Recenze fototelefonu ​Huawei P30 PRO - jaké to je, když se do hry vloží Leica?

O mobilním telefonu Huawei P30 Pro jste určitě už slyšeli, popřípadě jste minimálně viděli billboard či reklamu v televizi. Jedná se o vlajkovou loď tohoto výrobce s opravdu velkým zaměřením na fotografii.

V předešlé recenzi jsme testovali Samsung S10+ a v podobném duchu se podíváme i na “pé třicítku”. Nebudu se tedy věnovat operačnímu systému, či jiným vychytávkám, které telefon nabízí. Mě zajímalo jak se s ním fotí. Jen prosím, abyste mě špatně nechopili, netvrdím, že telefony dokážou nahradit Váš oblíbený foťák. Ale mají obrovskou výhodu v tom, že je máte po většinu času u sebe v kapse. A jako záložní foťák tyhle telefony rozhodně posloužit umí. No možná byste i byli překvapení, co už dokážou … ale o tom až níže.


Upravený raw | Upravený jpg

Parametry

Pojďme si v rychlosti říct pár faktů o testovaném modelu. Huawei P30 Pro nabízí čtyři fotoaparáty, které se pyšní logem Leica.

Upravený raw

Netuším, do jaké míry se Leica podílela na vývoji a výrobě této optiky. Na druhou stranu si nemyslím, že zrovna Leica by dala svoje logo jen tak na něco. U fotoaparátů máte na výběr ze tří rozlišení, 40 Mpx pro ohnisko 27 mm se clonou f/1.6, 20 Mpx pro širokáč s 16 mm a clonou f/2.2 a pak 8 Mpx s 5× optickým zoomem a stabilizací. Kam se to vešlo, fakt nechápu :).

Raw 2.5 s expozice, 16 mm

A musím teda říct, že 40 Mpx mě na telefonu dost překvapilo a ještě víc pak velikost výsledného souboru, kdy má raw kolem 80 MB. Což je vlastně jako nekomprimovaný raw třeba ze Sony A7rIII. Na zadní straně ještě naleznete i snímač TOF, jehož hlavním úkolem je měřit vzdálenost a podle toho předává informaci o ostření. Neměl bych zapomenout na přední kameru s 32 Mpx, ale řekl bych, že tahle recenze není pro lidi, co by jí někdy zapnuli :)

Upravený raw | Upravený raw

Focení, práce s režimem Fotoaparát

Jak už jsem psal v první recenzi, nechci se pouštět do hledání různých aplikací pro focením mobilním telefonem a chci se zaměřit především na to, jak se s telefony bude fotit pomocí jejich standardní aplikace Fotoaparát. 

Jpg bez úprav

Na první pohled se fotoaparát v P30 Pro tváří jako celkem standardní. Nicméně rychle zjistíte, že máte na výběr z několika režimů. A nejzajímavější pro nás je samozřejmě režim PRO. Zde mimo jiné lze nastavit focení do rawu, respektive DNG. Ale krom toho si zde můžete navolit hodnotu ISO, závěrku, ostření C-AF, S-AF a MF a korekci expozice. V tu chvíli máte před sebou víceméně plnohodnotný fotoaparát, se kterým se dá hodně vyblbnout.

Upravený raw | Upravený raw

Poměrně rychle jsem zjistil, že focení do rawu je vlastně nutnost. P30 Pro se pyšní vysokou inteligencí, která občas vymyslí zajímavé “efekty” na výsledném jpgu a zbytečně moc vyhladí texturu, díky čemuž se pak dost slévá kresba. Do rawu Vám ale telefon nekecá a dá se s ním velice dobře pracovat například v Lightroomu. V případě, když fotíte do toho rawu, máte na výběr ze široko úhlého objektivu, standardního a pětinásobného zo­omu.

Test zoomu – 10 x zoom | Test zoomu 50 x zoom


Ve chvíli, kdy se oprostíte od toho, že držíte v ruce telefon a přiděláte ho třeba na stativ a začnete si hrát s manuálním nastavením, můžete krásně fotit i ve tmě, hrát si s dlouhou expozicí atd. Já jsem dokonce opatrně položil i ND filtr přes zadní čočku a nefungovalo to vůbec špatně :). Co musím pochválit jsou barvy, za kterými je cítit právě ta Leica. Ono když budete fotit do toho rawu, tak už ten raw sám o sobě vypadá tak pěkně, že nemáte chuť s ním cokoliv dělat.

Test zoomu – standardní ohnisko | Test zoomu široké ohnisko

Potom tu máme hloubku ostrosti. Huawei dokáže pozadí relativně pěkně rozostřit, hlavně tedy při použití těch delších ohnisek. Až mě kolikrát zaskočil tím, že jsem si nedal pozor na ostření, které lehce ujelo na něco jiného a na výsledné fotografii to pak bylo vidět. Na což u telefonů člověk není moc zvyklý. Tam je většinou ostré vše a moc se to neřeší. 

Hloubka ostrosti | Makro

Zajímavou vychytávkou je pak režim makro. V tomto režimu se Vám rozhodně povede vykouzlit opravdu pěkná hloubka ostrosti a dokonce i relativně koukatelný a poutavý bokeh. Nesmíme zapomínat, že máte v ruce telefon a ne fullframe a pevné sklo s f/1.4 :)

Makro | Makro

Mě samozřejmě zaujal výše zmíněný širokáč, tedy optika s ekvivalentem cca 16 mm. Mám opravdu radost, že nové mobilní telefony tohle ohnisko nabízí. Díky tomu nabízí širokou škálu možností a lze se u toho focení opravdu vyřádit. Širokáč má velmi příjemný projev a například při focení krajinek dodává fotografii příjemnou dynamiku. 

Jpg bez úprav

Když už jsem u té dynamiky. Za zmíňku rozhodně stojí i dynamický rozsah. Hlavně při tom vysokém rozlišení, kdy už telefon pracuje s pořádnou dávkou informací, lze z fotografie vytáhnout opravdu hodně.

16 mm jpg | Jpg bez úprav

Poslední, co bych ohledně focení rád zmínil je možnost fotit v horších světelných podmínkám. Zde už jsem nechal fotoaparát nastavený zcela na automatiku a zkusil si jen něco málo nacvakat v nočních Drážďanech a výsledek mě zaskočil. 

Raw 10s expozice 27mm | Raw 1/4s expozice 27mm

Jasně, zase se tu trochu projevila snaha vyhladit šum, a tak je na některých fotografiích patrné možná až nadměrné zahlazení, nicméně výsledná fotka je rozhodně koukatelná. A pokud má jít především o zachycení momentu, tak to zvládne P30 Pro i v horších světelných podmínkách velmi dobře.

Negativa

Abych ale jen nechválil. Trochu zklamaný jsem byl s displeje, na kterém některé fotografie působí jakoby neostře, ale když si je pak prohlédnete na počítači, tak jsou v pohodě. Podobný pocit jsem ale měl třeba i u Samsungu, kdy se mi fotografie na telefonu třeba ani moc nelíbily a v počítači to bylo úplně o něčem jiném. A také ta umělá inteligence, která tak trochu kecá do těch úprav ve finálním jpg, by nemusela být tak “agresivní”. :)

Raw vs jpg – toto je jpg | Raw vs jpg – toto je raw

Závěrem

Závěrem bych rád řekl, že focení s P30 Pro mě opravdu bavilo a při klasickém focení, když jsem měl foťáku na krku, mi vůbec nevadilo vytáhnout i mobil a zkoušet vyfotit danou scénu i mobilem. Což je trochu děsivé, zarytí fotografové teď určitě trochu zbrunátní, ale je to prostě vývoj. Neříkám, že fotomobily nahradí velké fotoaparáty, ale jako náhradní foťáček do kapsy určitě poslouží skvěle. A P30 Pro je v tomhle směru určitě jedním z prvních opravdových průkopníků.

Noční ulice z ruky | Jpg bez úprav

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • E.B.E
    E.B.E
    29.05.2019 22:23

    Když se tak dívám na zahraniční specifikace telefonu, ono vlastně ani o žádný zoom nejde (oficiální název hybridní zoom). Všechny zde uvedené termíny jsou vlastně jen "reklamština". Telefon má tři objektivy s různou ohniskovou vzdáleností, mezi kterými se přepíná. Ten s největším přiblížením je dokonce periskopický. Světlo se láme do strany přes hranol.Takže se vlastně nijak nezoomuje, ale pokaždé fotí jiným objektivem s jiným rozlišením. A to pevně daným. 0,6 x, 1 x, 5 x. Další zoom je digitální. Na vysvětlení: Fotka s jedenkrát zvětšením bude mít 20Mpx, nula šest 40 Mpx a ten pětkrát dokonce jen 8 Mpx. Dokonce jsem se někde dočetl, že telefon obsahuje jen jeden "dostatečně" velký 1/1,7 chip.Ten nazvali Superspectrum, protože už nepoužívají RGB, ale zelenou zaměnili za žlutou. RYB. A tak se zdá, že ve skutečnosti ani nejde o několik snímačů, ale používá se část z toho velkýho, na který jen optika přesměruje světlo. Což odpovídá i číselnýmu rozlišení 8 ,(16),24,(32),40 Mpx. Automaticky fotí telefon desetimegapixelově. Což je nejspíš softvérový výběr toho "nejlepšího" k dosažení dobrých snímků za jakýchkoli podmínek. Tím nechci říct, že by na telefon nefotil slušně. Jen z papírových údajů se zdá být prakticky zázračnej. Ale viděl jsem origo nezmenšené snímky včetně exif. Zrcadlovku si nechám :-)

  • E.B.E
    E.B.E
    29.05.2019 22:39

    ...co jsem chtěl vlastně říct je to, jak všichni řešíme kvalitní, drahý objektiv, což je základ kvalitní fotky a jak jeho kvalitu degraduje další sklíčko v podobě filtru, předsádky, konvertoru, opět z kvalitního optickýho skla a tady se naskládá spousta plastových čoček, dokoce se světlo vede do stran hranoly a vznikne "kvalitní" fotka. Za chvilku přijde doba, kdy si obrázek procesor rovnou domyslí,namaluje a optika nebude vůbec třeba :-))

  • Adrees Shafiq
    Adrees Shafiq
    15.10.2019 17:15

    Huawei Mobile my favorite phones i already use this phone is so amazing and camera result is awosome. https://www.wishhow.com/huawei/

  • E.B.E
    E.B.E
    15.10.2019 22:01
    Reaguje na Adrees Shafiq 15.10.2019 17:15:

    "Huawei Mobile my favorite phones i already use this phone is so amazing and..." - zobrazit celý komentář

    Show some photos :-)

  • Festa
    Festa
    16.10.2019 18:08
    Reaguje na E.B.E 29.05.2019 22:23:

    "Když se tak dívám na zahraniční specifikace telefonu, ono vlastně ani o..." - zobrazit celý komentář

    Ty ale dovedeš pokazit reklamu!
    :-))) V

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram