Všechny články

  • Test Sony DSC F-707 díl II.

    Ve druhém díle testu Sony 707 najdete ukázky snímků s objektivem Carl Zeiss Vario Sonnar, zkušenosti s pohotovostí tohoto fotoaparátu při fotografování momentek a spotřebou vzácné energie. Zhodnotili jsme i snadnost připojení a komunikaci s počítačem. Test vzhledem k jeho podrobnosti a praktickým ukázkám doporučujeme i těm, kteří chtějí zjistit, co všechno taková lepší digitální zrcadlovka vlastně nabízí. Pro ty, kteří nečetli první díl, odkaz zde.

     0
  • Test Pentax MZ 5n díl I.

    Jednooká zrcadlovka Pentax MZ-5n vychází z předchozího modelu MZ-5. Nejdůležitějšími změnami je možnost bracketingu a kontrola hloubky ostrosti. Koncepce MZ-5n v mnoha ohledech vybočuje z řady modelů stejné cenové třídy nejen firmy Pentax, ale i ostatních výrobců AF zrcadlovek. Jedná se o zajímavý model vhodný pro tvůrčí fotografování.

     1
  • Putování Egyptem

    Únor. V Praze prší, v Beskydech ještě fůra sněhu. V Asuánu okolo čtyřiceti stupňů, Rudé moře má ideálních 23°C. To je pravý čas na cestu do Afriky. Proto rychle sbalit batoh, nakoupit filmy, letenku od GTS, vízum, ještě Lonely Planet a polarizační filtr a …. Pojďte se s námi podívat co mýtický Egypt nabízí dnes. A nejenom podívat, ale i poslechnout, na konci článku naleznete poprvé na FotoAparátu.cz zvukový soubor, prostřednictvím kterého se s vámi podělíme o typickou kulisu "zvuků Egypta".

     3
  • Test Hewlett Packard Photosmart 7350

    Jako první médium v ČR měl FotoAparát.cz k dispozici k redakčnímu testu novinku společnosti Hewlett Packard - fotorealistickou tiskárnu HP PhotoSmart 7350. Určitě se nejedná jen o oprášení starého modelu, u 7350 naleznete další generaci tiskové technologie PhotoRet IV, která využívá celkem šesti inkoustů. V našem testu naleznete také výpočet nákladů na fotografie.

     0
  • Zvětšování v „černobílé“ fotokomoře III.

    Seriál na téma zvět-šování v „černobílé“ fotokomoře, zastavení třetí: Tentokrát náš seriál již konečně dospěje k vlastnímu zvětšování (krok po kroku). Těsně před tím je ale nutné „doladit“ ještě několik drobností, které velkému dnu „D“ předchází: úprava pracovní plochy, pracovní roztoky, přehled potřebných chemikálií, seznámení s nabídkou fotopapírů apod.

     8
  • Test Olympus IS 500 a 5000 díl I.

    Většina dosavadních testů se soustředila na jednooké zrcadlovky a digitální přístroje. Společnost Olympus nám zapůjčila dva poslední modely fotoaparátů řady IS, které můžeme zařadit do skupiny hybridních kompaktních jednookých zrcadlovek. Přívlastek to vůbec není hanlivý, ba naopak, přesvědčete se sami, co nám oba přístroje nabízejí.

     0
  • Test Nikon F-80 díl I.

    Nikon F-80 je klasická kino-filmová AF zrcadlovka, určená zejména pro náročnější amatéry. Na našem trhu se začala prodávat v roce 2000. Částečně vychází z modelu F-100, ze kterého přebírá také některé funkce. Svou koncepcí odpovídá moderním trendům - výrazně přibývá elektronických funkcí, ale na druhou stranu se zase zvyšuje podíl plastů v mechanickém provedení těla. V prvním díle vám ji představíme po technické stránce.

  • CMOS čidla a jejich vlastnosti

    CMOS je technologie používaná při výrobě mikroprocesorů, pamětí a dalších integrovaných obvodů. V oblasti digitální fototechniky je průkopníkem této technologie firma Canon. Dozvíte se o výhodách a nevýhodách světlocitlivých čidel vyráběných touto technologií, které v budoucnu mohou hrát významnou roli na poli digitálních fotoaparátů.

     0
  • Test Hewlett Packard 812

    Minule jsme se v testu digitální techniky věnovali hybridní digitální zrcadlovce Sony DSC F-707. Dnes se podíváme na fotoaparát ze zcela opačného konce spektra – Hewlett Packard PhotoSmart 812. Je to nejjednodušší a také nejlevnější čtyřmegový fotoaparát na trhu. Na našem trhu se jeho cena v současnosti pohybuje kolem 19 500,- Kč. Co od něj může případný zájemce očekávat se dozvíte v naší recenzi.

     0
  • Zvětšování v „černobílé“ fotokomoře II.

    Seriál na téma zvět-šování v „černobílé“ fotokomoře, zastavení druhé: Dřív než začneme zvětšovat. Krátký vhled o retušování, vyvolaných filmech a jejich archivaci. Jak poznám přeexponované, podexponované a tzv. normálně exponované políčko, co to znamená pro volbu zvětšovacího papíru ad. Fotografický slang - i fotografie (resp. práce v komoře) má svůj vlastní jazyk a bez znalosti základních pojmů se neobejdete.

     4