Podle čeho vybírat tiskárnu

Domácí tisk fotografií nabízí v současné době nepřeberné možnosti pro občasného i vysoce náročného fotografa. Lze proto předpokládat, že „digitální černá komora“ se i u nás rozšíří do obdobné míry jako kdysi bylo domácí zpracování černobílé fotografie. Článek je věnován základním doporučením k výběru vhodného typu fotografické tiskárny s ohledem na požadavky fotografujících.

Úvod

Každý digitalizovaný fotograf po jistém čase začne přemýšlet o domácím tisku fotografií. Motivací k tomu může být nespokojenost s kvalitou fotografií produkovaných komerčními minilaby, možnost okamžitého pořízení papírové fotografie a především takřka neomezené prostředky digitálního ovlivnění konečného výsledku s ohledem na tvůrčí záměry náročnějších fotografů. Tento článek chce být pomocníkem při nákupu tiskárny a rozebírá její výběr s ohledem na požadavky fotografa, jeho finanční možnosti a současnou nabídku zařízení. Příspěvek je součástí seriálu Tiskneme doma ve „FotoŠkole“ na tomto serveru, kam pro technické detaily a další související informace odkazuji.

Požadavky fotografa na kvalitu tisku

Pro naše potřeby můžeme fotografující rozdělit do tří skupin:

  1. Upomínkový fotograf. Drtivá většina, má zájem o věrnou dokumentaci událostí, o fotografii se hlouběji nezajímá.
  2. Fototechnický nadšenec, kterého hlouběji zajímá především technická stránka zpracovatelského procesu a kvalita výsledku. Tito lidé si v klasické fotografii zpracovávali své fotografie v temné komoře.
  3. Nejnáročnější fotograf. Požaduje výsledky v profesionální kvalitě použitelné pro výstavy či publikace.

Uživatelé z první skupiny vyžadují většinou menší formáty fotografií (většinou do formátu 10×15 cm) a jsou především u nás vděčnými zákazníky digitálních minilabů. Nicméně v zahraničí, kde domácí tisk není tak drahý ve srovnání s minilaby, i tito fotografující tisknou doma. Pro ně budou zajímavé tiskárny s jednoduchou obsluhou, které tisknou bez počítače a budou pro ně vyhovující tiskárny do formátu 10×15 cm, produkující tisky s dobrou kvalitou bez nutnosti ručního zásahu.

Fototechnický nadšenec bude naopak vyžadovat tiskárnu, která bude poskytovat kvalitní výsledky ve větším formátu (typicky A4) a u které bude mít možnost rozsáhle experimentovat s nastavením co nejvíce parametrů tisku.

Nejnáročnější fotograf bude tisknout na velké formáty. Zpravidla si pořídí tiskárnu na A3 či větší formát. Pokud bude tisknout větší formáty ve specializovaných studiích, bude muset znát podrobně vlastnosti používaných zařízení. Bude mít vysoké požadavky i na tisk černobílých fotografií.

Na čem lze tisknout fotografie

Odhlédneme-li od kvality, můžeme tisknout fotografie na jakékoliv grafické tiskárně. V současné době se dělí tiskárny dle jejich aplikačních oblastí na:

  • Kancelářské tiskárny
  • Fototiskárny
  • Víceúčelová zařízení
  • Velkoformátové plotry. Ty se však vymykají problematice našeho článku. Amatér či profesionál s nimi přijde zpravidla do styku jako zákazník profesionálních studií.

Kancelářské tiskárny

Inkoustové tiskárny kancelářského typu patří mezi zařízení, která dnes patří k většině domácích počítačových sestav. Tisknou v dobré kvalitě jak černobílé texty, tak i barevnou prezentační grafiku a většina z nich i poměrně kvalitně barevné fotografie. Jsou levné a prodávají se často i pod výrobní cenou, což se producentům vrátí v nákladech za nákup dalších inkoustových náplní. Zpravidla jde o tiskárny do formátu A4, vybavené separátní tříbarevnou a černobílou kazetou. Většina z nich nabízí slušné rozlišení a dobré (i když ne nejpokročilejší technologie) pro tisk fotografií. Pokud patříme do kategorie „upomínkových fotografů“ a chceme tisknout ve slušné kvalitě nejen v malém formátu (10×15 cm), ale občas i třeba do formátu A4, bude tento typ tiskárny naší volbou.

Připomínám, že slušnou kvalitu docílíme jen na kvalitních fotopapírech a chceme-li zůstat na bezpečné straně, použijeme originálních inkoustových náplní. Fototechnický nadšenec zde má volné pole působnosti pro experimenty s alternativními inkoustovými náplněmi a papíry pro snížení nákladů – zde odkazuji na internetové diskuse. Barevné fotografie vycházejí lépe ve srovnání s černobílými, kde máme dispozici pouze jeden odstín pravé černé barvy. Ceny takových tiskáren jsou kolem 3 tis. Kč. Jako příklad uvádím:

  • hp deskjet 5740 : všestranná domácí tiskárna, technologie Photoret III, volitelně Photoret IV rozlišení až 4800×1200 pro barevný tisk, orientační cena s DPH je nyní 3490 Kč.
HP Deskjet 5740
  • Epson Stylus C66: typická domácí tiskárna, lze dokoupit Bluetooth adaptér, orientační cena s DPH je nyní 2 223 Kč.
Epson Stylus C66 Photo

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram