Všechny články

  • Jak se vyrovnat s malým exp. rozsahem filmu?

    V tomto článku vám poradím několik základních triků pro případy, kdy výřez, který se právě chystáte vyfotografovat, je příliš kontrastní. Takovou scénu je třeba nejprve přesně proměřit. Pokud však zjistíte, že vám dynamický rozsah filmu nebo čidla nestačí, můžete použít i některých umělých prostředků.

     3
  • Test Hewlett-Packard PhotoSmart 850

    Hewlett-Packard PhotoSmart 850 je nejvýkonějším fotoaparátem HP a zároveň jednou z novinek letošní PhotoKiny 2002. Tento čtyřmegový přístroj je na rozdíl od ostatních modelů HP vybaven objektivem Fuji se zajímavým rozsahem 37-300 mm (ekv. kino), volbou priority clony nebo závěrky. To vše je doplněno kvalitním hledáčkem, velkým displejem a dokovací stanicí. Více v následujícím redakčním testu.

     2
  • Coto Doňana

    Coto Doňana jsou tiché mokřiny na samotném jihu Španělska. Musíte až do Andalusie. Doňana je každoročním útočištěm statisíců evropských ptáků, kteří letí přes nedaleký Gibraltarský průliv do Afriky. V dubnu jsme vyrazili s úmyslem vyfotografovat růžové plameňáky, ale i zajímavou jarní květenu.

     0
  • Stativy III.

    V posledním díle seriálu o stativech se zamyslíme nad tím, jaký stativ je ten pravý. Odpověď na tuto otázku není jednoduchá. Proto si představíme několik základních technických parametrů podle kterých bychom měli stativy vybírat.

     4
  • Stativy

    V předešlém díle seriálu o stativech jsme se seznámili s tím proč používáme stativ. V dalším pokračování seriálu se dozvíte z jakých částí se skládá a do jakých skupin můžeme stativy rozdělit. V článku navíc naleznete mnoho zajímavých doprovodných ilustrací. Čtěte dál.

     3
  • Gibraltar

    Gibraltar je britské teritorium na nejjižnějším konci Španělska. Je to území 5 km dlouhé a 1,6 km široké, přičemž většinu území zabírá velká vápencová skála, která se tyčí až do výšky 426 m. Ta je doslova jako ementálský sýr protkána tunely, zásobníky vody, vojenskými chodbami a prostory. Nečekali jsme, že i na tak rušném a lidmi nahuštěném prostoru lze uskutečnit i zajímavý trek.

     0
  • Test Panasonic DMC-LC5PP

    Čtyř megapixelový digitální fotoaparát Panasonic DMC-LC5PP je výsledkem spolupráce japonské firmy Panasonic (známá především v oblasti audio/video spotřební elektroniky) a německé Leica (dlouholetý výrobce kvalitních fotoaparátů a optiky/objektivů). V článku si představíme jeho technické vlastnosti. Jedná se o kvalitní digitální fotoaparát určený pro pokročilejšího fotografa s ovládáním blízkým poloprofesionálním klasickým fotoaparátům.

     0
  • Test Nikon F-80 díl II.

    V druhém dílu uživatelského testu Nikonu F80 vás seznámím s vlastnostmi setových objektivů Nikkor 28-80mm/f 3,3-5,6 G a Nikkor 70-300mm/f 4-5,6 G a základního objektivu Nikkor 50mm/f 1,8 D. Dozvíte se, jak u tohoto přístroje funguje autofokus, zonální a bodové měření, či měření se zdůrazněným středem. Nechybí ani praktické ukázky chování externího systémového blesku Nikon SB50DX. Součástí testu je samozřejmě množství fotografií.

     4
  • Test Canon EOS 300 V

    Poslední novinkou v oblasti kinofilmových zrcadlovek firmy Canon se stala 27. srpna 2002 zrcadlovka Canon EOS 300V spolu s novou řadou sedmi setových objektivů. Jedná se o nástupce populárního Canonu EOS 300. Hlavními změnami je kovový bajonet a závit stativu, inovace autofokusu a LCD display. Vše doplněno o moderní design. V testu najdete také praktickou část doplněnou množstvím fotografií.

  • Maroko

    Maroko - vstupní brána do Afriky. Země středověkých měst, nekonečné Sahary, divokého Atlantiku a zasněženého Atlasu. Maroko je kořeněná směs arabské, francouzské, ale především berberské kultury. Těmito slogany mohou cestovky lákat klienty, aniž budou obviněny ze zavádějící reklamy. Je to pravda.

     7