Objektiv NIKKOR Z 400 mm f/2,8 TC VR S první dojmy

Zpráva o vývoji objektivu NIKKOR Z 400mm f/2,8 TC VR S proběhla již při uvedení bezzrcadlovky Nikon Z9 loni na podzim. Objektiv má vestavěný telekonvertor 1,4x, čímž získáte 560mm při f/4 v plném rozlišení. S přepnutím do APSC (DX) režimu pak 840mm f/4 jako crop s rozlišením podle modelu bezzrcadlovky Nikon Z (přibližně 20 MPix). Je to první objektiv 400mm s vestavěným konvertorem při světelnosti f/2,8. Cena objektivu vyvinutého pro bezzrcadlovky Nikon Z bude 381,990Kč při uvedení v druhé polovině února 2022.

Objektiv NIKKOR Z 400 mm f/2,8 TC VR S je určen především pro sportovní fotografy a fotografy zvířat v divoké přírodě, což jsou finančně asi nejnáročnější fotografické discipliny. Objektivy s pevnou ohniskovou vzdáleností 400mm se světelností f/2,8 jsou již dnes referencí optické kvality a nádherného měkkého bokeh při f/2,8. Od Nikonu je to Nikon 400mm f/2,8 E AF-S FL ED VR pro bajonet Nikon F, který se prodává bez telekonvertoru za jen o trochu nižší cenu než nový NIKKOR Z 400mm f/2,8 TC VR S.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

U fotografování zvířat se často stává, že je potřebujete přiblížit ještě víc. Vestavěný telekonvertor 1,4× tak otevírá dveře pro další detail. Objektiv NIKKOR Z 400 mm f/2,8 TC VR S je první v tom, že má světelnost f/2,8 a k tomu konvertor. Jedná se o hodně speciální objektiv. Řada fotografů může preferovat možnost kratších ohniskových vzdáleností jako např. Canon 200–400mm f/4 s vestavěným telekonvertorem 1,4×. Hlavní rozdíl u těchto objektivů je menší světelnost.

Konstrukce a ovládání

Hlavní nevýhodou klasických 400mm f/2,8 v terénu je jejich hmotnost. Nikon 400 mm f/2,8 E AF-S FL ED VR váží 3,8 kg. Nový NIKKOR Z 400 mm f/2,8 TC VR S je odlehčený o asi 20% t.j. 2,95 kg. Navíc je v něm i flexibilita telekonvertoru 1,4×.

Přepínání vestavěného telekonvertoru uvidíte na videu Jareda Polina, kterému Nikon půjčil předprodukční vzorek objektivu.

Přepínač vestavěného telekonvertoru 1,4× je stejný jako u objektivu Nikkor 180–400/4 TC1,4

Na fotkách z tiskové zprávy Nikonu je jasné klasické přepínání ostření A/M – autofokus/manuál a tlačítko omezovače. Logický je i manuální ostřící kruh. Není vidět klasické tlačítko vypnutí vestavěného stabilizátoru obrazu. Dává smysl, aby se vypnul automaticky na základě měření elektroniky.

Objektiv nabízí velké množství individuálních nastavení ovládání – kroužek FN, tlačítka Fn, zaostřovacímu kroužku a tichému příkazovému kroužku lze přiřazovat různé funkce. Asi nejvíce to bude ISO a clona. Tlačítko nastavení paměti lze použít pro uložení zaostřených vzdáleností.

Součástí objektivu je stativový kruh se snímatelnou paticí se stativovým závitem, aby se objektiv s tělem dal lépe vyvážit. Samozřejmostí je dokonalá ochrana proti vlhkosti a prachu těsněními a fluorová vrstva na přední čočce proti usazování prachu. V tiskové zprávě je upozornění „Odolnost objektivu proti prachu a kapající vodě nelze zaručit ve všech situacích a za všech podmínek“. Zničit v akci se jednoduše může všechno…

Stabilizace obrazu a ostření

Stabilizátor obrazu Nikon uvádí 5,5EV a ve spolupráci s Nikon Z9 6EV. Velký otvor bajonetu Nikon Z je výhoda.

V objektivu NIKKOR Z 400 mm f/2,8 TC VR S je poprvé použitá nová technologie ostřících motorů s označením Silky Swift VCM. Podle videí ambasadorů na webu funguje výborně a chod ostření není prakticky slyšet.

Je zajímavé, že motorek pracuje s relativně silným magnetickým polem. Proto je v tiskové zprávě následující upozornění.

„Doporučuje se dbát určitých bezpečnostních opatření. Tento objektiv nepoužívejte, pokud máte kardiostimulátor nebo jiné zabudované zařízení pro léčbu srdce. Magnetické pole v objektivu by mohlo způsobit poruchu lékařského zařízení. Nikon nenese žádnou odpovědnost za takovéto poruchy nebo za přímé či nepřímé důsledky těchto poruch.“

Optická kvalita

Fotograf Roie Galitz měl zapůjčen NIKKOR Z 400 mm f/2,8 TC VR S pro fotografování v Masai Maře v Keni na 10 dní. Optická kvalita je vynikající – bokeh i ostrost. Více najdete na jeho videu, včetně třeba jak lze zasouvat filtry.

S optickou kvalitou ( například kresba v protisvětle, bokeh i rozlišení) je spojena i nově použitá technologie antireflexních vrstev s označením Nikon Meso Amorphous Coat.

Závěr

Špičkový objektiv pro profesionální fotografy v oblasti wildlife a sportu. Dá se předpokládat, že nové technologie vyvinuté pro vlajkovou loď (ostření, antireflexní vrstvy) se budou časem přenášet i do jiných modelů. Nepochybuji o tom, že kombinace bezzrcadlovky Nikon Z9 a NIKKOR Z 400 mm f/2,8 TC VR S je v současné chvíli absolutní špička pro fotografování zvířat a sportu. Určitě ale nemusíme zoufat. Špičkové fotky zdaleka nikdy nedělá jen fototechnika. Pro nás fotografy je důležité, že fototechniku dále firmy vyvíjejí.

Upozorňuji, že objektiv jsem neměl v ruce a článek jsem napsal s použitím přeložené tiskové zprávy Nikon Europe B.V. a informací z webu s odkazy, které uvádím.

Nikon 400mm f/2.8G ED VR AF-S lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram