Test Sony Alpha 200

Třetím kouskem v řadě, je nástupce prvního, který je však k druhému blíže než byl první. Zní to možná zmateně, ale je to tak. Tou dnešní DSLR je totiž nástupce Sony Alphy 100 s označením Alpha 200. To, že má blízko k profesionálnější verzi Alpha 700 je zřejmé už z prvního pohledu. A tak se na ní v dnešním testu podívejme trochu blíže…

Konstrukce ovládání

Již na začátku napíši něco, s čím se budu ještě několikrát opakovat. Alpha 200 je sice nástupce za nejzákladnější DSLR A100, ale rozhodně nemá od vyšší A700 tak daleko, jako měla A100. Pokud bych to vyjádřil číselnou stupnicí kde A100 by byla na počátku a A700 na hodnotě 10 tak A200 bude stát okolo hodnoty 7– 8. A to plným právem. Tělo A200 je středně velké, lehce padnoucí do průměrných fotografických rukou. Její design je „sloučeninou“ A100 i A700 a to proto, že je hranatý s výrazným zaoblením. Horní část připomíná spíše „stovku“ spodní část spíše „sedmistovku“. A tak je to u ní se vším. Jako by se konstruktéři právě snažili o jakýsi kompromis mezi oběma DSLR.

Základním materiálem je kvalitní tvrzený plast. s prvky z ocele a hliníku. Povrch má jemně zdrsněnou strukturu s matným provedením černé barvy, kterou „narušují“ pouze výrazné oranžové logo „α“ a kovový široký kroužek bajonetu. Pogumované je pouze masivní madlo z přední strany. I když je prostor nad bajonetem masivní jako u A700, bohužel neskrývá pětiboký skleněný hranol, ale pouze soustavu zrcadel – typ pentamirror. Blesk se nevyklápí ručně, ale pomocí tlačítka na boku. Stejně jako u A700 zůstal na horní části pouze jeden kruhový ovladač na levé straně a funkce z druhého ovladače se přestěhovaly do samostatných tlačítek na horní nebo zadní stěně, případně do menu. Tlačítko přepínání AF je také opět tradičně vpředu pod objektivem, ale bohužel tlačítko kontroly hloubky ostrosti již chybí. Tlačítka na horní i zadní straně mají lehce kulový design a jsou mírně utopená, což může některým uživatelům působit problémy při jejich spínání. Je to ale o cviku a dá se na to zvyknout. Všechny ovládací prvky jsou na dosah prstů levé a zvláště pravé ruky a jejich ovládání se dá velmi rychle naučit bez nutnosti dávat fotoaparát od oka a umožňuje vám tak se plně soustředit na to, co se před objektivem děje.

Na podrobné srovnání těl A100, A200 a A700 se můžete podívat na obrázcích níže.

Stejně jako u A700 je na zadní straně kromě tradičních ovládacích prvků i tlačítko funkce Fn, které u A700 umožňovalo velmi rychlé nastavení a ovládání všech funkcí zobrazených na zadním LCD. U A200 udělali v možnosti ovládání určitou inovaci, která však pro zkušenější fotografy spíše znamená krok vzad. Po zmáčknutí Fn se již nezvýrazní určitá funkce na LCD a možností zadního ovladače přecházet rychle a plynně na ostatní funkce zobrazené okolo, ale objeví se nová obrazovka, kde ve formě tabulky musíte nejdříve vybrat jednu z 6 oblastí, kde je daná funkce, kterou chcete upravit uložená a teprve potom se vám nabídne možnost změny nastavení. Chápu snahu výrobce usnadnit uživateli hledání, protože každá oblast má kromě grafického symbolu i český název, ale po určité době kdy se s fotoaparátem „sžijete“ začne vás tento mezikrok zdržovat.

Tělo je o oproti předcházející A100 sice kratší, ale vyšší. Takže malíček již nesklouzává pod fotoaparát, ale pevně se drží madla, které je dostatečně vysoké i široké, i když lidé s velkými prsty nohou mít trochu problémy. Krytka baterie je ve spodní části a podobně propracovaná jsou i dvířka na pravém boku, pod kterými se schovává slot pro CF kartu a USB konektor. Jediná gumová dvířka jsou pro dálkovou spoušť spouště a konektor pro připojení nabíječky AC-VQ900AM pro dva akumulátory.

Hledáček a LCD

Optický hledáček je dostatečně jasný a je stejně velký jako byl u Alphy 100. Je pro něj použita standardní matnice „Spherical Acute Matte“ známá již od Minolty. Zvětšení je 0,83× se zorným polem pokrývajícím 95% snímané scény. Vzdálenost oka je přibližně 25mm od okuláru, při nastavení dioptrické korekce –1 se změní na 21mm. V hledáčku je vidět 9 zaostřovacích bodů rozmístěných do dvojitého kříže.

Pod hledáčkem se zobrazují údaje o režimu blesku a jeho nastavení i korekcích, údaje o typu AF a jeho aretaci, údaje o expozici a případné korekci na stupnici EV, počet zbývajících snímků pokud je jich méně jak 9, grafický symbol, který vás blikáním upozorní na dlouhé časy, při kterých by mohlo dojít k roztřesení snímku a doporučuje vám tak použít blesk, stativ nebo stabilizátor. Dále je tu ještě stupnice stabilizátoru Anti-Shake. Dioptrická korekce na pravé straně hledáčku umožňuje změnu v rozsahu –2,5 až +1 dioptrie. Z vnější části je hledáček chráněn odnímatelnou gumovou očnicí, která chrání i snímače pod hledáčkem. Tyto snímače, tak jako u Alphy700, vypínají posvícení LCD v okamžiku, kdy přiložíte fotoaparát k oku, aby vás zespodu neoslňoval.

Velikost hledáčku zůstala tedy stejná jako u předchozího typu, ale zato zadní LCD je o něco větší, s úhlopříčkou 6,7cm. Dobu jeho podsvícení je možné ovlivnit v uživatelském nastavení a šetřit tak energii akumulátoru. Fotoaparát automaticky reaguje na polohu přístroje. Pokud tedy fotografujete na výšku, informace o nastavení při záznamu se překlopí o 90° doleva či doprava, tak aby byly vždy vodorovně a tím dobře čitelné. Platí to ale pro zobrazení v režimu záznam, ne pro MENU. Snímky lze prohlížet samotné, s informacemi nebo i s novým RGB histogramem umožňující ověřit expozici kanálů červené /zelené/modré barvy. Při tomto prohlížení se také zobrazují informace o rozložení jasů. Znamená to, že místa, která jsou buďto černá nebo čistě bílá na LCD blikají a vy máte hned přehled o tom jak se snímek povedl.

Při prohlížení naexponovaných snímků si stiskem tlačítka Display na zadní straně fotoaparátu můžete vybrat z několika režimů zobrazení. Lze zobrazovat 4, 9 nebo 25 náhledů najednou. Můžete si také zobrazit pruh s pěti naposledy pořízenými záběry nad právě zobrazeným záběrem – to je ideální možnost, jak kontrolovat nástřely nebo záběry pořízené sekvenční expozicí.

možnosti zobrazení údajů na LCD

Snímky je možné prohlédnout i na TV obrazovce pomocí video výstupu PAL/NTSC. Snímky lze obracet i zvětšovat pomocí lupy a to až do velikosti 12×, takže máte plnou kontrolu na detaily.

Menu je řešeno stejně jako u A700. Je přehledné, rozdělené na 4 základní skupiny, vyjádřené graficky jako karty: Záznam, prohlížení, uživatelská nastavení a nastavení přístroje. Každá má svoji typickou značku. Přepínání mezi „kartami“ je velmi rychlé a přehledné a vše probíhá stále na jedné stránce a nehrozí bloudění stylu „kde to v tom MENU jen bylo…“.

V ukázce vidíte, jak jednotlivé karty vypadají.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    28.04.2008 23:09

    Milan:ano podpora SSM je :o)

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    28.04.2008 23:10

    Denis: A200 nemá vyklopný displej.. A300 a A350 ano..

  • Milan Spurný milans
    Milan Spurný milans
    29.04.2008 10:15

    Ve "stati" o blesku a systému ADI čárlí píše: ... "Tento systém je aktivní ale jen v kombinaci s novými objektivy Minolta řady D a objektivy Sony."

    Chtěl bych jen upozornit či doplnit, že ne všechny Sony objektivy, jak vyplývá z citované věty, jsou D-čkové a podporují ADI.

  • Leoš Suchánek Trhač
    Leoš Suchánek Trhač
    29.04.2008 10:50

    Test se povedl, jedna hnida, asi překlep ze statě o blescích:

    Při použití blesků jiných výrobců je použito standardní TTL měření

    Tam zřejmě má být slovo >objektivů<...

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    29.04.2008 11:19

    Trhač: pravda, ono by to tam mohlo být oboje, objektivy i blesky

  • Martin Picka 1
    Martin Picka 1
    12.05.2008 23:40

    to čarlí:
    V te obrazove kvalite mas rozhodne pravdu.
    Objektiv je zaklad a v tomhle bych A700 rozhodne neprecenoval. Cenova propast je fakt markantni.
    Pri tom hodnoceni je videt, ze mame kazdy jina kriteria. Ja beru, ze vsechny moderni DSLR maji obrazovy vystup pomerne podobny a tak v podstate hodnotim je user friendly ovladani a hlavne drzeni fotoaparatu s nasazenym rozmernym objektivem.
    Asi jsem trosku zmlsanej ze 7D... :-)

  • Jakubík
    Jakubík
    16.05.2008 13:01

    Mám A200 2 měsíce a jsem na výsost spokojenej. Mám jednu chybu co se týče designu a jednu co se týče ovládání ale na to sem si zvyknul šlo o posun clony to mi dělalo ze začátku problémy a designová chyby že je blízko "držák" na pravé straně od "bajonetu(nevím jestli sem to dobře popsal)" (bude to tam brzo poškrábané). Co se týče těch zvuků jak tady kdosi psal tak jsem spokojenej Canony na mě moc "brečeli" tady je ten zvuk takovej tvrdší můj názor):-)

  • janweiser.com
    janweiser.com
    17.05.2008 14:15

    moje první zkušenost není právě příjemná a týká se karty Memory Stick PRO Duo, která je uváděna takřka všemi int. obchody včetně samotných domovských stránek sony, jako kompatibilní. Osobně jsem tam ale příslušný slot nenašel - děs-běs!! další dojmy jsou zatím trochu rozpoluplné, např. při ISO 400 mi šum přijde už velmi podstatný, tak nějak bych si troufal napsat, že kmd5D je na tom v tomto ohledu lépe.. dále jsem hned při prvním nahrání fotek zaznamenal asi čtyři prachová smítka na snímači, to už s tím snad někdo musel fotit?!?!, jinak vážně nechápu, jak se mi tam dostala - mech. sklepání bude zřejmě jen taková kolonka pro zaplnění místa, protože všechny čtyři pevně odolávají.. nuže, první seznámení se nám právě nevydařilo, tak snad to postupem času nabere jiný směr:/ pozitivum je rozhodně lcd, tam je progres oproti kmd5D znatelný.. jinak souhlas s kolegou ohledně clony..

  • ČUK 1
    ČUK 1
    20.05.2008 06:42

    pro Anfield: já tedy nemám A200 (mám KM5D), ale řekl bych že slot na memory stick hledáž zbytečně a že je řešen redukcí v provedení CF karty. Ale mohu se mýlit :-)

  • ČUK 1
    ČUK 1
    20.05.2008 06:43

    oprava: hledáš

  • janweiser.com
    janweiser.com
    20.05.2008 09:41

    Čuk: to je mi jasné při prvním pohledu, ale sony je zřejmě přesvědčena, že tomu tak není...

  • Eduard Juleny
    Eduard Juleny
    20.05.2008 11:39

    slot na memory stick pro duo tam nie je a ani som si nevsimol ze by to niekde uvadzali, uvadzaju kompatibilitu s nimi a to cez cf puzdro....
    stale s nim fotim a stale velka spokojnost, len sa s nim treba vediet naucit fotit, vediet nastavit spravne parametre v danom okamihu, vela experimentovat a fotky su uzasne, krasne farby.vyvazenie bielej volim manualne podla toho co a v akom svetle fotim, farby volim vivid, iso sa snazim nechat na stovke lebo lahko aj pri dennom svetle vam zvoli zbytocne vyssie iso, vypinam potlacenie sumu, vacsinou fotim v priorite clony.

  • jiří šefrna 1
    jiří šefrna 1
    21.05.2008 13:03

    Hodnotit A200 na 70% A700 je trošku drsný.Souhlasím s těmi 30% max.40%.Rozdíl je obrovkej hlavně v čipu, ergonomii a display.Kovové tělo je fajn,ale i plastové vydrží víc,než vnitřek.Obrovský rozdíl je šumu a dyn.rozsahu čipu.Rozdíl mezi CCD a CMOS je hodně znát.
    Přijde mi to jako porovnávat např. D80 a D300,kde je cenový rozdíl cca stejný,ale výbavou propastný,prostě odpovídající cenovému rozdílu.Přesto z nich dostanete téměř stejně dobré fotky,pokud víte jak.
    To nemění nic na tom,že za tu cenu je A200 výborný stroj a super volba.

  • jiří šefrna 1
    jiří šefrna 1
    21.05.2008 13:05

    P.S.mám obě těla,tak vím o čem mluvím.A200 je jako druhé tělo super,ale na větší focení vždy A700,je radost s ní fotit.

  • Eduard Juleny
    Eduard Juleny
    21.05.2008 21:08

    zaujimali by ma testy s dalsimi objektivami a ine znacky ako napr sigma, tamron. Vie niekto o takychto testoch s timto telom?

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    22.05.2008 06:41

    pokud by A200 byla na 30% tak A300 a a350 bude u nuly... bohužel

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    22.05.2008 08:29

    test bude co nevidět

  • Eduard Juleny
    Eduard Juleny
    23.05.2008 21:06

    zaujimal by ma aj test sony 70-300mm f4.5-5.6 G SSM a porovnanie so setakom sony 75-300

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    25.05.2008 08:18

    zkusím se po nich zeptat, ale neslibuji

  • janweiser.com
    janweiser.com
    14.06.2008 21:20

    tak už je možné ho sehnat za 8200Kč! za měsíc asi bude zdarma ke krabici kornflejků...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (48)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram