Panasonic Lumix DC-S5 II - první dojmy

U nové full frame bezzrcadlovky Panasonic Lumix DC-S5 II s rozlišením 24MPix II je poprvé systém fázové detekce ostření přímo na sensoru. Panasonic zlepšil i stabilizaci obrazu sensorem a sekvenční snímání e-závěrkou (30fps). Tradiční síla ve videu zvyšuje tlak na konkurenci (6K na plný sensor v 10-bitech, 4-kanálový zvuk, RAW video) a vestavěný chladící ventilátor. Cena bude 55990Kc.

Technologie Panasonic ve videu se všeobecně uznávají. Image ve fotografii ve srovnání s Canon/Sony/Nikon však zatím trochu zaostává. Nemusí to však být časem pravda. Panasonic se nyní zdá být úzce propojen s fotografickou ikonou Leica (v roce 1913 vynalezla FF formát) a pro svůj L-bajonet spolu se Sigmou vybudoval pro fotoaparáty s full frame sensory širší výběr objektivů než má Canon a Nikon (když nebudeme počítat objektivy pro zrcadlovky). 

Systém fázové detekce na sensoru je zásadní pro technologie kontinuálního ostření v kombinací s detekcí obrazu (obličej, oko ptáka apod..). Ty má konkurence (zejména Canon a Sony) více rozvinuté. Metoda fázové detekce s ostřícími sensory na celé ploše světlocitlivého sensoru překonala ostření v zrcadlovkách. Co nejrychlejší a nejspolehlivější zaostření je zásadní pro všechny reportážní žánry (sport a wildlife jsou první).

Nedávno jsme testovali Canon EOS R6 II. Na videu zde můžete sledovat jak se dnes ostří v této kategorii bezzrcadlovek.

Podle prvních zpráv z Dpreview, kteří již Panasonic Lumix DC-S5 II vyzkoušeli, se zdá, že v oblasti sledovacích režimů ostření jsou zatím Canon a Sony napřed. Bude to však třeba testovat s různými objektivy a v různých situacích.

Stabilizace obrazu na sensoru

Podle specifikace je u Panasonic Lumix DC-S5 II stabilizace sensoru na úrovni 5EV srovnatelná s konkurenci Sony A7 Mark IV a Nikon Z6 II, Canon EOS R6 II je zde s 8EV jednička. Jenže takhle jednoduché vyjádření jedním číslem to zase není. V různých situacích potřebujete, aby stabilizace fungovala jinak – video z ruky, stabilizace při panningu nebo při fotografování rychle a nepředvídatelně pohybujících se objektů z ruky. Proto si raději počkejme na test.

Nový obrazový procesor

Výkon procesoru je zásadní pro rozlišení a frame rate jak fotografické sekvence , tak videa. 30fps do formátu RAW je určitě špičkový a dostatečný výkon. Je fascinující, kam se tato střední kategorie FF bezzrcadlovek posouvá.

Podle prvních zpráv je kvalita obrazu srovnatelná s předchozím modelem S5 i když sensor u Panasonic Lumix DC S5 II je nový – jinak by nefungovala fázová detekce.

Video

Výrobce říká, že Panasonic Lumix DC-S5 II je určen pro vloggery, kteří vytvářejí obsah jak ve formě fotografií, tak videa. V modelu Lumix DC-S5 II je poprvé zabudován do těla ventilátor pro chlazení elektroniky, která se přehřívá při dlouhodobých video-záznamech ve vysokém rozlišení. Pro většinu fotografů je to signál, že tohle je fotoaparát zaměřený na video více než hybrid. Chlazení elektroniky je však určitě dobrá věc i pro fotografy – šum sensoru klesá každých 6–8C na polovinu. Faktem je, že tělo  S5 II je o trochu těžší – váží 740g vs. např. Canon EOS R6 II 670g nebo Sony A7 M4 660g.

Výduch chlazení v prostoru pentagonálního hranolu

Asi nejvíce si ve specifikaci videa všímáme rozlišení, které je spojeno s velikostí datových toků, které elektronika zvládne. Panasonic Lumix DC-S5 II umí snímat videa na celý FF sensor v rozměru 3:2 a to v rozlišení 6K při 30p v barevné hloubce 10bit. Za příplatek asi 220 EUR je možní dokoupit možnost výstupu videa ve formátu RAW. Pro fotografy, kteří se více zabývají videem je však asi výhodnější počkat si do léta na model Lumix DC-S5 IIX, kde Výstup v RAW budete mít v ceně cca 300EUR navíc zároveň vybavením zaměřeným na profi natáčení. Oba modely DC S5 II umí zaznamenávat zvuk ve 4 kanálech, umí All-I codec a ukládání dat na vnější SSD disk přes USB.

Ovládání

Ovládání má dva základní ovládací kruhy, tlačítka na všechny klíčové parametry, které potřebujete. Tělo je hořčíková slitina zatěsněná proti prachu a vlhkosti. Chladící ventilátor a jeho výduchy jsou umístěny tak, že nehrozí vnikání vlhkosti a zároveň fotoaparát zůstává kompaktní.

Ostatní

Panasonic Lumix DC-S5 II má dva sloty na SD karty ve standardu UHS-II. Baterie je DMW-BLK22 stejná jako u předchozího modelu Panasonic Lumix DC-S5. Při porovnání specifikací s konkurencí je spotřeba o trochu vyšší než u Canon EOS R6II a Nikon Z6 II. Tady má nejnižší spotřebu Sony A7Mark IV, což zůstává silnou stránkou bezzrcadlovek Sony jak A7 Mark iv , tak i předchozí A7 mark iii.

Srovnání s konkurencí

Ve střední třídě univerzálních bezzrcadlovek s full frame sensorem je asi největší konkurence. Panasonic Lumix DC-S5 II a Nikon Z6 II bojují s Canon EOS R6 II a Sony A7 Mark iv tvrdě cenou.

Cena staršího modelu Panasonic Lumix S5 šla dolů.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Nový Panasonic Lumix DC S II má stát na úvod 55990Kč.

Ceny konkurence jsou

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Některé klíčové parametry porovnává následující tabulka.

Těšíme se na test Panasonic Lumix DC-S5 II, kde vyzkoušíme zejména ostření, které je u hybridního fotoaparátu velmi důležité jak pro fotografování, tak i pro reportážní video.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram