Články autora - Andrej Macenauer

  • Jak na velká zvětšení v makrofotografii I

    Nejběžnější cestou pro fotografování makrosnímků je zakoupení mezikroužků nebo předsádkových čoček. V článku se dočtete, jak jednoduše odhadnete výsledné zvětšení, které potřebujete pro váš snímek. Tuto jednoduchou matematiku je třeba znát, než si příslušnou předsádkovou čočku nebo mezikroužek rozhodnete zakoupit. Dostanete zde odpověď, proč jsou na větší zvětšení výhodnější mezikroužky.

     4
  • Novinka Minolta DiMAGE F300

    Minolta uvádí na trh nástupce modelu F100, Minoltu DiMAGE F300. Tento fotoaparát s pěti milióny pixelů vyniká výbornou kresbou, funkcemi jako kontinuální zaostřování na sledovaný objekt, řízení redukce šumu, automatická volba kreativního programu dle aktuálního motivu, možnost až 20 minut videa nebo hlasový zápisník až na 180 minut. A to vše za doporučenou cenu 24.990,- Kč s DPH. Souběžně se zahájením prodeje Minolta DiMAGE F300 byla také zahájena soutěž "Dovolená s 5 milióny v kapse". Více v následující aktualitě nebo přímo na stránkách Minolty.

     0
  • Technologie Super CCD SR

    Na konci letošního ledna se na trhu digitálních fotoaparátů objevila další technologická novinka – čidlo Fuji Super CCD SR. Tato inovace řeší problém tzv. vypálení světel, které trápí majitele digitálních fotoaparátů při fotografování scén s velkými světelnými kontrasty. Ve vývoji digitální fotografie se prostě stále můžeme těšit na nová zajímavá technická řešení. V článku se dozvíte, jak toto nové světlocitlivé čidlo funguje.

     0
  • Jak správně používat stativ

    Jestliže jste si již koupili kvalitní stativ, udělali jste asi ten nejsprávnější krok ve vašem fotografickém vývoji. Nemáte však zdaleka vyhráno. Nesprávným používáním stativu se v některých případech může snížit ostrost snímků tak, že může být i horší než při fotografování z ruky. Ale nebojte se, není to nijak složité. Jen je třeba pamatovat na pár důležitých věcí. Nafotografoval jsem proto ukázky.

  • Jak si vybrat stativ?

    Vám, kteří chcete mít kvalitní fotografie a mít možnost fotografovat kdykoliv, třeba i v noci při měsíčním světle, není stativ příslušenství, ale je to prostě nutnost. Jako všechno má své háčky. Opět existují stativy dobré i špatné. Vzhledem k tomu, že stativ přežije nejspíše váš digitální fotoaparát, je dobré o tom něco vědět. Tento článek má pomoci s výběrem a vychází z mých zkušeností s fotografováním přírody a fotografováním na cestách.

     3
  • Formáty dat pro digitální fotografie

    Digitální fotoaparáty nabízejí ukládání digitálních dat v různých formátech. Nejběžnější jsou JPEG, TIFF a RAW. Znát výhody a nevýhody jednotlivých formátů je důležitým základem pro práci s digitálními obrazy. Článek je zaměřen na funkce, nikoliv na to, jak se jednotlivé formáty vytvářejí.

     0
  • Strmost filmu a její význam

    Kontrastní místa na snímku přitahují pozornost oka diváka. Pokud zvýšíte v rozumné míře kontrast v celé ploše, dochází většinou k příjemnému oživení snímků. To si konec konců můžete vyzkoušet ve většině obrazových editorů typu Photoshop. U filmového materiálu je tato vlastnost vyjádřena parametrem strmost. V článku se dozvíte, jak tento parametr pro daný druh a značku filmu zjistíte a jaký má praktický význam.

     0
  • Jak se vyrovnat s malým exp. rozsahem filmu?

    V tomto článku vám poradím několik základních triků pro případy, kdy výřez, který se právě chystáte vyfotografovat, je příliš kontrastní. Takovou scénu je třeba nejprve přesně proměřit. Pokud však zjistíte, že vám dynamický rozsah filmu nebo čidla nestačí, můžete použít i některých umělých prostředků.

     3
  • Coto Doňana

    Coto Doňana jsou tiché mokřiny na samotném jihu Španělska. Musíte až do Andalusie. Doňana je každoročním útočištěm statisíců evropských ptáků, kteří letí přes nedaleký Gibraltarský průliv do Afriky. V dubnu jsme vyrazili s úmyslem vyfotografovat růžové plameňáky, ale i zajímavou jarní květenu.

     0
  • PhotoKina 2002 - Svatba klasiky s digitálem?

    Tento článek je dalším zamyšlením nad letošním veletrhem Photokina a trendy, které jsme tam viděli. Jako skupina pěti redaktorů, rekrutujících se ze zastánců klasiky, jsme byli nuceni sledovat smršť nové digitální techniky. Bude místo pro klasickou fotografii v budoucím elektronizovaném světě? Spousty věcí dochází až časem a vývoj lze někdy dost těžko předvídat. Bude to svatba nebo rozvod?

     0