Všechny články

  • La viva Corsica

    Korsika vždy byla, je a obávám se, že i bude ostrovem, o který se bojuje. Nad jeho skalnatým pobřežím (vnitrozemí se některým okupantům ani nepodařilo ovládnout) vlály vlajky janovské, pirátské, francouzské ale i Pizy a Říma. A dnes? Vlajka na stožáru v Bastii je francouzská, občas před nějakou bankou vybuchne nálož, kterou nastražila Armata Corsicana, ale celý ostrov ovládli TURISTÉ národností všemožných.

     1
  • Technologie Super CCD SR

    Na konci letošního ledna se na trhu digitálních fotoaparátů objevila další technologická novinka – čidlo Fuji Super CCD SR. Tato inovace řeší problém tzv. vypálení světel, které trápí majitele digitálních fotoaparátů při fotografování scén s velkými světelnými kontrasty. Ve vývoji digitální fotografie se prostě stále můžeme těšit na nová zajímavá technická řešení. V článku se dozvíte, jak toto nové světlocitlivé čidlo funguje.

     0
  • Jak správně používat stativ

    Jestliže jste si již koupili kvalitní stativ, udělali jste asi ten nejsprávnější krok ve vašem fotografickém vývoji. Nemáte však zdaleka vyhráno. Nesprávným používáním stativu se v některých případech může snížit ostrost snímků tak, že může být i horší než při fotografování z ruky. Ale nebojte se, není to nijak složité. Jen je třeba pamatovat na pár důležitých věcí. Nafotografoval jsem proto ukázky.

  • Test Minolta DiMAGE Xi

    Dalším digitálním fotoaparátem, zapůjčeným společností Minolta k testování je MINOLTA DiMAGE Xi. Test probíhal obdobně jako u předchozích přístrojů. Ověřil jsme výrobcem deklarované funkce, posoudil kvalitu zpracování, rozmístění ovládacích prvků, požadavky na obsluhu a propojení s PC, včetně dodávaného softwaru. Přístroj jsem vyzkoušel jak při běžném provozním nasazení v terénu, tak na stativu v ateliéru. Výsledky tohoto testu jsou shrnuty v následujícím článku.

     1
  • Fotografování losů v parku Denali

    Setkání fotografa pana Rostislava Stacha a jeho kolegy s losy se tentokrát uskutečnilo ve velkém národním parku Denali v USA na Aljašce. Rozlehlý národní park leží v pohoří Aljašské hory s nejvyšším vrcholem Mount McKinley (6 194 m), který je i nejvyšší horou Severní Ameriky. A samozřejmě nechybí ani podrobný popis fotografické výbavy.

     1
  • Test Canon EOS D60 díl I.

    Digitální zrcadlovka Canon EOS D60 je pokračováním řady odstartované Canonem EOS D30. Jedná se o poloprofesionální digitální zrcadlovku s výměnnými objektivy řady Canon EF, která svými vlastnostmi odpovídá klasické kinofilmové zrcadlovce střední třídy. V tomto prvním dílu redakčního testu vás seznámíme s ovládáním a se základními technickými parametry fotoaparátu.

     0
  • Jak si vybrat stativ?

    Vám, kteří chcete mít kvalitní fotografie a mít možnost fotografovat kdykoliv, třeba i v noci při měsíčním světle, není stativ příslušenství, ale je to prostě nutnost. Jako všechno má své háčky. Opět existují stativy dobré i špatné. Vzhledem k tomu, že stativ přežije nejspíše váš digitální fotoaparát, je dobré o tom něco vědět. Tento článek má pomoci s výběrem a vychází z mých zkušeností s fotografováním přírody a fotografováním na cestách.

     3
  • Formáty dat pro digitální fotografie

    Digitální fotoaparáty nabízejí ukládání digitálních dat v různých formátech. Nejběžnější jsou JPEG, TIFF a RAW. Znát výhody a nevýhody jednotlivých formátů je důležitým základem pro práci s digitálními obrazy. Článek je zaměřen na funkce, nikoliv na to, jak se jednotlivé formáty vytvářejí.

     0
  • Čepkelická rezervace

    V Čepkelické rezervaci lovil beze zbraně pouze s fotoaparátem pan Stach - fotograf Podkrušnohorského zooparku. O jeho setkání s ledňáčkem, losí rodinkou a pracovitými, ale i velice opatrnými bobry si můžete přečíst v jeho článku. Nechybí ani popis „zbraně“ a zdůvodnění, proč zrovna ji vzal s sebou.

     1
  • Naučná stezka Járy Cimrmana

    Zveme vás do málo navštěvovaného kouta přírody v blízkosti moravské metropole. Desetikilometrová naučná stezka byla pojmenována podle fiktivní postavy neznámého génia Járy Cimrmana. Na trase je několik zastávek s informačními tabulemi, na kterých, kromě konkrétního popisu místa jsou i ukázky z dramatických děl této osobnosti. A tak vás cestou provází hra na vědomou mystifikaci a intelektuální humor Járy Cimrmana.

     0