Po nedávných novinkách v podobě nových DSLR základní řady Alpha A230, A300 a A380, je tu zástupce střední třídy a to hned ve dvou provedeních s označením A500 a A550. Obě zrcadlovky jsou v podstatě shodné, liší se pouze použitým snímačem a dvěma funkcemi. My se v dnešním testu podíváme na tu „vyšší“, tedy DSLR s 14Mpix snímačem.

Porovnávat obě novinky Alpha A500 a A550 nebudeme, jak už jsem řekl těla i ovládání je identické. Jediné v čem se liší je použitý snímač. U Alphy A500 je snímacím prvkem snímač Exmor™ CMOS s 12MPix ( 4272×2848pixel) a u Alphy A550 je použit snímač Exmor™ CMOS s 14MPix (4592×3056pixel). Mne více zajímal 14Mpix čip, protože předchozí Alphy se snímačem s tímto rozlišením (Alpha A350 a A380) mi prošly rukama a tak jsem byl zvědavý, co nového vlastně tato DSLR nabízí. A myslím si, že má co nabídnout. Po několika dnech jsem alespoň já nabyl takového dojmu. Koukněme se tedy na ní trochu blíže. Jen ještě malá poznámka. V úvodu jsem se zmínil ještě o dvou odlišnostech ve funkcích u A550 oproti A500. A500 má nižší rychlost snímání v sérii a to 5sn./sec. A550 nabízí až 7sn./sec. A druhou odlišností je rozlišení LCD, kdy A500 nabízí standardní 230kpix, kdežto A550 skvělých 920kpix. A ten rozdíl je opravdu znát. Již první pohled na A550 ukazuje výraznou odlišnost od nedávné A380 a svojí konstrukcí, tvarem a designem navazuje spíše na Alphu A350. Ostatně podívejte se na srovnávací fotografie.

Z fotografií je patrné, že A550 má svým tvarem a stylem ovládání blíže k starší A350. Zvláště na zadní stěně je to patrné. Čím dál tím více si myslím, že řada A230, A330 a A380 je udělána svým ovládáním na poloviční cestě ke kompaktům schválně, aby usnadňovala přechod od kompaktů k DSLR.
Tělo je standardně vyrobeno z tvrzeného plastu s kovovými doplňky. Povrch má velmi jemnou strukturu tmavé barvy, přitom v ruce neklouže a dobře sedí. A to sedí. Zase má člověk pocit, že drží dobře stavěnou zrcadlovku do ruky, která má svoji velikost a hmotnost. Standardně vše doplňuje výrazné oranžové logo „Alpha“ a kovový široký kroužek bajonetu. Prostor nad bajonetem, i když je velký, neskrývá skleněný hranol, ale soustavu zrcadel – typ pentamirror. Blesk se vyklápí pomocí tlačítka na boku. Popisovat více rozmístění ovládacích tlačítek snad ani nemá cenu, lépe je si ho prohlédnout na přiložených fotografiích. Pokud vámi hledané tlačítko nenajdete, tak bude funkce nastavitelná pouze v menu.

Zmínil bych se snad pouze o dvou nových tlačítkách na horní straně. Jedním z nich je D-Range, které nabídne nastavení funkce DRO – optimalizace dynamického rozsahu a nové funkce HDR – High Dynamic Range – Vysoký dynamický rozsah (více o této funkci dále v článku). Druhým tlačítkem je funkce MF Check LV – Manual Focus Check Live View, což jednoduše řečeno je možnost zvětšení živého náhledu až 14× pro lepší manuální zaostření. Velkého zlepšení dostálo LCD a to nejen co se týká kvality zobrazení, ale hlavně konstrukce. U A350 jsem toto dost kritizoval:" … budu poměrně kritický, protože mi připadá konstrukčně nedotažená. Pro focení nad hlavou je vyklopení 40° celkem málo, zde by se více hodila možnost vyklopení až o 90° směrem dolů. I samotná konstrukce výklopného LCD trochu překvapí. Je kvalitní, ale přenos elektroniky přes tenký a široký kabel, který není v délce skoro 1,5cm vůbec chráněný před případným poškozením zvenčí nepůsobí moc dobře…" U A550 již toto neplatí. Sklopení LCD o 90° není problém, LCD je zasazeno do pevnějšího a masivnějšího rámu a přibyla i ochrana kabelu.

Odnímatelná krytka baterie je ve spodní části a podobně propracovaná jsou i dvířka na levém boku, pod, kterými se schovává slot pro Memory Stick a SD kartu. Jediná gumová dvířka jsou na pravé straně, kde jsou konektory pro dálkovou spoušť, USB a již standardně se objevující HDMI konektor.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    17.12.2009 08:45

    Petře myslím že nástupce uvidíme hned v lednu

  • Jan Pešek
    Jan Pešek
    17.12.2009 12:14

    Bezva recenze, technofetišisté budou nadšeni a mají co pitvat, těšit se mouhou na recenzi nástupce A 700 někdy časem, pro mě osobně je a 550 krokem vpřed od předcházejících modelů. Moc bych prosil zástupce firmy Sony, aby už konečně vyrobili něco pro Taffeyho,jinak nám tu houkne. Hezký Vánoce všem.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    18.12.2009 11:36

    pro Taffyho bude nová A750

  • LB.666
    LB.666
    03.01.2010 23:44

    displej vyklápěcí ale taky vyčnívající přes profil těla s nemožností otočit ho k tělu při transportu a vlastně i při focení na výšku a případné focení autoportrétu je jeho vyklopení nic neřešící
    kdejakej "blbej" kompakt je v tomhle směru "dokonalej
    a zas svítí do oka displej když chci udělat korekci expozice a zas se po odfocení musí namáčknout spoušť než se zmáčkne +/- tlačítko nebo vás to hodí do galerie fotek
    ty soňáci se snad vyžívaj v házení klacků pod nohy co se ovládání týče
    a teď ještě dali zap. vyp. páčku tam kde dřív bylo korekční kolečko - to je zubatý páčka zubatá a člověk věčně bere za něco co co nechce

  • Mirek 007
    Mirek 007
    14.01.2010 15:40

    Nevim proc se tady divite, ze alpha 700 neni dostupna, v cervenci byla totiz oficialne ukoncena vyroba.
    Chtel bych se zeptat, jestli nekdo porovnaval oba fotoaparaty proti sobe.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (28)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram