Test Canon PowerShot A520, A510

Nejnovější modely "A-čkové" řady 3megapixelový Canon PowerShot A510 a 4megapixelový A520 po svých předchůdcích zdědily jak design, tak množství funkcí včetně plně manuálního režimu. Výrobce přidal navíc i menu v češtině. Jaké od těchto fotoaparátů můžete očekávat fotografie a jaký je mezi nimi rozdíl se dočtete v následujícím testu. Přístroje nám zapůjčil Canon CZ.

Základní charakteristika

Tvar těl obou fotoaparátů o rozměrech 91 mm x 64 mm x 38 mm a hmotnosti 240g (včetně baterií) je stejný a vychází z předchozích modelů. Na rozdíl od předchozích modelů A75, A85 a A95, které jsou na 4 tužkové baterie typu AA, zde stačí na napájení jen dvě. Oba přístroje ukládají data na paměťové karty SD (MMC), přičemž 16 MB MMC karta je součástí výrobku. Základním materiálem těla je plast s pěknou povrchovou úpravou imitující kov. Z fotografií je vidět, že modely se liší jen barvou úchopové části. Podstatným rozdílem je rozlišení čipu o jinak shodné velikosti 1/2,5". A520 je 4megapixelový a A510 je 3megapixelový aparát. Mají neobvyklý 4-násobný optický zoom s rozsahem 35 – 140 mm (35 mm ekv.). Jak je u řady A obvyklé, je stativový závit z plastu. Co ale překvapí na první pohled, je jeho umístění zcela na straně. Považuji to ovšem za výhodu, neboť mi to umožnilo skvělou manipulaci s aparátem na stativu s kulovou hlavou a také výměnu baterií bez nutnosti aparát ze stativu odejmout. Za zmínku ještě stojí překrytí LCD, které chrání povrch samotného monitoru. LCD o velikosti 1,8" a 115 tisíci body je dnešní standard. Rozmístění tlačítek a snadnost ovládání je taková, že jsem aparáty naprosto bez potíží používal v rukavicích.

A 510 celkový pohled A 520 celkový pohled
Horní stěna Konektory
Dolní stěna Umístění bateríí a karty
Zadní stěna Umístění poutka

Z hlediska ergonomie jde tedy o malé, lehké a snadno ovladatelné aparáty, které lze mít neustále s sebou.

Autofocus přes objektiv (TTL) ostří v makrorežimu již od 5 cm. Nejmenší zobrazená plocha je podle mých měření v makrorežimu 52mm x 39mm a v normálním režimu jsem naměřil při 35 mm ohnisku 188 mm x 141 mm. V MENU je možné navolit inteligentní 9ti bodový AF (vybere sám vhodný bod) či bodový autofokus s fixní volbou středu. Je možné zvolit i manuální ostření. Za špatných světelných podmínek si fotoaparát může přisvítit zaostřovaný objekt pomocným světlem, které je umístěno vedle blesku. Tuto funkci je možné vypnout v menu. Objektivy obou aparátů jsou shodné a obsahují sedm členů v pěti skupinách z nichž dva jsou asférické. Světelnost je 2,6 – 5,5. A510 disponuje o něco menším celkovým zvětšením, neboť má digitální zoom 3,2× (A520 3,6×). Zkreslení objektivů je shodné.

Zkreslení 35 mm Zkreslení 140 mm

Blesk

Aparáty disponují vestavěným bleskem s dosahem 45cm – 3,5m v širokoúhlém režimu (35 mm) a při 135mm ohnisku mají dosah 2,2m. Blesk má nový zoomovací mechanismus, který zvyšuje dosah blesku pro delší ohniska. Má všechny potřebné režimy – automatický blesk, vynucený blesk, zakázaný blesk, doplňkový blesk, blesk kombinovaný s redukcí červených očí (ta je ovšem zajištěna pomocným světlem autofokusu). V manuálním režimu můžete volit jeho korekci +/-2 EV po 1/3 EV. K oběma aparátům lze navíc dokoupit blesk HF-DC1 se směrným číslem 18, který se k aparátům přidělává pomocí dodané konzole. Pokrytí bleskem je také prakticky shodné, proto zde najdete pouze ukázku z A510.

Blesk  35 mm Blesk 140 mm

Snímky byly pořízeny za absolutní tmy.

Napájení a výdrž

Na dvě čerstvě nabité 2100mAh NiMH baterie jsem vyfotil během 7–9 hodin 180–210 fotografií s minimálním použitím blesku. Bohužel indikátor nabití baterií červeně zabliká, až když jsou prakticky vybité. Pak v závislosti na okolní teplotě následuje okamžité vypnutí. Pokud je teplo, lze ještě „vyždímat“ několik snímků bez blesku.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    07.09.2005 21:16

    vybrat si musíte sám...

  • Petr Veselý 1
    Petr Veselý 1
    16.11.2005 11:42

    Mam A520 jsem nad míru spokojen, akorát v pri focení v noci by mohl mit mensi sum

  • Jaroslav Kruliš Jaroslaf
    Jaroslav Kruliš Jaroslaf
    26.01.2006 09:40

    mam 510 a jsem též velmi spokojenej

  • Thomass Bast
    Thomass Bast
    24.05.2006 01:16

    Vybral jsem po dlouhém rozhodování A510 a to převážně z důvodu menšího šumu při vyšší citlivosti. Jsem také velmi spokojen..hlavně s možností manuálního nastavení, spoustou funkcí a výsledné kvalitě fotografií (vzhledem ke kategorii).

  • funny 1
    funny 1
    26.05.2006 09:38

    Mám tento fotoaparát téměř rok a chci si do něj koupit silnější paměťovku, jakou nejsilnější mohu koupit, aby mi bez problému fungovala. je na netu někde nějaká informace??

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (10)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram