Test digitálního fotoaparátu Nikon Coolpix 8400

Nikon Coolpix 8400 byl představen jako novinka na nedávném veletrhu PhotoKina v německém Kolíně nad Rýnem. Volně navazuje na předchozí model Coolpix 5400, oproti kterému má zvýšené rozlišení snímacího čipu z 5Mpix na 8Mpix, rozšířen byl také nejširší možný úhel záběru na současný rekordní kinofilmový ekvivalent 24mm. Rozšířena byla i nabídka funkcí a upraven byl i design, na kterém se opět podílel italský designér Giorgetto Giugiaro. Více najdete v podrobném redakčním testu.

Úvod

Nikon Coolpix 8400 jsem si pro náš další redakční test vybral především pro dvě zajímavosti, má totiž v současné době ze všech digitálních kompaktních aparátů na současném trhu nejširší úhel záběru objektivu a sice ekvivalent kinofilmového ohniska 24mm. Disponuje také novou, velmi zajímavou funkcí D-Lighting, která je obdobou tzv. digitálního blesku. Ekvivalent ohniska 24mm už je opravdu velmi široký záběr, který uspokojí i náročnější uživatele a když je aparát ještě doplněn výborným mechanickým provedením, vysokým rozlišením snímacího čipu a širokou nabídkou funkcí, tak jistě stojí za pozornost a podrobný test.

Zadní strana Kovové šasi

Tělo – provedení a ovládání

Horní pohled

Tělo aparátu je jako obvykle v této kategorii celokovové a jeho základem je mohutný a mimořádně robustní kovový odlitek z lehké slitiny na bázi magnézia, který můžete v surové podobě vidět na ukázkovém snímku č.3. Design těla může někomu připadat nepříliš moderní, případně až příliš strohý ale vše bylo maximálně podřízeno praktickému použití. Aparát má úchop a celkovou ergonomii plně srovnatelnou s klasickými zrcadlovkami, do ruky padne jako ulitý. Také všechny ovládací prvky jsou rozmístěny podobně jako na zrcadlovce a prakticky všechny se dají ovládat jen jednou rukou a vždy se nacházejí tam, kde je uživatel intuitivně očekává.

Boční pohled Boční pohled

Hlavní vypínač je prakticky umístěn na prstenci okolo spouště, kde je vždy snadno a rychle dosažitelný. Nad spouští jsou tři tlačítka pro ovládání korekcí expozice, režimů blesku a univerzální tlačítko „FUNC“, kterému lze v uživatelských nastaveních přidělit téměř libovolný význam. Na horní straně je stavový LCD displej, kterému dokonce nechybí ani podsvícení aktivované dalším samostatným tlačítkem. Dále je tu standardní botka pro externí blesk nebo jiné příslušenství a také základní kruhový volič, na kterém lze nastavit režimy AUTO, program s pružnou volbou, předvolbu clony nebo času a plně manuální režim. Dále jsou zde samostatné polohy pro přehrávání (a editaci) snímků, nastavení vyvážení bílé a citlivosti ISO, dále nastavení velikosti a formátu snímků, režim poloautomatických motivových programů, záznam videa a SETUP. Hledáček je elektronický, má 235.000 obrazových bodů a dioptrickou korekci v rozsahu –3 až +1. Vlevo je pak na otočném kloubu uchycen 1,8" TFT LCD monitor s nastavením jasu a odstínu.

Otočný displej IR dálkové ovládání

Po stranách přístroje jsou výborně kryté konektory pro připojení k TV, PC a k externímu zdroji energie. Na pravé straně je také dobře krytý slot pro paměťové karty CompactFlash I., II. nebo disky Microdrive. Na spodní straně aparátu je obvyklý kryt pro Li-ion baterii a kovový stativový závit. Na čelní straně je pak kromě objektivu také vyskakovací vestavěný blesk, zdroj přisvětlení pro AF řešený vysoce svítivou LED diodou, senzor ostření a senzor pro příjem signálu z IR bezdrátového dálkového ovládání ML-L3, které je u tohoto aparátu součástí základní dodávky.

Z pohledu provedení a ovládání těla bych měl tři výhrady. První je, že závit pro upevnění na stativ je mimo optickou osu objektivu. Druhou výhradou je, že úchyt na popruh na pravé, úchopové straně aparátu je velmi nevhodně umístěn, překáží a při držení tlačí do dlaně. Třetí je zajímavý fakt, že ani LCD monitor ani elektronický hledáček nezobrazují plných 100% obrazového pole.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Honza Kocum
    Honza Kocum
    17.01.2005 00:21

    Já myslím, že si se snažil, Michale. Článek je obsažný, líbí se mi praktické ukázky. Funkce D-Lightningu se mi moc líbí. Holt Nikon Coolpix :o). Toť z mého amatérského pohledu. Díky za test, určitě dokáže nerozhodným poradit a pomoci.

  • Petr Wroblowský
    Petr Wroblowský
    17.01.2005 07:58

    Je to jistě individuální pohled na věc, ale dát do kladů cenu 30 klacků za šumicí foťák už od 400 ISO, to bych teda viděl jinak.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    17.01.2005 09:24

    Petr: Záleží na tom, jak na to koukáš. Problémy se šumem mají všechny současné 8Mpix aparáty, takže je to obecný problém, ne jen tohoto aparátu. Na druhou stranu pokud použiješ nižší ISO, tak je obraz skvělý. A ta cena 30.000,-Kč je pouze doporučená, reálně v obchodech se prodává o hodně levněji, běžně pod 25.000,-Kč a to už vzhledem mnoha přednostem aparátu ujde ....

  • efka 1
    efka 1
    16.11.2005 13:10

    dobrý

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram