Tiskneme s HP Photosmart 8450

Současně s rozvojem digitálních fotoaparátů se logicky rozvíjí i nabídka fotografických tiskáren. Důvody jsou zřejmé, značná část uživatelů již nechce ztrácet čas zadáváním zakázky do minilabu a raději dá přednost pohodlí domova, kde má také celý proces zpracování pěkně pod kontrolou. Jednou z posledních novinek v této oblasti je inkoustová fotografická tiskárna HP Photosmart 8450, která je určená náročnějším uživatelům. V následujícím článku se na ni podíváme z pohledu jejího praktického využití.

Úvod

Tenhle článek jsem ani nezamýšlel jako klasický redakční test ale spíše jako postřehy z praktického využití tiskárny pro skutečný tisk fotografií, především těch černobílých. Předem se přiznávám, že nejsem odborník ani na výpočetní techniku ani na tiskové technologie. Článek jsem se snažil napsat z pohledu středně pokročilého fotografa, fotografujícího digitálním přístrojem, který si právě hodlá zakoupit fotografickou tiskárnu a který předtím používal výhradně služeb digitálních minilabů. No a protože mám velmi rád černobílé snímky, tak jsem si pro článek vybral právě HP Photosmart 8450, která pro jejich tisk skutečně jako stvořená, díky možnosti použití speciální inkoustové kazety.

Mechanická konstrukce tiskárny

Tiskárna je poměrně rozměrná – váží 8kg při rozměrech 536×401×192 mm a má v podstatě klasický až konzervativní design. To ale neznamená, že by nebyla hezká, právě naopak – má pěkně čisté oblé linie a mimořádný důraz byl kladen především na praktičnost. Barevné provedení je kombinací stříbrošedé a černé. Na čelním panelu je množství ovládacích prvků, do kterých jsou vyvedeny všechny podstatné funkce. Tlačítka jsou také skvěle popsaná, takže s ovládáním jistě nebude mít problém ani naprostý laik. Uprostřed ovládacího panelu vévodí tiskárně výklopný barevný LCD monitor s úhlopříčkou 6,4 cm, který slouží jak pro pohyb v ovládacím menu, tak pro náhled tištěných fotografií. Nemá sice kvalitu ani rozlišení monitorů na jaké jsme zvyklí u digitálních fotoaparátů ale pro náhled snímků bohatě stačí. Vlevo od LCD jsou pod průhledným krytem skryty sloty pro přímé vložení všech nejpoužívanějších paměťových karet – CompactFlash typu I a II či Microdrive, MultiMediaCard, Secure Digital, SmartMedia, MemoryStick a x-D PictureCard. V dolní části je pak dvojitý podavač papíru, takže v tiskárně mohou být současně vloženy dva různé papíry a to dokonce dvou různých rozměrů. Na zadní straně jsou konektory pro propojení s PC (konektor USB nebo do sítě Ethernet) a pro připojení napájecího zdroje. Tamtéž je také kryt pro přídavný duplexový systém, který umožňuje automatický oboustranný tisk.

Boční pohled Pohled shora

Na čelní straně vlevo dole (viz ilustrační snímek č.5) je také velmi důležitý konektor USB pro pohodlné a přímé propojení digitálního fotoaparátu a tiskárny pomocí protokolu PictBridge, se kterým je kompatibilní většina současných digitálních fotoaparátů. Většina aparátů má v menu i základní ovládání tisku. Díky tomuto konektoru a slotům pro paměťové karty tak uživatel vůbec nemusí k tisku fotografií potřebovat počítač, což je především pro méně zkušené fotografy jistě velkým plus. Navíc je tisk z karet i přímo z fotoaparátu mimořádně jednoduchý a hlavně intuitivní a i bez manuálu ho jistě zvládnou i ti, kteří nemají s výpočetní technikou vůbec žádné zkušenosti.

Obrázek č. 5  - Přímý tisk

Celou horní část tiskárny lze odklopit směrem vzhůru (viz obrázek č.6), čímž se nám částečně odkryje pohled do vnitřní části celého zařízení. Důležitá je především pravá část, kde jsou uloženy inkoustové náplně. Nad nimi je pak odkládací prostor pro jednu náplň v případě, že střídáte černou s fotografickou šedou. Výměna zásobníků je natolik snadná a logická, že snad ani nemá smysl ji podrobně popisovat. Navíc na prázdný zásobník včas upozorní varovné hlášení na displeji a z nápovědy lze dokonce vyvolat i animovanou ukázku, která názorně předvede, jak přesně postupovat. Zvládne to i malé dítě.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    07.02.2005 13:48

    Petr: Dík. Máš pravdu oddělené náplně jsou velkou výhodou s ohledem na ekonomiku provozu ....

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    08.02.2005 10:48

    Jak to tak sleduju (čistě uživatelsky), mám takový dojem, že trend zkvalitňování foto-tisku jde cestou zvětšování počtu inkoustů, čímž se dosáhně jemnějšího a širšího barevného spektra. Proto mne dost překvapilo, že tak drahá tiskárna si vystačí jen se 3-mi barvami - asi bude opravdu dobrá na čb, ale pro barevné fotky bych šel radši do vícebarevného tisku - proto se těším na další testy barevných tiskáren. Dík za informace.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    09.02.2005 09:50

    Zinedi: To jsi špatně pochopil, v tiskárně jsou sice jen 3 kazety s inkoustem ale barevná a photo obsahují 3 barvy a černá je zaměnitelná s photo šedou (kde jsou také 3 odstíny), takže tiskárny má podle kombinace náplní 6 barev + 1 černou nebo 6 barev + 3 šedé.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    09.02.2005 09:51

    P.S. - Viz v testu ukázkový obrázek č.7

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    10.02.2005 08:47

    Aha, dík za vysvětlení.M.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (18)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram