Další díl mého šumavského průvodce vás zavede na tajemný Obří hrad - nejvýše položené keltské hradiště ve střední Evropě. Hradiště asi chránilo rýžoviště zlata v oblasti říčky Losenice, ale moc o něm vlastně není známo. Jsou zde zachovány kamenné valy. V penzionu Popelná je i malé muzeum spekulující o historii Obřího hradu. V údolí Losenice jsou zajímavá kamenná moře.

Celková délka cesty

Celková trasa je 21 km. Cestu je možno zkrátit a udělat okruh z Červené (14km).
Trasu s výjimkou výstupu na Obří hrad je možno absolvovat na kole.

Výchozí místo

Výchozím místem jsou Kašperské Hory – mají velmi dobré autobusové spojení ze Sušice. Auto je možno zaparkovat přímo na náměstí. Je zde několik hospod, v případě špatného počasí navštivte Muzeum Šumavy. Na Červenou je možné dojet autem z Kašperských Hor.

Mapa

Šumava – Povydří, 1:50 000, KČT, 1995

Obří hrad

Trasa

Kamenné moře u Losenice

Kašperské Hory – po modře značené silničce přes Prádlo do sedla pod Lišákem (20min) – kolem seismické stanice (nachází se v 70m dlouhé štole Kristýna) přes most nad Zlatým potokem stoupáme až do místa, kde se modrá značka odděluje od silničky na Červenou (25 min) – po modré značce až na rozcestí se silničkou Nicov – Popelná, kde vede žlutá (40min). Zde se po levé straně objevují pěkné pohledy na Královský kámen (1059m) a Javorník (1065m). Javorník byl po obsazení pohraničí Němci v roce 1938 nejvyšší horou protektorátu Čechy – Morava.

Smrk

Po žluté dojdeme na Popelnou, místo s dvěma horskými hotely, bazénem s pořádně studenou pramenitou vodou a malým lyžařským vlekem (25 min). Zde se můžete občerstvit a začít stoupat na Obří hrad. Prudký výstup lze zvládnout za 20 až 30 min. Sestup po stejné cestě trvá jen 15 min.

Pod Obřím hradem

Dále sestupujeme po červené podél potoka Losenice do Amálina údolí. Asi po kilometru cesty jsou trosky mlýna, po pravé straně pak krásné kamenné moře. Po příchodu na silničku Červená – Rejštejn (35 min) je třeba se rozhodnout, zda odbočíme vpravo a podíváme se do Červené. Cesta odtud do Červené je velmi pěkná s pohledy do rozsáhlých zalesněných svahů Huťské hory (1187m). Trvá asi 20 min.

Amálino údolí

V případě, že nechcete jít do Červené, odbočte vlevo na cestu Amáliným údolím přes Karlinu pilu a Kaiserův dvůr (1h 30min). Do Kašperek pak vstoupíte kolem poutního kostela p. Marie Sněžné (pouť tu je první srpnovou sobotu a neděli). Celá cesta Amáliným údolím je značena červenou značkou.
V případě, že spěcháte, je možné dojet autem přes Prádlo na Červenou a na Obří hrad vyrazit rovnou odtud.

Valy keltského hradiště

Obří hrad je nejvýše položeným keltským hradištěm u nás. Nachází se na hřebeni hory Valy (1010m). Protáhlé hradiště o rozměrech 370×80 m se skládá z vnitřní akropole, která byla obehnána dvojitými, dodnes dobře patrnými valy. Vodní zdroj byl pravděpodobně v prohlubni na východě předhradí. Hradiště vzniklo v 2.stol. před n.l. Archeologické nálezy zde prakticky nejsou. Předpokládá se, že místo sloužilo jako útočiště v době nebezpečí. Keltové měli ve zvyku obětovávat svým bohům lidské oběti, které prý upalovali v obřích dřevěných klecích. Od toho vznikl i název místa Obří hrad.
Na svazích Obřího hradu a v údolí Losenice se nacházejí kamenná moře, která vznikla činností ledovce.

Červená je stará hornická osada zmiňovaná v listině z roku 1356. Jméno je odvozené od červených sejpů z načervenalého křemene, které vytvořili středověcí rýžovníci zlata. Zdejší atrakcí je stádečko bizonů, které nejčastěji najdete v horní části ohrady vlevo od kapličky.

Amálino údolí bylo v minulosti mnohem hustěji zalidněno. V okolních svazích se nachází množství štol, kde se v minulosti těžilo zlato. Byly zde sklářské hutě. Z údolí můžete vystoupat na Podlesí, místo dlouhé sklářské tradice, odkud je krásný výhled na Churáňov a Javornickou hornatinu.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram