Povodně 2021 na Šumavě

Obrovské záplavy v Německu. Zkáza a devastace. Něco málo té vody dorazilo i na Šumavu, kde se rozvodnily horní toky řek. Vydra i Otava v horním toku jsou na záplavy zvyklé a opakují se zde několikrát do roka. Člověk zde do přírody tolik nezasáhl. 18.7. 2021 ráno jsem na horní Otavě a Vydře udělal několik fotek a natočil video. Voda je živel a i zde umí překvapit. Dvě stejná místa na Vydře vše během jednoho roku…

S hodně fotografy zde fotografujeme. Naposledy ve čtvrtek tento týden v rámci fotogra­fického tábora pro základní a střední školy pořádaného s Fo­toinstitut.cz.

O dva dny později je zase všechno jinak. S extrémy počasí budeme muset počítat stále více. Zásahy člověka do povodí řek, staví se všude i v údolních nivách, rostoucí emise skleníkových plynů. Je toho mnoho. I tady na Šumavě developeři zabírají stále další a další kusy přírody.

Když koukám na fotky dokumentující zkázu v Německu, není to nic hezkého. Když ale necháme přírodu bez zásahů, umí si poradit nejlépe. Pak i taková divoká povodeň může být pro nás fotografy přitažlivá. Dnes ráno zase jednou voda zalila většinu kamenů ve Vydře

Vydru mám jen kousek od domu, kde bydlíme. Rád fotografuji její proměny. Dělám to takhle mnoho let a stále řeku objevuji znovu a znovu.

Teď dvě místa, schválně zkuste, zda to poznáte!

U velkého kamene, řeka Vydra (Šumava), únor 2021

Tenhle obrovský kámen u břehu je pro mne výrazný motiv, ke kterému se často vracím. V zimě je na Šumavě krajina nejvíce odlišná od ostatních období.

U velkého kamene, řeka Vydra (Šumava), 18. července 2021

K velkému kameni jsem se vůbec nedostal. Je tam uprostřed, jeho okolí je nyní pod vodou, takže není vůbec výrazný.


Velký stupeň, řeka Vydra (Šumava), únor 2021

Námrazy na kamenech jsou jako krajky. Jen trochu se oteplí a ta krása je pryč. Velký stupeň je však pořád dobře vidět.

Velký stupeň, řeka Vydra (Šumava), duben 2021

Aby byl stupeň dobře patrný, musí se jít blíže.


Velký stupeň, řeka Vydra (Šumava), 18. července 2021

Říční koryto je plné vody a kmen na břehu si voda posunula. Až voda opadne, zase se toto místo změní. Kmen zřejmě bude rušit pohled do stupně. Uvidíme.

Pokud máte nějaké zajímavé fotografie z rozvodněných řek z letoška i z minulosti, můžete je vložit do nově založené soutěžní galerie „VELKÁ VODA“. Zřejmě budou také hodně odlišné…

Letošní deštivý rok má i svá pozitiva. Řeky i potoky jsou plné vody. Ožívají i jindy dost suché vodopády. To je příležitost pro nás fotografy. Proto jsme se rozhodli velkou vodu v krajině udělat tématem následující dvou­měsíční soutěže „Velká voda v krajině“.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram