Fotoaparát Casio Exilim EX-H10 vydrží nafotit až 1000 snímků. Je stabilizovaný a je opatřen 10x zoomem. Najdeme u něj i několik zajímavých funkcí včetně natáčení HD videa.

Hlavní charakteristika EX-H10

Casio EX-H10 je kompaktní fotoaparát s mechanickou stabilizací, který nabízí plně automatické snímání a mezi jehož hlavní přednosti patří široké 24mm ohnisko objektivu a maximální výdrž až 1000 snímků.

Casio EXILIM EX-H10 Casio EXILIM EX-H10

Základní parametry aparátu Casio EX-H10

Velikost čipu (čip je stabilizovaný) 1/2,3” (CCD) / 12 Mpx (efektivně)
Funkce při snímání Snímek, Makro, Samospoušť, Sekvenční režim, Best Shot, Make-up, Krajina, Automatická závěrka (viz. dále v textu), Vyhledání tváře, Video (několik režimů), Záznam zvuku, …
Objektiv 3,3 – 43 mm (ekvivalent 35mm filmu: 24 – 240 mm)
Základní clonové číslo f/3,2(7,5 s ND filtrem)(W) – f/5,7/(T)
Závěrka 4–1/2000 s (podle zvoleného režimu).
Ostření Automatické, Makro, Nekonečno, Manuální
Hmotnost (celková) / rozměry cca 205 g / 102,5 × 62 × 24,3 mm

Kompletní specifikaci najdete zde.

Tělo a ovládání aparátu

Casio EXILIM EX-H10 Konektory, ovládací prvky

Tělo vidíte na přiložených snímcích. Rozmístění ovládacích prvků je velmi dobré a používá jej prakticky celá řada EX. Na existenci vlastního tlačítka pro snímání videa si zvyknete okamžitě a není to jediná značka, kde se objevuje.. Mírná nepřehlednost menu je dána tím, že aparát nabízí velké množství nastavení pro různě režimy snímání, což platí především pro automatickou závěrku. Po čase, pokud budete vědomě chtít všechny funkce vyzkoušet, menu nepřehledně působit nebude.

CCD, LCD

Horní strana Zadní strana

CCD má rozměr 1/2,3" a počet efektivních pixelů je 12 milionů (4000×3160 bodů). Stabilizovaný je u tohoto aparátu právě čip a mechanická stabilizace je doplněna i o elektronickou stabilizaci. LCD o úhlopříčce o velikosti 3" má rozlišení cca 230 tisíc bodů, což je dnes standardní hodnota. Jeho čitelnost i ve větších úhlech je velmi dobrá.

Objektiv a ostření

Objektiv disponuje 10× optickým zoomem Nejkratší ohnisko je jednou z podstatných výhod aparátu – je to již 24mm. Rozsah končí na 240mm při světelnosti f/3,2 až f/5,7. V menu lze zapnout i ND filtr. Ostření v režimu makro je možné od 7 cm, v manuálním režimu lze ostřit od cca 15 cm.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Umístění baterie

Výrobce udává výdrž baterie až 1000 snímků. Reálně nelze v testu takové hodnoty dosáhnout. Celkově výrobce uvádí impozantní hodnoty – až 11 hodin prohlížení, 6 ¾ hodiny videozáznamu a přes 21 hodin záznamu zvuku. Těmto hodnotám se, pokud vím, ani neblíží žádný běžný kompaktní fotoaparát. Reakce na spoušť je pod hranicí rozlišitelnosti člověkem (pod 0,2s), procházení menu je okamžité.

Blesk

Jeho dosah je od 0,2m do 3,6m (W) resp. 0,5m-2m (T). Při sekvenci s bleskem je dosah poloviční.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Vítězslav Žurek
    Vítězslav Žurek
    31.01.2010 00:16

    Tak jsem si ho už taky pořídil, ale zatím z toho nemám úplně dobrý pocit. Zdá se mi že na většině fotek je trochu rozmazaný pravý a levý okraj. Je to normální?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram