Kolem hory Křemelná

Křemelná je výrazný vrchol tyčící se nad stejnojmennou říčkou. Na této okružní cestě kolem této hory je mnoho výhledů. Škoda, že chemizace od 50tých let zničila květenu Pašteckých luk. Křemelná je okrajem kašperskohorského zlatonosného revíru. Na vrcholu hory se nacházejí sněžné jámy vzniklé těžbou zlata ve středověku. Na dně těchto jam se drží sníh po celý rok.

Celková délka cesty

Délka trasy je 20 km. Celá trasa je sjízdná na kole.

Výchozí místo

Parkoviště (neplacené) na bývalém Velkém Boru na silnici Srní – Prášily. Na tomto místě je zastávka eko-autobusu, který jezdí v letním období po trase Železná Ruda – Srní.

Mapa

Šumava – Povydří, 1:50 000, KČT, 1995

Křemelná

Trasa

Křemelná z Velkého Boru

Z parkoviště scházíme po široké cestě značené modrou značkou borovým lesem a loukami do údolí k říčce Křemelné. Zdejší louky nejsou zemědělsky využívány. Hlavním důvodem je množství nevybuchlého střeliva, které zde leží z dob bývalé vojenské střelnice. Ta zde fungovala téměř 40 let až do otevření vojenského újezdu Hůrka v roce 1991. Na Stodůleckou stráň totiž létaly rakety až z vojenského újezdu Boletice, který funguje dodnes.

Zmije

K mostu přes Křemelnou, kde je i rozcestí se zelenou přicházející od Prášil, dojdete asi za 30 min.
Na začátek okružní cesty kolem hory Křemelné se dostanete po 10 min výstupu silničkou k rozcestníku s odpočívadlem v centru bývalých Stodůlek. V tomto úseku často bývají vidět zmije. Za horkých letních dní vyhřívají se hojně vyhřívají na slunci.

Křemelná pod Stodůlkami

Od odpočívadla vyrážíme po zelené značce směrem na Zadní Paště. Jsou zde krásné rozhledy do kaňonu Křemelné, který se vine pod vámi. Je vidět vrcholy Poledníku, Žďánidel, na západě i hřeben Pancíře. Oblast Křemelné leží na okraji zlatonosného kašpersko-horského revíru. Jedna z malých jam leží přímo u cesty asi po 20 minutách.

Nebezpečné louky

Z býv. Zadních Paští jsou krásné pohledy na louky kolem osady Sedlo na protějším břehu Křemelné. V Prostředních Paštích je silný pramen. Postupně se odkrývají pohledy na Huťskou horu. Na louku v býv. Předních Paští dojdete ze Stodůlek asi za 1h 15 min. Prochází zde vedení vysokého napětí z elektrárny Čeňkova pila.

Stodůlecká stráň

Zde je třeba zahnout po neznačené cestě vlevo. Široká cesta sleduje vedení vysokého napětí. Vystoupáte až na Pašteckou paseku, odkud je pěkný výhled do vnitrozemí na Svatobor, Sedlo a Kašperk. Procházíte po západním okraji louky nad bývalou králováckou rychtou Velký Babylon, která byla zcela zbořena a nyní zde někdo staví něco nového (asi 50 min). Narazíte zde na zelenou značku z Radešova.

Ždánidla od Stodůlek

Dále půjdete po zelené. Asi po 1,5 km narazíte na odbočku vlevo do lesa, kde je možnost dojít k vrcholu Křemelné. Ve vrcholové části se nachází Sněžné jámy.
Po 500 m od této odbočky přijdete na rozcestí u bývalého Malého Babylonu. Zde se vydáte po modré, která vás přivede zpět na stodůleckou stráň. V její horní části je pěkná vyhlídka směrem na západ. Je odtud vidět i Jezerní hora nad Černým jezerem. Cesta z Malého Babylonu do Stodůlek trvá asi 50 min. Odtud se již vrátíme po stejné cestě (modrá značka) na parkoviště na Velkém Boru.

Huťská hora

Stodůlky v minulosti patřily mezi největší šumavské obce. Údajně zde žilo až 2000 lidí. Domy i kostel byly rozstříleny vojáky v 50-tých letech. Stromy v okolních lesích mají vzhledem k množství střepin, které jsou v nich zaryty, šanci dožít se dlouhého věku.

Sněžné jámy na vrcholu Křemelné jsou šachty po dolování zlata, kde se vzhledem k poloze drží sníh až do léta.

Paště jsou bývalé osady, které potkal obdobný osud jako větší Stodůlky. Paštecké louky byly proslulé vzácnou květenou. Tato naleziště byla silně poškozena chemizací a hnojením v 60-tých a 70-tých letech.

Celková trasa je 21 km. S výjimkou kratších úseků v závěru výstupu a sestupu z Oblíku je možné absolvovat cestu na kole.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram