • FotoInspirace, 1.díl - Digitální IR fotografie

    Zaujaly vás v naší FotoGalerii infračervené fotografie a chtěli byste to taky zkusit? Nemáte s tímto žánrem doposud žádnou zkušenost? Pokud je vaší odpovědí ano, tak právě vám je určen tento článek. Pokusím se vám v něm nastínit základy infračervené digitální fotografie tak, aby se snadno k jejím základům dostal i úplný začátečník. Součástí článku jsou samozřejmě i praktické ukázky a osobní zkušenosti a finty z praxe. Takže pokud vás toto téma zaujalo, tak jdeme na to!

  • Fotografujeme vitráže

    Fotografování vitráží je fascinujícím hledáním detailů, které zůstávají většině ostatních návštěvníků zcela utajeny. Ideální podmínky pro fotografování jsou za tmavých deštivých dnů, kdy jsou menší kontrasty a barvy vitráží jsou sytější. Vitráže se vyrábějí velmi podobně po mnoho staletí a obrazy zalité olovem podávají svědectví o době, kdy vznikaly.

     4
  • Multifunkční zařízení – proč a jaké pro domácí tisk fotografií

    Multifunkční zařízení, která kombinují do jednoho přístroje přinejmenším tiskárnu, skener a kopírku se široce prosazují i pro běžné fotografické účely. V článku jsou zhodnoceny výhody a omezení těchto zařízení nejen pro domácí tisk fotografií, ale i pro skenování, kopírování a sdílení fotografií pomocí Internetu. Praktické ukázky jsou prezentovány s použitím multifunkčního zařízení HP Photosmart 2610.

     1