Další kapesní ultrazoom prošel naším uživatelským testem. Tentokrát je jím Panasonic DMC-TZ5. O jak rychlou a pohotovou "mašinku" se jedná? K čemu se hodí a k čemu naopak ne? Na tyto otázky hledejte odpovědi u "živých" snímků v testu.

Stručná charakteristika

Panasonic DMC-TZ5 je kompaktní 9,1 Mpx fotoaparát s desetinásobným optickým zoomem a je dalším zástupcem řady TZ V základním balení najdete fotoaparát, Li-ion baterii, nabíječku, řemínek na zavěšení na ruku, CD se softwarem a manuál. Karta není součástí balení, protože aparát disponuje interní pamětí (cca 50 MB). Jde o plně automatický aparát s mnoha scénickými režimy, režimem makro a s režimem natáčení ozvučeného videa. Časy závěrky volí od 8 s do 1/2000 s. V režimu Hvězdná obloha lze však použít čas až 60 s. Při videu lze použít optický zoom.

Tělo a ovládání fotoaparátu

Aparát s rozměry cca 103×59×37 mm (bez výstupků) a hmotností cca 240 gramů (včetně baterie a karty) tvoří spojovací článek mezi ultrazoomy a kapesními aparáty. Já měl k dispozici variantu v hnědé barvě. Ovládání je tradičně velmi jednoduché.

Hmotnost 242g

Na horní stěně najdete volič režimů, vypínač, spoušť, páčku zoomu, tlačítko pro volbu režimu stabilizace a tlačítko pro rychlou změnu ohniska. Také reproduktor s mikrofonem se nachází na vrchní straně aparátu. Konektor napájení, A/V konektor sdružený s USB 2.0, najdeme na pravé straně pod plastovým krytem. Na dolní straně je prostor pro baterii a SD kartu. TZ5 podporuje i SDHC karty.

Zadní strana Horní strana
Pravý bok Levý bok

Zadní straně dominuje 3" LCD displej. Další ovládací prvky jsou vpravo od něj. Tlačítko DISPLAY pro určení množství zobrazených informací, tlačítko pro mazání snímků a sdružené vícepolohové tlačítko s volbou bracketingu, režimu rychlého prohlížení, režimu blesku a samospouště. Uprostřed nich je tlačítko menu/set. Sekvenční focení je dostupné přes Menu přístroje.

LCD a CCD

Ovládací prvky Umístění baterie a karty SD (SDHC)

3" LCD má 460 800 bodů. Byl dobře čitelný jak za slunného počasí, tak za sníženého osvětlení. A je, jak je v této kategorii obvyklé, opravdu výborný. Jeho jas lze měnit v menu nebo skokem tlačítkem Display. CCD je 9,1 efektivních Mpx čip velikosti 1/2,33". Zaznamenávat lze v maximálním rozlišení 3456×2592 / 3552×2368 / 3712×2088 v poměru stran 4:3/3:2/16:9 (takže nejde jen o pouhý ořez). V režimu video snímá v rozlišení 1280×720, 848×480 (16:9), 640×480 či 320×240 bodů při maximální frekvenci 30 snímků za sekundu. Hledáčkem aparát nedisponuje.

Objektiv a ostření

Opět je použit vlastní Leica objektiv s rozsahem 28 – 280mm (35mm ekv.). Světelnost je v rozmezí 3,3 – 4,9. Maximální clonové číslo je 8,0 pro nejkratší a 11 pro nejdelší ohnisko. Pro dané rozlišení se rozsah zoomu odpovídajícím způsobem mění. Dobré je, že pro rychlou změnu krajních ohnisek je k dispozici speciální tlačítko „Easy zoom“.

Nejmenší zaostřitelná vzdálenost je cca 5cm od objektivu (režim makro). Aparát jako celek ostří ve všech režimech nadprůměrně rychle a přesně.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Ten co tady skončil
    Ten co tady skončil
    24.06.2008 11:07

    Vážení přátelé malování světlem,

    jelikož se mi občas nechce "na zádech tahat" zrcadlovku se sadou těžkých světelných objektivů a s příslušenstvím, pořídil jsem si nedávno právě výše uvedený foťáček. Do kapsičky mé tulácké košile je jako ušitý a fotky z něj jsou celkem slušné (vzhledem k technickým možnostem, se zrcadlovkou ho samozřejmě porovnávat nelze). Jelikož mě však trápí dále popsaný problém, dovoluji si obrátit se na Vás s prosbou o radu:

    Nemile mě překvapilo automatické nastavování expozičních hodnot. To, že nelze ovládat alespoň clonu ručně, bych ještě akceptoval, avšak přístroj u převážné většiny snímků nastavuje výhradně nejnižší možnou clonu, a to i v případě například scénického režimu Krajina! Ve sluncem zalité přírodě nastaví i na širokém ohnisku 28mm clonu 3,3 a čas 1/1000, přičemž tyto hodnoty nelze vpodstatě nijak ovlivnit. Tento nešvar probíhá při ISO 100 nebo Auto. Při nastavení ISO na 200 či vyšší se hodnoty zdají být vhodné (clona 8, čas 1/320 u totožného záběru), jenže proč za silného denního světla u kompaktu nastavovat vyšší citlivost, že?

    Dovedete prosím posoudit, zda se jedná o vlastnost nebo chybnou funkci aparátu? Obrátil bych se přímo na Panasonic, jenže ten na svých webových stránkách e-mailový kontakt bohužel nenabízí.

    Přeji příjemný den a dobré světlo.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    25.06.2008 07:56

    Je to vlastnost. Kompakty obecně mají tak velkou hloubku ostrosti, že clona, resp. možnost jejího ovlivnění je víceméně jen pro změnu doby expozice. Nějaký vliv má clona pouze u nejdelších ohnisek UZ při snímání na krátké vzdálenosti.

    Tím chci říci, že změna clony u kompaktu nebude mít pro krajinářský záběr viditelný vliv na výsledný snímek.

  • Dawna
    Dawna
    27.06.2008 14:20

    Video prý nejde nahrávat do kapacity karty, najednou jen 2G (což je asi 8.27 min). A prý jsou problémy s automatickým doostřováním při natáčení videa, je to tak?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (8)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram