Články autora - Andrej Macenauer

  • Coto Doňana

    Coto Doňana jsou tiché mokřiny na samotném jihu Španělska. Musíte až do Andalusie. Doňana je každoročním útočištěm statisíců evropských ptáků, kteří letí přes nedaleký Gibraltarský průliv do Afriky. V dubnu jsme vyrazili s úmyslem vyfotografovat růžové plameňáky, ale i zajímavou jarní květenu.

     0
  • PhotoKina 2002 - Svatba klasiky s digitálem?

    Tento článek je dalším zamyšlením nad letošním veletrhem Photokina a trendy, které jsme tam viděli. Jako skupina pěti redaktorů, rekrutujících se ze zastánců klasiky, jsme byli nuceni sledovat smršť nové digitální techniky. Bude místo pro klasickou fotografii v budoucím elektronizovaném světě? Spousty věcí dochází až časem a vývoj lze někdy dost těžko předvídat. Bude to svatba nebo rozvod?

     0
  • Gibraltar

    Gibraltar je britské teritorium na nejjižnějším konci Španělska. Je to území 5 km dlouhé a 1,6 km široké, přičemž většinu území zabírá velká vápencová skála, která se tyčí až do výšky 426 m. Ta je doslova jako ementálský sýr protkána tunely, zásobníky vody, vojenskými chodbami a prostory. Nečekali jsme, že i na tak rušném a lidmi nahuštěném prostoru lze uskutečnit i zajímavý trek.

     0
  • PhotoKina 2002 - Reportáž z veletrhu

    Letošní PhotoKina se konala od 25.9. do 30.9.2002 v Kolíně nad Rýnem. Celá výstava byla provázena očekávaným pokračováním bouře novinek v oblasti digitální fototechniky, klasika byla na novinky mnohem chudší. V digitálu prakticky každý z velkých i menších výrobců má pětimegový přístroj. Olympus představil maketu dlouho očekávané profesionální zrcadlovky a dva nové pětimegové přístroje. U Sigmy SD 9 s Foveonem je již známa cena i datum uvedení na trh. Canon má 11-ti megový CMOS čip u modelu 1Ds. Kodak u modelu DCS Pro 14n 14 MPx. Hewlett-Packard přišel s modelem PS 850 s optikou Fuji a manuálními funkcemi. Minolta vylepšila DiMAGE 7i na model 7Hi. Panasonic vytáhl optický dvanáctinásobný zoom doplněný o optický stabilizátor. V klasice bylo nosné uvedení nového Canonu EOS 300V, na který máme již připraven redakční test.

     0
  • Interpolace a komprese obrazových dat

    Dnes se dozvíte, co je interpolace a komprese digitálních obrazových souborů. Není to jako v klasické fotografii. Špičkové čidlo a optika není zdaleka jedinou podmínkou kvalitní digitální fotografie. Interpolace nasnímaných dat může výrazně zlepšit nebo naopak zhoršit výsledný fotografický obraz. Komprese datových souborů nasnímaných fotoaparátem nebo skenerem vám může ušetřit hodně peněz za drahé paměťové karty.

     4
  • Negativ kontra diapozitiv

    Mnoho fotografů stále řeší věčné dilema, zda zvolit inverzní nebo negativní film. Ty se liší v parametrech nazývaných expoziční pružnost nebo expoziční rozsah filmu. Předmětem tohoto článku je vysvětlit na praktických ukázkách, jak se tyto charakteristiky filmů projeví na vašich snímcích a také ukázat, jak je zjistit pro jednotlivé druhy a značky filmů. Problému s expozičním rozsahem a expoziční pružností se nevyhnete ani v případě, že fotografujete digitálním fotoaparátem. Původní článek Expoziční pružnost I, který vyšel před měsícem, jsem na základě čtenářské diskuze doplnil o své zkušenosti ve srovnání inverzního filmu Fuji Provia 100 se zvětšeninami pořízenými v digitálním labu Frontier 350 z negativních filmů značky Fuji.

     4
  • Jak digitální čidlo vidí barvy?

    Dnes vás seznámím s principy snímání barevných digitálních obrazů. Právě tyto technologie umožňují rozlišit obrovská množství barevných odstínů, což je jedna z velkých předností digitální fotografie. Nejčastěji používanou technikou jsou světlocitlivá čidla s barevnou filtrační mozaikou. Používají se však i další principy.

     0
  • CMOS čidla a jejich vlastnosti

    CMOS je technologie používaná při výrobě mikroprocesorů, pamětí a dalších integrovaných obvodů. V oblasti digitální fototechniky je průkopníkem této technologie firma Canon. Dozvíte se o výhodách a nevýhodách světlocitlivých čidel vyráběných touto technologií, které v budoucnu mohou hrát významnou roli na poli digitálních fotoaparátů.

     0
  • Jak se testuje optická kvalita objektivů?

    Stejně tak jako neexistuje dokonalý objektiv, neexistuje ani dokonalý test, jak určit jeho kvalitu. Důvodem je fakt, že rozsah světelných podmínek, ve kterých fotografujeme je prostě příliš široký. Přesto lze pro přesně definované světelné situace kvalitně technicky otestovat rozlišovací schopnost objektivu, vinětaci nebo správné vycentrování. Článek je s obrázky a bez matematických vzorců, abychom neodradili technicky méně zaměřené čtenáře.

     0
  • Jak funguje CCD čidlo

    CCD čidlo je srdcem většiny dnešních digitálních fotoaparátů. Vysvětlíme si jak vypadá a jak funguje. Dozvíte se, jak vypadá tzv. Super CCD čidlo od firmy Fuji, čím se liší plošné čidlo od liniového a kde se které používá ….

     1