Test digitální zrcadlovky Pentax *ist DS

Zrcadlovky Pentax byly mezi českými fotografy legendou. Výborná a relativně levná optika, kvalitně vyrobené, robustní tělo. Podívejme se, zda svojí pověsti dostojí i v digitálním provedení. Pentax *ist DS se prezentuje jako jedna z nejmenších digitálních zrcadlovek s výměnnými objektivy na trhu. Cena těla se v současné době pohybuje kolem hranice 25 tisíc Kč, v setu s novým základním zoomem 18-55 pak kolem 28 tisíc Kč.

Úvod

Pentax *ist DS Čelo

Fotoaparát Pentax *ist DS byl představen v září 2004 na Photokině jako dostupnější model k Pentaxu *ist D. Je vybaven čipem 6 Mpix a jeho bajonet je kompatibilní s objektivy s bajonetem K, KA, KAF, KAF2, dokonce lze s redukcí použít objektivů z Pentaxu 645, 67 a ze starého závitu M42×1. Samozřejmě, že u starších objektivů a u objektivů s redukcí nebudou zachovány všechny funkce fotoaparátu.

Digitální SLR zrcadlovku PENTAX *ist DS mně k testu zapůjčila firma Pen Tec spol. s.r.o. Základní balení obsahuje: fotoaparát, popruh na krk, USB kabel, A/V kabel, krytku bajonetu *ist DS, očnici, krytku hledáčku, krytku sáněk blesku, programové vybavení na CD (PENTAX PHOTO Browser), návod na CD a tištěný, 2 baterie CR-V3, záruční list. K testování byl Pentax ist DS vybaven objektivem SMC Pentax-DA 1:3,5–5,6 / 18–55 mm AL, opatřeným přední a zadní krytkou a sluneční clonou s bajonetovým uchycením (závit příslušenství 52 mm).

Konstrukce

Pentax *ist DS zezadu Pentax *ist DS zleva
Pentax *ist DS zprava Pentax *ist DS shora
Pentax *ist DS čelo Pentax *ist DS zespodu

Tělo – Kovová konstrukce těla fotoaparátu Pentax *ist DS je doplněna kvalitními plastovými kryty s vyvedenými ovládacími prvky. Bajonet uchycení objektivu je kovový. Vzhledem k velikosti fotoaparátu jsem moc nevěřil, že by šel pevně uchopit. Opak je pravdou. Ergonomie celého těla a zvláště pogumovaného gripu pro pravou ruku s oporou palce je skvělá. Po celou dobu testu mně malé rozměry fotoaparátu nevadily. Design Pentax *ist DS je uhlazený, bez ostrých hran. Za zmínku stojí provedení otvíracích dvířek ze stejného materiálu jako jsou kryty. Tato dvířka splývají s povrchem fotoaparátu a jsou aretována jak v zavřené, tak v otevřené poloze. Dvířka baterií jdou snadno otevřít a zavřít i na stativu, odaretovat je musíme jen při otevírání, při zavření se zaaretují sama.

Na zadní stěně je umístěn světlý penta-prizmatický hledáček opatřený gumovou očnicí a optickou korekcí zraku –2,5 až +1,5 D, zobrazující 95% obrazu (objektiv 50 mm na nekonečno) a výborný 2“ TFT barevný LCD monitor s rozlišením 220 000 pixelů s možností až 12-ti násobného zvětšení prohlíženého snímku. Klasicky na hranolu jsou umístěny „sáňky“ pro externí blesk s kontakty pro TTL měření a systémovou podporu. Vpravo od hranolu je velký pomocný LCD displej (bez osvětlení) s údaji o nastavení fotoaparátu. Na pravé stěně *ist DS je pod dvířky prostor pro SD kartu. Na levé stěně najdeme pod dvířky konektory pro kabelovou spoušť, USB / video a externí napájení. Na spodní stěně *ist DS je pod dvířky prostor na čtyři AA akumulátory. Stativový šroub je sice umístěn v ose objektivu, ale poněkud vzadu z hlediska vyvážení.

Pentax *ist DS konektory

Ovládací prvky jsou rozmístěny především na zadní stěně kolem displeje a na horní stěně kolem hranolu. Výjimku tvoří vypínač autofokusu a aretace bajonetu objektivu, obojí na čelní stěně. Na horní stěně vlevo je umístěn kruhový volič režimů, vpravo pak tl. „Korekce expozice“, spoušť a hlavní vypínač fotoaparátu realizovaný na kroužku kolem spouště. Tento kroužek má kromě poloh OFF a ON ještě třetí polohu, při které dojde k zaclonění objektivu pro kontrolu hloubky ostrosti scény při pracovní cloně. Na zadní stěně jsou umístěny po levé straně monitoru tlačítka vyklopení blesku, menu, mazání snímků a přehrání snímků. Napravo od monitoru najdeme multifunkční zubaté kolečko, tlačítko měření expozice, křížový volič s potvrzovacím tlačítkem OK, speciální tlačítko volby Fn a potom již jen indikátor nahrávání snímků a posuvný ovladač otevírání prostoru pro SD kartu.

Je zde zřejmá snaha co nejvíce zjednodušit ovládání fotoaparátu, mimo jiné i tlačítky s jedinou funkcí. Všechny tlačítka a další ovladače mají při použití jednoznačně vymezené polohy a práce s nimi je příjemná. Jejich rozmístění je promyšlené, nedochází k náhodným stiskům. Jediné, co mně během testu zlobilo, byl dost „utopený“ křížový volič, který na stisk mého většího palce občas nereagoval. Nebyla to ovšem chybná funkce voliče, ale jeho nedostatečné stisknutí.

Pentax *ist DS SD karta Pentax *ist DS napájení

Pentax *ist DS je inzerován jako jedna z nejmenších zrcadlovek na trhu. Jeho rozměry: 125 mm x 92,5 mm x 66 mm a váha 505 g jsou skutečně minimální. Při použití doporučených baterií CR-V3 a SD karty však váha vzroste na 605 g a to je již více, než nejbližší konkurence.

Zrcadlo

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Kolbiš
    Kolbiš
    09.06.2005 06:57

    Pro Kapsa: Jasně. Vím, že Pentax je dobrá značka. Já tím chtěl naznačit, že nesleduji jeho vývoj a tak se nevyznám v jeho typech a podobně. Ta nápadná podobnost mne zaujala. Dík za info.

  • David Kovář
    David Kovář
    09.06.2005 07:44

    Ten snímek západu slunce je pořízený jako širokoůhlý. To má i ten digitál něco porobného jako Pentax Mz-7? Pokud ano, dá se tato funkce zapnout i při komponování scény, nebo byla fotka upravovaná?

  • Jan Mlcoch
    Jan Mlcoch
    22.06.2005 15:41

    tak jsem si zmineny stroj koupil a musim rict jeden poznatek..u objektivu bez polohy A u kterych se nezatemnuje clona rovnou to bohuzel nemeri...

  • JuraF
    JuraF
    22.06.2005 21:00

    to Stoura:
    ono to meri, ale musis tam dat manual rezim a pred exponovanim zmacknout ten cumbrlik na zamknuti expozice. Fotak si zavre clonu (pokud to jde, tj. objektivy s bajonetem K) a zmeri expozici. Namerene hodnoty zustanou nastavene a hned exponujes. Melo by to teda merit s jakymkoliv pentaxovym objektivem a s redukci i s M42 apod., tam ale musis zavrit clonu manualne a pak merit.

    Doufam, ze Ti to pomuze.

  • Šedák Šedý
    Šedák Šedý
    27.08.2005 21:58

    precti si manual, mozna bude problem take v tom, ze se musi v custom settings nastavit polozka using aperture ring na 2-permitted

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (9)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram