Všechny články

  • Test Sony DSC F-707 díl I.

    V prvním díle uživatelského testu hybridní digitální zrcadlovky Sony 707 vás seznámíme s ovládáním tohoto přístroje s netradičním designem. Mimo jiné jsme vyzkoušeli, jak usnadňuje zaostřování funkce hologram a jak se chovají měřící systémy, které tento fotoaparát nabízí.

     0
  • Massif Central III – Volcans dAuvergne

    Volcans d Auvergne ve Francii sice není Stromboli, ale přesto se zde můžete hodně dozvědět o nedávné geologické minulosti naší Země. Alespoň vám kolem hlavy nelétají sopečné pumy, i když člověk neví, jak to tu bude vypadat za pár desítek miliónů let. Naštěstí geologické hodiny tikají mnohem pomaleji než ty lidské. Kraj je to určitě fotogenický.

     0
  • Zvětšování v „černobílé“ fotokomoře I.

    Autor Pavel Charousek, volný novinář a fotograf, zde shrnuje na pozadí praktických ukázek a návodů svoji více než patnáctiletou práci v temné komoře. Dozvíte se mnoho praktických rad, fíglů a postupů, které byste si měli osvojit a těžko je budete hledat jinde. Dozvíte se, na co byste neměli zapomenout a bez čeho se docela dobře obejdete. Texty budou ryze v praktické rovině, budeme se snažit mapovat i tzv. slepé uličky, kudy cesta za dobrou, technicky zvládnutou černobílou fotografií nevede.

     6
  • Test Hewlett Packard Photosmart 1315

    S vývojem digitální fotografie přichází i řada zlepšení a inovací v tisku fotografií. Na poli fotografie se objevují digitální fotografické laboratoře a v domácnostech přibývá stále více digitálních fotoaparátů, osobních počítačů a v neposlední řadě i tiskáren. Společnost Hewlett-Packard se zaměřila i na ty, kteří již vlastní digitální fotoaparát a hledají cestu, jak získat kvalitní fotografie, aniž by využívali služeb on-line nebo jiných laboratořích. V historicky prvním testu vám představíme multifunkční tiskárnu HP Photosmart 1315.

     1
  • Test Canon EOS 30 díl II.

    V druhém díle redakčního testu jednooké zrcadlovky Canon EOS 30 se můžete dočíst o výsledcích praktických zkoušek v terénu. Redakční tým tentokrát vyrazil na louku „Na Januškách“ v CHKO Křivoklátsko, kde pořídil řadu modelových situací, které vám přinášíme v podobě bohaté obrazové přílohy. Zde je odkaz na první díl pro ty, kteří ho ještě nečetli.

  • Autofokus u jednookých zrcadlovek, II.díl

    V druhém díle článku o automatických ostřících systémech se dozvíte o současném stavu této technologie. Najdete zde informace, jaká je přesnost těchto systémů a zkušenosti s užíváním v praxi. Rozvoj elektroniky umožňuje další vylepšování těchto technologií, jejichž vývoj ještě určitě není ukončen.

     0
  • Massif Central II – Grands Causses

    V druhém díle fotocestopisu z Centrálního Masívu ve Francii navštívíme tzv. Velké plošiny. Grands Causses jsou pravým rájem pro geology a paleontology, ale i pro Vás, kteří chcete jen pozorovat a fotografovat. Je zde i něco pro labužníky - zdejší vápencové jeskyně jsou domovem asi neznámějšího francouzského sýru Roquefort.

     0
  • Test Canon EOS 30 díl I.

    V posledních testech jedno-okých zrcadlovek jste se většinou setkávali s přístroji pro začínající fotografy. Tentokrát však uděláme výjimku. Do redakce fotoaparátu byla totiž zapůjčena zrcadlovka Canon EOS 30, která je určena nejenom pro začátečníky, ale i pro pokročilé a profesionální fotografy. O výsledcích jejího testování se můžete dočíst v následujícím prvním dílu redakčního testu.

     0
  • Autofokus u jednookých zrcadlovek, I.díl

    V prvním článku věnovanému systémům automatického zaostřování si vysvětlíme jak funguje aktivní a pasívní autofokus a jaké jsou jejich hlavní výhody a slabiny. Zároveň si začneme povídat o nedávné historii, jak se tyto technologie vyvíjely a jak jednotlivé firmy svými inovacemi přispívaly k vylepšování těchto systémů. Samozřejmě vysvětlíme, co která funkce přináší uživateli.

  • Jak se testuje optická kvalita objektivů?

    Stejně tak jako neexistuje dokonalý objektiv, neexistuje ani dokonalý test, jak určit jeho kvalitu. Důvodem je fakt, že rozsah světelných podmínek, ve kterých fotografujeme je prostě příliš široký. Přesto lze pro přesně definované světelné situace kvalitně technicky otestovat rozlišovací schopnost objektivu, vinětaci nebo správné vycentrování. Článek je s obrázky a bez matematických vzorců, abychom neodradili technicky méně zaměřené čtenáře.

     0