Premiéra pod pódiem

Vyzkoušela jsem už téměř všechny fotografické žánry, ale focení koncertů jsem se dlouho vyhýbala. „To mě nemůže bavit a určitě mi to ani nepůjde“, říkala jsem si. Ale znáte to: Nikdy neříkej nikdy. Najednou stojím na koncertě s foťákem. A byla to bomba!

f /4, 1/160 sec, ISO 3600

Na koncert brněnské kapely Poletíme? do pražského Lucerna Music Baru jsem vyrazila letos v březnu se svým kamarádem Janem Urbánkem, který ten večer fotil na zakázku pro online magazín ireport.cz. S Honzou se známe z Večerní fotoškoly, resp. z rekvalifikační zkoušky z oboru Produktový a dokumentační fotograf, kterou jsme oba absolvovali u Fotoinstitut.cz. Zato tuhle kapelu jsem do té doby neznala ani za mák. Proto jsem byla trochu skeptická. Naštěstí pro mě ale nakonec zvítězila zvědavost a touha zkusit něco nového.


f /3,5, 1/125 sec, ISO 4000

Do klubu jsme dorazili s předstihem, abychom stihli zaujmout strategická místa pod podiem. Ještě před tím jsme ale rychle proběhli celý podnik a Honza mě upozornil na místa, odkud se dají pořídit zajímavé snímky. A protože do začátku vystoupení zbývalo ještě trochu času, dostala jsem i krátký briefing k vhodnému nastavení – například, že je dobré používat relativně krátké časy, protože hudebníci se pohybují dost rychle, a nastavit si automatické ISO (zastropované na nějakou bezpečnou hodnotu – já jsem dala 5000). U ostření jsem zase výjimečně použila kontinuální zaostřování s detekcí tváře, namísto ostření na jeden bod, které většinou používám.


f /4, 1/160 sec, ISO 5000

A čím jsem fotila? Rozhodla jsem se angažovat fotoaparát Nikon Z9, který má pouze elektronickou závěrku. Tento fotoaparát mám zatím jen krátce a rozhodla jsem se pro něj zejména proto, že vedle jídla (primárně zmrzliny) fotím také sport. Chtěla jsem tedy univerzální foťák s dostatečným rozlišením na produktovky a zároveň dost rychlý na sport. A protože jsem v souvislosti s ním zaznamenala diskuse ohledně „bandingu“, chtěla jsem ho prověřit v takto světelně náročných podmínkách. V praxi jsem na žádný problém nenarazila. Pruhy se neobjevily ani na jedné fotce.


f /4, 1/160 sec, ISO 5000
 


f /4, 1/160 sec, ISO 3600
 

Pro focení koncertů je vhodný objektiv s co nejlepší světelností. Já jsem si pro začátek v pohodě vystačila se svým objektivem Nikkor Z 24–70 mm f/4, ale pokud bych se rozhodla věnovat focení koncertů více, zvážila bych určitě investici do světelnějšího zoomového objektivu. Když jsem se v druhé polovině koncertu přesunula z místa pod podiem na přilehlé balkony a k baru, vyzkoušela jsem i Honzův Nikkor Z MC 105 mm f/2,8, který byl z hlediska světelnosti přeci jen vhodnější. 


f /4,5, 1/125 sec, ISO 4000
 


f /4,5, 1/125 sec, ISO 1000
 

Focení koncertů chce ostré lokty. Nesmíte se ostýchat jít s lidmi do interakce. I když průbojnost nepatří zrovna do mé výbavy, z tohoto focení mám veskrze pozitivní dojmy. Lidé reagovali na fotoaparát vesměs přátelsky, spolupracovali, pouštěli mě k lepšímu výhledu a někteří mě i požádali, abych je vyfotila. Zkrátka atmosféra byla uvolněná, družná, přátelská. A v takové atmosféře se fotí dobře. Padají pak samy i zábrany spojené s focením cizích lidí.


f /4, 1/160 sec, ISO 5000
 


f /4, 1/160 sec, ISO 5000
 

Dvě fotky s totožným nastavením, focené ze stejného místa. Pouze bod zaostření z nich dělá dva rozdílné snímky, které vypovídají o jiných aspektech koncertu.

Tohle focení nebylo na zakázku, ale pro radost. A proto jsem focení svého prvního koncertu pojala jako reportáž. Zaměřila jsem se nejen na celkové pohledy na scénu a kapelu, ale i na publikum a detaily. U reportáže jsou totiž klíčové tváře a emoce. A o ty na koncertech nouze není. Zcela autentické, nearanžované, exaltované výrazy publika, které dávají tušit celkovou atmosféru. To je něco, co by Vašemu objektivu na koncertě nemělo utéct.


f /4, 1/160 sec, ISO 5000
 


f /4, 1/160 sec, ISO 5000
 

A co mě na focení koncertu bavilo nejvíce? Je toho spousta. Především ta energie společného sdílení, která Vás prostoupí, nabije a zahojí psychickou i fyzickou únavu a možná i určitou skepsi, se kterou jsem do toho šla. Odcházela jsem plná pozitivních dojmů, se širokým úsměvem a spoustou zajímavých snímků a zkušeností.

A pak ty barvy! Už ve svém prvním článku o noční matějské jsem zmiňovala, že miluju barvy a světýlka. A právě na koncertě se jich fotograf může naplno nasytit. Pro milovníky dynamické světelné scény je focení koncertu skutečně kreativní výzvou. Nasvětlení scény, barvy, intenzita i směr světla, to všechno se neustále mění. Světlo musíte pořád vyhledávat a sledovat jeho pohyb a intenzitu. Dopadající kužely nebo paprsky světla vyčarují v jedné sekundě nečekané a krásné efekty a vy musíte zmáčknout spoušť v ten správný moment, než se scéna promění. Právě u focení koncertu platí dvojnásob, že světlo je alfou a omegou fotografie.


f /4, 1/125 sec, ISO 4000


f /4,5, 1/125 sec, ISO 4000

Focení koncertu byl pro mě osvěžující a intenzivní zážitek, který mi zase o další kousek pootevřel oponu fotografického poznání. Tahle disciplína vyžaduje trochu odvahy a kuráže vrhnout se do náročnějších fotografických podmínek. Jsem moc ráda, že jsem v sobě objevila obojí a jsem odhodlaná si od zmrzliny na nějaký ten koncert občas odskočit. Jen tak, pro radost. Radost je totiž pro mě při focení hlavní. A při téhle zkušenosti se mi jí dostalo opravdu požehnaně.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram