CANON PowerShot A720 iS

Dobře vybavený, stabilizovaný, 8 Mpx fotoaparát se 6x zoomem, makrem od 1 cm a velkým displejem. Tak lze stručně popsat CANON PowerShot A720 iS. V následujícím uživatelském testu se nejen z reálných snímků dozvíte, jaký je.

Úvod

CANON PowerShot A720iS CANON PowerShot A720iS

Digitální fotoaparát CANON PowerShot A720 iS zapůjčila naší redakci k testu firma CANON CZ s.r.o. Pokračuje v oblíbené řadě „PowerShot A“ kompaktů s tradičně dobrým poměrem cena / výkon. V současné době lze CANON A720iS pořídit do sedmi tisíc korun.

Konstrukce

CANON PowerShot A720iS čelně CANON PowerShot A720iS zadní stěna
CANON PowerShot A720iS zprava CANON PowerShot A720iS zleva
CANON PowerShot A720iS shora CANON PowerShot A720iS zdola

Tělo – CANON A720 iS je vyroben z kvalitních plastů. Svým vzhledem plně zapadá do designu „PowerShot A“ řady, od které převzal dobré a jisté držení a snadné ovládání. Během testování mne na tomto fotoaparátu nic nemile nepřekvapilo, je znát léty prověřená konstrukce s „vychytanými“ nedostatky. CANON A720 iS se zapíná mírně zapuštěným tlačítkem na horní stěně, kde je současně umístěn kruhový volič režimů fotografování a videa, spoušť obepnutá ovládáním zoomu a reproduktor. Na přední stěně má CANON A720 iS umístěnou optiku s krytem bajonetu na příslušenství, pomocné světlo, mikrofon, hledáček a vestavěný blesk. Zadní strana CANON A720 iS je osazena velkým 2,5“ LCD displejem, nad nímž je optický hledáček se dvěma kontrolkami a vpravo od LCD je připravená sada čtyř ovládacích tlačítek, křížového voliče s potvrzením OK a přepínače snímání / playback. Funkce ovládání je zřejmá z fotografií a podrobně je popsána v dobře zpracovaném uživatelském manuálu. Veškeré funkce tlačítek, přepínačů a voličů fungovaly bez zaváhání a opět zde byla znát osvědčená konstrukce této řady. Konektory pro zdroj, USB a AV připojení jsou na pravé straně pod krytem z měkkého plastu. Na spodní stěně CANON A720 iS je, kromě stativového závitu, pod plastovým krytem prostor pro dva AA akumulátory a SD kartu.

Detail CANON PowerShot A720iS prostor pro baterie a paměťové karty CANON PowerShot A720iS prostor pro baterie a paměťové karty
CANON PowerShot A720iS detail ovládání CANON PowerShot A720iS detail spoště, hlavního vypínače a voliče režimů
CANON PowerShot A720iS detail ovládání zoomu a hledáčku CANON PowerShot A720iS detail prostoru s konektory

Rozměry těla CANON A720 iS jsou 97,3×67,0×41,9 mm a homotnost je 200g (bez karty a baterií).

CCD čidlo a zpracování obrazu – V těle CANON A720 iS je použito 1/2,5“ CCD s 8Mpx. Obraz je zpracováván technologií iSAPS procesorem DIGIC III. Snímek je možné zpracovat v režimech: Živé barvy, Neutrální barvy, Sépie, Černobíle a Vlastní barva, kde mohu nastavit vše, co není předvoleno. Citlivost je nastavována automaticky od ISO 80 do ISO 1600, nebo manuálně na hodnoty ISO 80, 100, 200, 400, 800, 1600. Obraz je na paměťové médium (SD, SHDC a MMC) ukládán pouze ve formátu JPEG ve velikostech: (L) 3264×2448, (M1) 2592×1944, (M2) 2048×1536, (M3) 1600×1200, (S) 640×480, (W) 3264×1832. Video je ukládáno ve formátu AVI [komprese Motion JPEG + WAVE (monofoní)] a zvuk ve formátu WAVE (mono) .

Zaostřování – Systém TTL, CANON AiAF (Face Detection/9bodový), 1bodový AF (k dispozici libovolná pozice nebo pevný střed). Systém nastavený na Makro zaostřuje od 1 cm. Celý systém je doplněn o pomocné světlo pro zaostření v nízkých hladinách osvětlení. S ostřením nebyly problémy ani v přímém protisvětle, ani při nízké hladině osvětlení.

Hledáček a LCD displej – Optický hledáček bez optické korekce zobrazuje menší scénu, než je zabírána, lépe je kontrolovat kompozici na LCD displeji a tento hledáček využívat spíše nouzově. LCD displej je pevný 2,5”, amorfní křemíkový TFT, se 115 000 pixely . Obraz na něm je dobře čitelný i na slunci. Jas má nastavitelný.

CANON PowerShot A720iS LCD displej

Vestavěný blesk – je pevně umístěný v těle fotoaparátu. Má možnost korekce +/- 2 EV s krokem 1/3 a spolupracuje s funkcí Face Detection FE, podle které se koriguje automaticky. Základní nastavení interního blesku má klasické auto, zapnuto, vypnuto, předzáblesk k potlačení červených očí, sychro na druhou lamelu a funkce FE. Jeho výkon naznačují doporučené hranice použití: 30 cm–3,5 m (W)/ 50 cm–2,5 m (T) při ekvivalentní citlivosti ISO AUTO.

CANON PowerShot A720iS detail blesku

Objektiv – V CANONu A720 iS je použit šestinásobný zoom 2,8 – 4,8 / 5,8 – 34,8 mm (ekvivalent 35mm filmu: 35–210 mm) se stabilizací. Konstrukce 9 členů v 7 skupinách (včetně 1 oboustranného asférického členu). K optickému zoomu můžeme ještě použít digitální zoom 4×, samozřejmě se zde již mnohokrát popsanými výhradami. Optika je velmi dobrá, kresbě na makro i při běžných scénách lze vytknou snad jen běžné soudkovité zkreslení na širokém konci zoomu. Při zapnuté stabilizaci nedochází k viditelnému zhoršení kresby objektivu a v ruce lze udržet na dlouhém konci zoomu i 1/8 sec.

CANON PowerShot A720iS detail optiky

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Mani
    Mani
    05.12.2007 10:58

    Ve své cenové kategorii je to dnes podle mně nejlepší kompakt.

  • Taffey
    Taffey
    07.12.2007 12:11

    Jsem přesvědčen o tom, že to bude výborná volba pro každého, kdo umí fotit ale nechce se tahat se zrcadlovkou. Vůbec celá řada Power shotů je velmi povedená a pokud bych si měl dneska kupovat digitální kompakt, asi bych volil něco z této řady. I když třeba video ve foťáku mít nemusím, pro krátké šoty třeba z dovolené to není špatné. I když kvalita samozřejmě pokulhává oproti kameře, je docela sranda se na něco takového občas mrknout. Letos jsme byli na dovolené v Adršpachu se známýma, kteří mají jakýsi strojek od Fuji a plácali jsme se smíchy při pohledu na některá videa a plácám se dodnes. Jsme názoru, že RAW u těchto aparátů je naprosto zbytečný, protože jistě se nenajde nikdo, kdo by ho pravidelně u této úrovně fotopřístrojů, používal. Na této řadě se mi líbí, že nehledí na momentální estetické požadavky mnohých uživatelů a snaží se držet takový tvar, díky kterému se foťák dobře drží.

  • Taffey
    Taffey
    07.12.2007 12:12

    Jo, Taffey.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (8)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram